Euro en dollar evenveel waard, bitcoin daalt 3% en kan zelfs zakken tot 10.000 USD

Bitcoin is weer minder waard dan 20.000 dollar, dat komt doordat de koers de afgelopen 24 uur is gedaald met 3%. Daarnaast wordt de dollar steeds sterker en volgens een onderzoek hebben institutionele investeerders er weinig vertrouwen in dat bitcoin op de korte termijn kan herstellen. Het merendeel verwacht zelfs dat bitcoin nog kan dalen tot 10.000 dollar.

Euro en dollar evenveel waard

Normaal gesproken benoemen we in onze artikelen niet alleen de dollar, maar ook de euro omdat ons publiek nou eenmaal Nederlands is. Op dit moment maakt het niet zo veel uit, de dollar en de euro zijn volgens Google evenveel waard.

Dat maakt het leven voor ons wellicht moeilijker, maar het schrijven een stuk makkelijker. Het maakt niet uit of de bitcoin koers in euro of dollar wordt uitgedrukt, het is evenveel. Bitcoin heeft binnen een periode van 6 uur maar liefst 1.500 dollar aan waarde verloren. Het tijdelijke dieptepunt was 19.803 dollar.

Als bitcoin daalt ten opzichte van de dollar, dan komt dit niet alleen door bitcoin, maar ook omdat de dollar nou eenmaal meer waard wordt. Veel nationale valuta’s waaronder onze euro, worden steeds minder waard vergeleken met de dollar. Hiervoor kijken analisten naar de DXY, een index van verschillende, belangrijke nationale valuta’s die wordt uitgedrukt in dollars.

Sterke dollar slecht voor bitcoin koers

Onderzoeksbureau Delphi Digital deelde onderstaande grafiek, de witte lijn is de DXY en oranje is bitcoin. Beide lijnen laten het procentuele verschil zien met exact een jaar geleden. Hoe hoger de witte lijn, des te lager bitcoin staat. Andersom werkt dit ook, als de DXY laag staat zie je dat bitcoin all time highs behaalt.

Deze grafiek illustreert hoe verbonden bitcoin is met de rest van de financiële markten.

Hoewel het sentiment iets beter is dan een week geleden, staat de fear & greed index nog steeds op 16, op een schaal van 100. Dat is bizar laag en weerspiegelt de angst op de markt. Ditzelfde sentiment werd gedeeld door een ondervraagde groep Wall Street-investeerders over hoe zij naar bitcoin kijken.

Merendeel verwacht bitcoin op 10.000 dollar

Van de 950 respondenten die werden ondervraagd door MLIV Pulse, zei de meerderheid dat ze geen significant herstel voor bitcoin verwachtten. Bitcoin is op dit moment weer gezakt onder de 20.000 dollar en deze investeerders denken dat het waarschijnlijk verder zal crashen. In totaal zei 60% van alle respondenten dat ze verwachtten dat de prijs van bitcoin kan dalen tot 10.000 dollar. Ze achten het waarschijnlijker dat bitcoin daalt tot 10.000 dollar, dan dat de koers stijgt naar 30.000 dollar.

De resterende 40% van de ondervraagden zijn positiever uiteraard ingesteld, deze groep verwacht dat bitcoin eerder 30.000 dan 10.000 dollar waard zou worden. Interessant is dat de grote meerderheid van deze 40% zichzelf omschrijven als ervaren beleggers, terwijl de sceptici overduidelijk minder ervaren zijn.

Nieuwkomers zijn angstiger

Wat dat betreft zijn de mannen en vrouwen van Wall Street niet anders dan consumenten. De angst is (terecht) het grootst onder de investeerders die in 2021 zijn ingestapt. Niet gek, zij hebben bitcoin gekocht tegen een redelijk hoge prijs.

“Het is op dit moment heel gemakkelijk om bang te zijn, niet alleen in crypto, maar in het algemeen in de wereld”, zegt Jared Madfes, partner bij Tribe Capital, een durfkapitaalbedrijf. Hij zei dat de verwachtingen voor een verdere daling van bitcoin “de inherente angst van mensen in de markt” weerspiegelen.

Bitcoin en ethereum

Maar noch de recente prijsdalingen, noch de potentiële uitdaging van centrale banken met hun eigen digitale valuta’s, kunnen bitcoin en ethereum onttronen. Een meerderheid van de respondenten verwacht dat een van deze twee over vijf jaar een drijvende kracht zal blijven, zelfs terwijl een aanzienlijk deel de digitale valuta’s van de centrale bank een sleutelrol ziet spelen.

Een andere leuke vraag om te belichten is hoe de ondervraagde investeerders in het algemeen over crypto denken:

  • Cryptocurrency’s zijn allemaal afval: 18%
  • Ruimdenkend maar sceptisch: 32%
  • Sceptisch maar toch betrokken: 23%
  • Cryptocurrency’s zijn de toekomst: 26%
  • Bitcoin maximalisten: 2%
Delen:

Jerrymie Marcus heeft een journalistieke achtergrond en gelooft dat crypto de wereld kan verbeteren. Dat ondervond hij jaren geleden toen hij binnen een minuut waarde verzond naar zijn Indonesische familie. Bekend van o.a. Emerce en VPRO.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.