Bitcoin ETF: wat is het verschil tussen BlackRock en Grayscale?
Afgelopen week werd bekend dat BlackRock een aanvraag heeft ingediend om een Bitcoin ETF te mogen starten. Hiermee kunnen ze Bitcoin aan de man brengen op Wall Street. Maar Grayscale doet dit toch ook al? Tijd voor een uitleg.
Voor we verder gaan, het BlackRock noemt hun Bitcoin-product iShares en Grayscale heeft GBTC.
Wat zijn de verschillen?
Noelle Acheson van Crypto is Macro Now zegt dat het iShares-product van BlackRock, dat technisch gezien een trust is, aflossingen mogelijk die vergelijkbaar zijn met een ETF. GBTC mist deze functie.
‘De markt hoort ‘vertrouwen’ en denkt dat het zal zijn als GBTC zonder aflossingen, maar dat is hier niet het geval,’ aldus Acheson.
40% korting op Bitcoin via trust
Een trust (fonds) is een financieel instrument dat beleggers laat investeren in een bepaalde activaklasse, zoals Bitcoin. Het is een gesloten systeem waarin een vaste portefeuille van activa wordt aangehouden. Een trust kan worden verhandeld op de markt, vergelijkbaar met aandelen, maar het aantal uitstaande aandelen is beperkt.
Aandelen van een trust worden meestal verhandeld tegen een premie of korting ten opzichte van de intrinsieke waarde van de onderliggende activa. Dit betekent dat de prijs van een trust mogelijk niet gelijk is aan de waarde van de activa waarin het belegt.
Zo wordt GBTC bijvoorbeeld al jaren tegen een korting van ongeveer 40% verhandeld ten opzichte van de intrinsieke waarde. De waarde van GBTC is 40% lager dan de Bitcoin koers. Dit is de reden waarom Grayscale bij de SEC een aanvraag heeft ingediend om hun trust om te mogen zetten in een ETF.
Bitcoin ETF kan meer aandelen krijgen
Aan de andere kant is een ETF een open-end beleggingsfonds dat op de beurs wordt verhandeld. Het is ontworpen om de prestaties van een specifieke index of activaklasse te volgen.
In tegenstelling tot een trust, kan een ETF een onbeperkt aantal uitstaande aandelen hebben, omdat nieuwe aandelen kunnen worden gecreëerd of vernietigd om aan de vraag van beleggers te voldoen. De prijs van een ETF wordt doorgaans nauwkeurig gevolgd op basis van de intrinsieke waarde van de onderliggende activa.
Dichter bij Bitcoin koers
Een belangrijk verschil tussen een trust en een ETF is de flexibiliteit. ETF’s hebben doorgaans de mogelijkheid om op de secundaire markt nieuwe aandelen te creëren of bestaande aandelen te vernietigen. Dit helpt om de prijs van het fonds in overeenstemming te brengen met de waarde van de onderliggende activa.
Dit proces staat bekend als “creatie en vernietiging”. Een trust daarentegen heeft meestal een vaste portefeuille en kan de aandelen niet aanpassen op basis van de vraag van beleggers.
Een ander verschil is de handelwijze. ETF’s worden gedurende de handelsuren op beurzen verhandeld, waarbij de prijs voortdurend wordt bijgewerkt op basis van vraag en aanbod. Trusts daarentegen kunnen worden verhandeld op bepaalde tijdstippen. De prijs wordt meestal bepaald door vraag en aanbod op die specifieke momenten.
SEC wil geen Grayscale Bitcoin ETF
We schreven net al dat Grayscale hun fonds wil omzetten in een ETF, maar de SEC heeft hier geen toestemming voor gegeven. Het bedrijf heeft daarom een rechtszaak aangespannen met een definitieve beslissing die later dit jaar wordt verwacht.
Grayscale heeft aangevoerd dat de spotprijs van Bitcoin in zowel spot- als futures-ETF’s onderhevig is aan dezelfde risico’s, dus het heeft geen zin om het ene product goed te keuren en het andere niet.
BlackRock Bitcoin koers volgt alle beurzen
BlackRock heeft onthuld dat de prijzen voor hun Bitcoin product dagelijks zullen worden berekend op basis van de CF CME Bitcoin Reference Rate. Deze voegt de notionele waarde van Bitcoin-handel over de belangrijkste Bitcoin-spotbeurzen samen.
Hierdoor zou die investeringsmaatschappij de spotprijs van Bitcoin betrouwbaar kunnen volgen, wat een deel van de zorgen van de SEC wegneemt. BlackRock’s iShares Bitcoin Trust zal Coinbase Custody als bewaarder gebruiken. De nieuwe iShares Bitcoin Trust zal worden genoteerd op de Nasdaq-beurs.
BlackRock is ‘s werelds grootste vermogensbeheerder. Ze beheren voor 9,1 biljoen dollar aan vermogen, dus de SEC moet deze aanvraag serieus nemen. Daarvoor heeft BlackRock te veel invloed.
Pieter
/
Vriend … lees je tekst kritisch na voor je ‘m publiceert. Er staan fouten in en het kan veel begrijpelijker (dus voor meer lezers) als je wat meer moeite doet.
20 juni 2023