Bitcoin indicator voorspelt top, correctie 40% blijft mogelijk

Een week na oud en nieuw hebben we nog steeds Roller Coaster van Danny Vera in ons hoofd. En dat past ook wel bij bitcoin, with those crazy highs and real deep lows. Soms lijkt er geen pijl op te trekken, maar dat gaan wij wel doen in deze technische analyse. Wat verwachten wij van de komende dagen?

Bitcoin beweegt als een achtbaan

Bitcoin begon het jaar fantastisch, met een stijging tot aan bijna 35.000 dollar (28.522 euro). Maar gisteren sloeg het sentiment om, de koers daalde vanaf het hoogtepunt met ruim 7.000 dollar tot aan 27.700 dollar (22.595 euro).

Maar zoals je op de bitcoin uurgrafiek hieronder ziet, vindt de koers voorlopig ondersteuning op 30.000 dollar (24.470 euro), dat is de groene lijn hieronder.

Tijdelijke top bereikt

Volgens Ki Young Ju van cryptocurrency analysebureau CryptoQuant kan de bitcoin koers de komende dagen nog wat verder dalen. Dit heeft alles te maken met de funding rate van bitcoin futures. Een hoop technische termen, die we onder de tweet uitleggen.

Je kan op twee manieren speculeren op de koers van bitcoin. De meest eenvoudige manier is om direct bitcoin te kopen via een beurs of broker, zoals BLOX of BTC Direct.

Een moeilijkere manier is via het handelen in bitcoin futures. Met behulp van bitcoin futures speculeer je op een stijging (longpositie) of een daling (shortpositie).

Het open laten staan van een long- of een shortpositie is niet gratis. Om de zoveel tijd berekent een beurs rente op de posities. Soms moet iemand met een longpositie rente betalen aan een shortpositie, in dat geval is er sprake van positieve rente. Betaalt een short rente aan een long, dan is er een negatieve rente.

Hoe pas je dit toe in de technische analyse? Een positieve rente komt het meest voor wanneer bitcoin een top bereikt. Volgens CryptoQuant is de funding rate nu hoger dan ooit, wat het aannemelijk maakt dat bitcoin een tijdelijke top heeft bereikt.

Waar moet je rekening mee houden?

De afgelopen maanden is de bitcoin koers hard in waarde gestegen. Gisteren las je al over de RSI-indicator die zich op een historisch hoog niveau bevindt. Het is daarom helemaal niet gek dat de koers wat moet afkoelen. Maar waar moet je dan aan denken?

In de bitcoin bull markt van 2016 en 2017 daalde de koers op sommige momenten wel 35 tot 40 procent, om vervolgens weer hoger uit te komen. Dat zie je op de daggrafiek hieronder. Na elke correctie vond de koers ondersteuning op de groene lijn. Dat is het voortschrijdend gemiddelde van de voorgaande 100 dagen, ofwel de 100-dagen moving average.

Herhaalt de geschiedenis zich? Dan kan de koers dalen tot aan ongeveer 20.000 dollar (16.301 euro), de blauwe lijn op de grafiek. Als de koers daar ondersteuning weet te vinden, is dat goed nieuws voor de lange termijn. Nog één keer het oude hoogtepunt van 2017 testen en dan weer verder omhoog is dan een mooi scenario.

Wat verwachten we van bitcoin?

Je kijkt hieronder naar de uurgrafiek van bitcoin. De koers maakt lagere toppen, en tot nu toe lukt het bitcoin nog niet om door de dalende zwarte trendlijn te breken. Wat kunnen we verwachten van de komende dagen?

Bullish
Lukt het bitcoin wel om door de zwarte lijn te breken? Dan kan de koers de komende dagen het hoogste punt aller tijden testen, de groene lijn op de grafiek. Dit komt neer op 34.800 dollar (28.378 euro).

Bearish
Voorlopig vindt bitcoin nog ondersteuning op 30.000 dollar (24.470 euro), de oranje lijn op de grafiek. Breekt deze ondersteuning? Dan wordt 27.750 dollar (22.629 euro) het volgende niveau. Deze prijs is gisteren kort getest, en was eind december 2020 juist nog een belangrijke weerstand.


Frank Smits heeft zijn master behaald in Communicatie- en Informatiewetenschappen. Zijn specialisme is het analyseren van de koers. Frank voorziet een grote rol voor bitcoin in de digitale samenleving. Bekend van o.a. Twinkle Magazine en Internet Marketing Unie.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.