bitcoin euro

Bitcoin is tien jaar jonger dan de euro, hoe ze van elkaar kunnen leren

Bitcoin viert zijn 11e verjaardag in januari van 2020. Rond die tijd wordt de euro 21 jaar. Er zit dus precies één decennium tussen de twee munten.

Grensoverschrijdend

Er is een opvallende overeenkomst tussen bitcoin en de euro. De euro is namelijk de eerste echte grensoverschrijdende valuta. Je zou kunnen zeggen dat het succes (ok, daar zijn de meningen over verdeeld) van de euro op een bepaalde manier het klimaat geschapen heeft voor andere type internationale betaalmiddelen.

Maar je kan niet één-op-één de vergelijking trekken tussen bitcoin en fiatvaluta’s. Velen zien bitcoin namelijk niet als munteenheid maar als commodity. Maar bitcoin is wel degelijk gezond geld, of sound money in het engels. Dat komt omdat er een maximale voorraad en voorspelbare uitgifte is.

Fiat wordt flexibel uitgegeven

De uitgifte van fiat wordt op z’n zachts gezegd flexibel gebruikt om de economische groei te stimuleren of te belemmeren.  Centrale banken streven naar een inflatie van 2% per jaar, net genoeg om stagnatie te voorkomen.

Het aanbod van bitcoin was lange tijd inflatoir. Maar nu wordt de inflatie van bitcoin voor het eerst lager dan het niveau wat centrale banken aanhouden. Met nog maar 3 miljoen bitcoins te minen, gaat BTC een volgende fase van schaarste in.

Centrale banken blijven bezig

Aan de andere kant zie je dat centrale banken de rentes blijven verlagen en kwantitatieve versoepeling toepassen.

Het rentetarief van de Europese Centrale Bank is lager dan nul, en de Amerikaanse centrale bank is ondertussen bezig om miljarden dollars in de Amerikaanse economie te pompen. Deze financiële injecties zijn bedoeld om de angst voor insolvente commerciële banken te bedaren.

Bitcoin is nog jong

We weten nu dat bitcoin een vast aanbod heeft. Toch is de markt nog jong en soms zie je grote hoeveelheden bitcoins heen en weer gestuurd worden. Dat komt doordat het grootste deel van de huidige bitcoins in handen is van een rijke elite van early adopters. Ook zijn er (helaas) nog whales die grote aantallen bitcoin verkopen, kopen of traden om de markt te beïnvloeden.

Halving komt er aan

We zijn iets meer dan 200 dagen verwijderd van de volgende halvering. Hierdoor zal de blokbeloning dalen van 12,5 bitcoin per 10 minuten naar 6,25 bitcoin. Historisch gezien leiden deze bitcoin block halvings tot een bull run.

Dat sentiment lijkt nu nog ver weg omdat de prijs de afgelopen weken vooral is gedaald. Maar vergeet niet dat de prijs iets anders is dan de waarde. En de waarde van bitcoin neemt almaar toe, dat zie je aan de fundamentals. De rekenkracht, aantal transacties en het totale aantal gebruikers blijven groeien.

Over de prijs gesproken, hierboven zie je dat de koers voor de vorige halvings ook steeds 40 procent daalde. Het sentiment is misschien niet al te best nu, de vorige halvings lijken er op te wijzen dat de goede tijden snel terugkeren.

Jerrymie Marcus komt uit de journalistiek en gelooft dat crypto de wereld kan verbeteren. Dat ondervond hij jaren geleden toen hij binnen een minuut waarde verzond naar zijn Indonesische familie. Bekend van o.a. Emerce, VPRO en EUclaim.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.