Lancering Grayscale bitcoin ETF lijkt kwestie van tijd

Het Amerikaanse handelshuis Grayscale lijkt, als we de website moeten geloven, voorbereidingen te treffen voor de lancering van een eigen bitcoin exchange-traded fund (ETF). Grayscale is met name bekend van GBTC, een beursgenoteerde entiteit die als enige doel heeft om zoveel mogelijk bitcoin te verzamelen en ondertussen meer dan 650 duizend bitcoin op de balans heeft staan.

De geruchten over de eventuele lancering van een Grayscale bitcoin ETF deden al langer de ronde, maar inmiddels lijkt het een zekerheidje. Dinsdag publiceerde het in New York gevestigde bedrijf namelijk 9 ETF-gerelateerde vacatures op haar website.

Wat is een bitcoin ETF eigenlijk?

Een bitcoin ETF is een juridisch vehikel dat het voor retail-beleggers en de grotere institutionele partijen mogelijk maakt om in bitcoin te investeren zonder dat ze de bitcoin zelf vast hoeven te houden. Steeds meer mensen begrijpen waarom bitcoin een goede investering is, maar de technische kennis om bitcoin veilig op te slaan is vaak nog een stap te ver.

Tevens zijn er voor veel institutionele partijen juridische hobbels die een bitcoin-investering in de weg staan. De komst van een bitcoin ETF zou voor deze partijen de juridische poorten naar bitcoin openen, wat betekent dat er ineens een berg nieuw geld richting bitcoin kan stromen. Daar zijn wij als bitcoiners natuurlijk heel blij mee en dat is de voornaamste reden waarom de bitcoin-gemeenschap zo enthousiast is over de potentiële lancering van een Amerikaanse bitcoin ETF. Met de kanttekening dat de bitcoin ETF van Grayscale er nog wel even moet komen natuurlijk.

De afgelopen jaren hebben namelijk meerdere partijen al een poging gewaagd om een bitcoin ETF te lanceren in Amerika, maar voorlopig is ieder voorstel afgewezen door de Amerikaanse toezichthouder. De eerste aanvragen dateren van 2013, maar voor het grote Grayscale is dit pas de eerste poging. Die uiteraard nog niet officieel is, maar alles wijst erop dat het bedrijf daadwerkelijk met deze stap bezig is.

Wat maakt een ETF anders dan het reeds bestaande GBTC?

Een bitcoin ETF maakt het voor investeerders mogelijk om in een beursgenoteerde entiteit te investeren die bitcoin vasthoudt, maar de Grayscale Bitcoin Trust (GBTC) is in feite hetzelfde. In hoeverre verschillen beide producten van elkaar?

De Grayscale Bitcoin Trust is een zogenaamd gesloten fonds. Wat betekent dat er een gelimiteerd aantal aandelen beschikbaar is en de koers van die aandelen volledig afhankelijk is van vraag en aanbod. Er kunnen niet zomaar nieuwe GBTC-aandelen in omloop worden gebracht, waardoor de koers significant kan afwijken van de waarde van de onderliggende assets. Dit is waarom je soms leest dat GBTC met een premium of een discount handelt.

Om deze reden is het voor fondsmanagers een stuk moeilijker om in GBTC te investeren, dan in een ETF. Daarbij is het namelijk wel mogelijk om extra aandelen in omloop te brengen of aandelen uit de handel te halen als er sprake is van een premium of een discount, zolang er voldoende liquiditeit is om dit te regelen. Dit maakt dat er een stuk minder risico hangt aan het investeren in een bitcoin ETF en deze, in tegenstelling tot GBTC, wel in het risicoprofiel van institutionele beleggers past. Met name dat lagere risico opent voor veel grote partijen dus de deuren naar bitcoin die voorheen nog gesloten waren.


Thom heeft een juridische achtergrond, maar heeft de focus na zijn rechtenstudie volledig op bitcoin gelegd. Nu vult hij zijn dagen vooral met het lezen en schrijven over bitcoin. Thom bewaart zijn bitcoin niet thuis, maar in meerdere veilige kluizen. Verder heeft hij sinds kort ook een eigen nieuwsplatform.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.