Bitcoin is groter dan Too Big To Fail

Dit weekend steeg bitcoin naar bijna 50.000 dollar, maar vandaag sputtert de machine even. De koers daalde met een paar procent, altcoins daalde nog harder, sommige met meer dan 10 procent. Maar vergis je niet, de bullmarkt is in volle gang en dit soort correcties zijn geen reden tot paniek, maar horen er juist bij. Veel investeerders zien dit dan ook als het moment om bij te kopen.

We zijn aan het vechten

Naarmate de bullrun verder gaat en de koersen stijgen, zul je steeds meer tegenwind horen van agressieve, negatieve lobbyisten van het fiatsysteem (lees analisten van Nederlandse banken). De Amerikaanse politicus Bernie Sanders tweette deze vermeende quote van Gandhi in 2015.

Het lijkt of we nu in de periode van ‘then they fight you’ zitten.

Groter dan groot

Analist Ryan Selkis ziet dat ook zo en onderbouwt dat met de volgende drie opvallende punten:

  1. BTC-ETH gecombineerd is nu groter dan a) de top vijf Amerikaanse banken gecombineerd, b) de top vijf Chinese banken gecombineerd, c) de top 10 rest van de wereldbanken gecombineerd, en d) alle beursgenoteerde bedrijven behalve de MAGA’s ( Microsoft, Apple, Google, Amazon) en Saudi Aramco.Selkis werkte voor dat hij in crypto stapte bij JP Morgan. Hij geniet er dus dubbel van dat bitcoin twee keer de marktkapitalisatie heeft van JP Morgan.
  2. Met de huidige volumes is Binance groter dan NYSE moederbedrijf Intercontinental Exchange als het gaat om zowel omzet als winstgevendheid. Het is waarschijnlijk dat Coinbase qua marktkapitalisatie de ICE ook overtreft, maar de Amerikaanse cryptobeurs is nog steeds aanzienlijk kleiner dan Binance en Huobi. ICE en zijn broeders moeten misschien Gemini of Bittrex kopen om aan te haken, aangezien dit de enige exchanges zijn die ICE zich kan veroorloven als ze niet tevreden zijn met alleen Bakkt.
  3. En tot slot, bitcoin gaat dit jaar (hoogstwaarschijnlijk) een marktkapitalisatie van 1 biljoen dollar halen. Er zijn nu dertig blockchain netwerken ter waarde van minimaal 5 miljard dollar en er zijn 60 blockchains die in de financiële wereld unicorn genoemd zouden worden. Dat zijn er twee keer zoveel als tijdens de vorige piek in januari 2018.

Correcties vanaf welke hoogte

Selkis sluit zijn bevindingen af door te zeggen dat dit nog maar het begin is. ‘Ik heb het gevoel dat de hete bal van geld aan het toenemen is. Er zullen onderweg correcties zijn, maar vanaf welke hoogte?’

Hij heeft wel een punt. Wie had in december 2020 kunnen bevatten dat en correctie vanaf 49.000 dollar paniek zou veroorzaken?


Jerrymie Marcus komt uit de journalistiek en gelooft dat crypto de wereld kan verbeteren. Dat ondervond hij jaren geleden toen hij binnen een minuut waarde verzond naar zijn Indonesische familie. Bekend van o.a. Emerce, VPRO en EUclaim.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.