Bitcoin forkt opnieuw

Naast bitcoin en bitcoin cash bestaat er nu een nieuwe cryptomunt die de naam bitcoin draagt. Het gaat nu om bitcoin gold. Bitcoin gold (BTG) is een cryptomunt die ontstaan is uit een splitsing van het bitcoin netwerk. Zo’n splitsing wordt een hard fork genoemd. Op 27 oktober splitst bitcoin gold zich af van bitcoin.

Iedereen die voor de splitsing bitcoin (BTC) had, heeft nu hetzelfde aantal bitcoin gold (BTG). Heb je bijvoorbeeld 1 BTC? Dan heb je nu ook 1 BTG. Het is nog even afwachten wanneer je de nieuwe munt daadwerkelijk kan claimen.

Wat is een hard fork?

Een hard fork is een splitsing in de blockchain. Dat is het transactienetwerk van bitcoin. Nu is er een splitsing tussen bitcoin en bitcoin gold. Beide munten hebben dezelfde geschiedenis maar beschikken over andere eigenschappen.

Een splitsing in de blockchain gebeurt niet zomaar. Vaak gaat het gepaard met een discussie over een verbetering van het protocol. Normaal wordt daar consensus over bereikt binnen de bitcoin gemeenschap. Gebeurt dat niet? Dan kan er een hard fork komen.

Wat was de aanleiding naar de fork?

Aanhangers van bitcoin gold zijn het niet eens met de manier waarop bitcoin transacties gemined worden. Dit gebeurt nu door sterke en dure videokaarten. De ontwikkelaars van bitcoin gold wil dat minen weer beschikbaar wordt voor particulieren.

Er zijn minder sterke videokaarten nodig om bitcoin gold te minen. Daardoor is het thuis minen van bitcoin gold betaalbaarder.

Wordt bitcoin gold een succes? Dat is afhankelijk van de vraag naar de nieuwe cryptomunt. Voorlopig staat bitcoin nog bovenaan op het gebied van marktwaarde.

Delen:

Frank Smits heeft zijn master behaald in Communicatie- en Informatiewetenschappen. Zijn specialisme is het analyseren van de koers. Frank voorziet een grote rol voor bitcoin in de digitale samenleving. Bekend van o.a. Twinkle Magazine en Internet Marketing Unie.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.

Deze site is gericht op de Nederlandse markt. Klik hier voor België.