Bitcoin, ether (ETH) en dogecoin (DOGE) pieken terwijl de dollar wegzakt: eindelijk tijd voor opluchtingsrally?

De Amerikaanse dollar lijkt eindelijk wat zwakte te tonen en daarmee de bitcoin bulls wat ruimte te geven om hun ding te doen. Als resultaat schoot de bitcoin koers weer boven de 30.000 dollar (28.500 euro) uit en bereikte zelfs even de 30.700 dollar (29.165 euro). Inmiddels handelen we iets boven de 30.000 dollar en lijkt de markt wat te stabiliseren. De totale market cap van de cryptomarkt steeg met 4,8 procent waarmee de angst voor capitulatie wat afzwakt.

‘Zwakke dollar en aandelenmarkt maakt bitcoin aantrekkelijk’

In het kielzog van de Amerikaanse dollar (DXY) die vanaf de hoogtepunten nu ongeveer 2 procent verloren is en de aandelenmarkten die het ook zwaar hebben, blijft bitcoin zich redelijk sterk houden. “Een zwakkere dollar en de angst voor een bearmarkt voor aandelen maken bitcoin opnieuw aantrekkelijk”, aldus Edward Moya van OANDA.

De analist van OANDA stipt ook het Terra-schandaal aan, dat voor de bitcoin koers en de rest van de markt een flinke tik was. “Het lijkt erop dat het stablecoin-drama dat de cryptomarkt scherp omlaag deed schieten eindelijk voorbij is. Bitcoin lijkt klaar om te consolideren en de bulls kunnen blij zijn dat de cryptomarkt momenteel niet zoals de aandelenmarkt handelt”, zo gaat Moya verder.

Relative Strength Index op historisch goed punt

Analist Rekt Capital laat zoals gewoonlijk op Twitter van zich horen over de bitcoin koers. De populaire analist concludeert dat de Relative Strength Index een punt heeft bereikt dat historisch gezien voorafging aan hoge rendementen voor lange-termijn investeerders. Eerder bereikte de koers op deze niveaus een bodem in 2015, 2018 en 2020.

Het blijft echter wel technische analyse en dat geeft natuurlijk geen zekerheid over het koersverloop. Toch kan het een manier zijn om een idee te kunnen krijgen van de markt en bepaalde scenario’s te schetsen. Zie het dan ook niet als een scenario dat per definitie uitkomt, maar eerder als iets wat een relatief hoge kans heeft om uit te komen.

20 tot 25 procent kans op herstel

Ook Nederlander Michaël van de Poppe zag zijn kans schoon om zijn licht te schijnen op de huidige markt. Volgens Van de Poppe is de markt klaar voor een nieuwe rally, nadat de totale market cap kortstondig de 1,1 biljoen dollar (1,045 biljoen euro) aantikte. De analist verwacht dat deze rally, die hij 20 tot 25 procent kans geeft, bitcoin tot een koers van 34.000 dollar (32.300 euro) tot 36.000 dollar (34.200 euro) brengt.

De derivatenmarkt staat er echter compleet anders voor. Daar is de put/call ratio op dit moment op het hoogste punt in 12 maanden, met een score van 0,72. Over het algemeen is dat een bearish indicator voor de koers. Meestal ligt de put/call ratio namelijk een stuk lager, wat betekent dat er relatief meer optiehandelaren long dan short zijn.

Uiteindelijk is het allemaal koffiedik kijken en laat de markt zich vaak niet voorspellen door dit soort indicatoren. Achteraf is het makkelijk om oorzaken voor een daling of stijging aan te wijzen, maar zekerheid vooraf bestaat niet in deze markt. Zeker niet met het huidige macro-economische klimaat; dat er vanwege de hoge inflatie en een dreigende stijgende rente slecht voorstaat.

Delen:

Thom heeft een juridische achtergrond, maar heeft de focus na zijn rechtenstudie volledig op bitcoin gelegd. Nu vult hij zijn dagen vooral met het lezen en schrijven over bitcoin. Thom bewaart zijn bitcoin niet thuis, maar in meerdere veilige kluizen. Verder heeft hij sinds kort ook een eigen nieuwsplatform.

Bezoek mijn Linkedin

Reacties
  • Best knap, schrijven over de stijgende trend letterlijk twee minuten voor de boel met vele procenten weer onderuit klapt 😉

    20 mei 2022