Binnen twee weken mogelijk Bitcoin ETF: op weg naar nieuwe records

Het gaat hard! In krap een week stijgt bitcoin met ruim 10.000 euro. Analisten schrijven deze stijging toe aan het enthousiasme rondom bitcoin ETF’s. Al binnen twee weken kan de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) zo’n beleggingsproduct goedkeuren.

Wat is een bitcoin ETF?

Met behulp van een bitcoin ETF profiteer je van de koersbewegingen zonder de cryptomunt zelf te bezitten. Zo’n beleggingsproduct bestaat bijvoorbeeld al in Canada, maar nog niet in de Verenigde Staten.

De Amerikaanse markt is vele malen groter, en veel investeerders hopen daarom dat een bitcoin ETF ook in Amerika wordt goedgekeurd.

Een bitcoin ETF maakt het voor institutionele partijen eenvoudiger om te investeren in bitcoin. Daar komt bij dat een gereguleerd beleggingsproduct wellicht meer vertrouwen geeft, waardoor investeerders de stap naar bitcoin eerder durven te maken.

Het gaat om bitcoin futures ETF

De SEC heeft het druk, want op dit moment lopen er 13 aanvragen voor bitcoin ETF’s. Volgens ETF-experts zal er tenminste één goedgekeurd worden. Dat is de ProShares Bitcoin Strategy ETF, de deadline staat op dit moment op 18 oktober.

Dat betekent wel dat de SEC waarschijnlijk een bitcoin futures ETF gaat goedkeuren. Deze volgt de bitcoin koers van de futures-markt en niet van de reguliere markt.

Een bitcoin futures ETF is wat gecompliceerder van aard. Je koopt dan als investeerder een aandeel dat de waarde vertegenwoordigt van een bitcoin futures-contract, in plaats van bitcoin als onderpand. Nog een stukje indirecter dan een reguliere bitcoin ETF dus.

Veel optimisme

Toch is er blijkbaar genoeg optimisme. De bitcoin koers tikte gisteren zelfs even 55.000 dollar aan, omgerekend 47.500 euro.

Econoom en trader Alex Krüger volgt de cryptomarkt op de voet. Volgens hem is de goedkeuring van de SEC al deels ingeprijsd: ‘Ongeveer de helft van de markt denkt dat er in het laatste kwartaal van 2021 een bitcoin ETF wordt goedgekeurd. De andere helft niet. Die eerste groep is voldoende om de markt omhoog te stuwen.’

Hij gaat verder: ‘Op het moment dat de SEC de aankondiging maakt, dan is dit al half ingeprijsd. Toch zal dit positieve nieuws nog steeds een koopmoment zijn.’

Mike Bucella, van Blocktower is het daarmee eens. Volgens hem zijn er twee redenen voor de prijsstijging van afgelopen dagen. Ten eerste zijn investeerders de goedkeuring van een bitcoin ETF aan het ‘frontrunnen’. Ten tweede worden shortposities geliquideerd, wat de bitcoin prijs verder omhoogdrijft.

Zal de stijging aanhouden? En geeft de SEC groen licht voor een bitcoin ETF? Nog een kleine twee weken en we weten het.

Delen:

Frank Smits heeft zijn master behaald in Communicatie- en Informatiewetenschappen. Zijn specialisme is het analyseren van de koers. Frank voorziet een grote rol voor bitcoin in de digitale samenleving. Bekend van o.a. Twinkle Magazine en Internet Marketing Unie.

Bezoek mijn Linkedin

Reacties
  • Is het niet zo dat juist door het toestaan van zo’n ETF, de koers nadelig kan beïnvloeden? Immers kan er dan gehandeld worden in BTC zonder dat men het daadwerkelijk bezit (net als goud) en creëer je daarmee dus meer “virtueel BTC” dan er daadwerkelijk in omloop is. Wanneer er ineens heel van van deze ETF’s gedumpt wordt zakt de prijs in elkaar, dit terwijl het om niet bestaande BTC gaat. Of zie ik iets over het hoofd?

    7 oktober 2021
  • Volgens mij is dit een aparte beurs. Speculatie op een munt. En ik dacht dat er ook daadwerkelijk BTC gekocht moet worden als backup, wat de koers voordeel geeft…

    Of heb ik het mis? :p

    7 oktober 2021