Bitcoin fee: laagste transactiekosten in drie jaar tijd

Elke transactie met bitcoin kost fee, dit is een kleine beloning voor miners voor het verwerken van je transactie. En deze fee is in drie jaar tijd nog niet zo laag geweest. Op 13 oktober 2015 was de mediaan van de transactiekosten gelijk met die van nu. De mediaan is het middelste getal in een reeks cijfers, onderstaande reeks is opgebouwd uit het aantal transacties van één dag. Dat is dus niet altijd gelijk aan het gemiddelde.

Op 4 januari twitterde Kevin Rooke deze post:

(Informatie afkomstig van bitcoinvisuals.com)

Kritiek op statistiek: fees stegen wel degelijk tijdens bull market

Een kritische twitteraar reageerde direct op de tweet. Eind december 2017 en begin 2018 steeg de transactiefee van bitcoin enorm. Dat mag volgens @drvaderdlt niet genegeerd worden:

In november en december 2017 was er sprake van een ware bitcoin hype. Iedereen wilde handelen met bitcoin, en dat kon de blockchain (het transactienetwerk van bitcoin) niet aan. De blockchain liep vol met transacties; gebruikers van bitcoin betaalden steeds hogere fees om hun transactie door te laten gaan. Op 22 december 2017 betaalde je gemiddeld 48 euro om een bitcoin transactie te maken.

Na de koersdaling van bitcoin daalde de gemiddelde transactiekosten snel, op dit moment zijn de transactiekosten al enige maanden stabiel.

Schaalprobleem wordt aangepakt

Maar volgens Twitteraar Kevin Rooke is er in ieder geval progressie te zien, het schaalprobleem wordt aangepakt. De mediaan van de transactiekosten blijft namelijk hetzelfde, ondanks dat het aantal transacties met 75 procent is gestegen. Dat kan te maken hebben met een aantal updates in het bitcoin netwerk.

In 2017 en 2018 is er namelijk een update uitgevoerd om ervoor te zorgen dat er meer transacties in één blok passen, ofwel de blockchain van bitcoin kreeg meer capaciteit:

  • SegWit (2017) zorgt er kortweg voor dat transactie-informatie efficiënter wordt verdeeld in transactieblokken. Zo passen er meer transacties in een blok.

Hoeveel kost een bitcoin transactie nu?

De transactiekosten zijn iets gestegen ten opzichte van 1 januari 2019. Op het moment van schrijven is de mediaan 0,04 euro per transactie. Het gemiddelde ligt iets hoger, namelijk 0,22 euro.

Overigens betekent dit niet dat je altijd 22 cent moet betalen om een bitcoin transactie te maken. Je kan namelijk ook minder transactie fee meegeven. Het duurt dan alleen wat langer voordat je transactie bevestigd is op de blockchain.

Delen:

Frank Smits heeft zijn master behaald in Communicatie- en Informatiewetenschappen. Zijn specialisme is het analyseren van de koers. Frank voorziet een grote rol voor bitcoin in de digitale samenleving. Bekend van o.a. Twinkle Magazine en Internet Marketing Unie.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.

Deze site is gericht op de Nederlandse markt. Klik hier voor België.