Bitcoin blijft gaan: bijna waarde van 19.000 dollar

Bitcoin blijft maar doorgaan, op dit moment beweegt de cryptocurrency ruim boven 18.000 dollar (15.173 euro). Wat wordt de volgende beweging voor bitcoin?

Bitcoin vindt ondersteuning

Voorlopig lijkt de bitcoin koers nog niet te dalen. Bitcoin vindt namelijk ondersteuning op de rode lijn op de grafiek hieronder, bij 17.600 dollar (14.836 euro). Daarnaast brak de prijs uit de schuine trendlijn. Blijft bitcoin dit volhouden, dan kan de koers zich opmaken voor nieuwere hoogtes. 

De rode horizontale lijn op de grafiek hierboven komt ook overeen met de clusters van Whalemap, dat zijn de prijzen waarop whales bitcoins hebben ingekocht. Whales zijn investeerders die meer dan 10.000 bitcoins bezitten. Rond 17.650 dollar hebben veel grote investeerders bitcoin gekocht, het kan dus goed mogelijk zijn dat deze investeerders deze prijs willen blijven verdedigen.

Kan bitcoin nog een keer omhoog?

We zoomen de grafiek van bitcoin uit. We kijken nog steeds naar de vier uurs-grafiek, maar dan van 9 november tot en met nu. De bitcoin koers beweegt zich nu in een kanaal, tussen twee schuin oplopende trendlijnen in. Daarnaast is de prijs gisteren uit een driehoek gebroken. Kan bitcoin het positieve sentiment vasthouden? Dan is een stijging richting de bovenkant van het kanaal mogelijk, richting 19.300 dollar (16.258 euro).

Bullish pennant in de maak

Daarnaast zien we iets op de vier uurs-grafiek wat lijkt op een bullish pennant. Dat is een koersformatie die meestal wijst op een stijging. Eerst groeit de prijs hard, en daarna beweegt de koers in een driehoek. Die driehoek lijkt met een beetje fantasie op een vlaggetje. Breekt de koers uit de vlag, dan is de stijging zo groot als de ‘mast’ aan de linkerkant. In dit geval kan bitcoin naar meer dan 20.000 dollar, het allerhoogste punt ooit.

Steeds meer bitcoin in handen van investeerders

Volgens veel analisten is deze bitcoin rally anders dan die van 2017. Blockchain analysebureau Chainalysis laat in een grafiek zien waarom dat zo is. Chainalysis keek naar het verschil tussen bitcoins die worden vastgehouden door investeerders en bitcoins die in bezit zijn van traders. Op de grafiek hieronder zie je dat de verhoudingen tussen deze twee groepen sinds 2019 flink is veranderd.

Chainalysis spreekt van een investeerder als een wallet minder dan 25 procent van de bitcoins verstuurt die deze heeft ontvangen. Deze groep bewaart bitcoin voor de lange termijn. Traders daarentegen verschuiven hun coins veel vaker, zij willen winst voor de korte termijn.

Volgens Chainalysis zorgt deze ontwikkeling ervoor dat er steeds minder bitcoin beschikbaar is voor nieuwe investeerders. Het analysebureau schat dat er nog maar 3,4 miljoen bitcoin vrij (liquide) zijn op de markt. Volgens het bureau komt dit doordat grote institutionele partijen in bitcoin investeren voor de lange termijn:

“Van vooraanstaande beleggers zoals hedgefondsmanager Paul Tudor Jones, die het kopen van bitcoin vergeleek met het vroeg beleggen in Apple of Google, tot bedrijven zoals Square, dat $50 miljoen of 1% van zijn totale vermogen in bitcoin investeerde. Al deze partijen wenden zich tot bitcoin,  zowel reguliere bedrijven als financiële instellingen.”

Wat verwachten we van bitcoin?

Er is dus een beperkt aanbod, terwijl het aantal investeerders voor de lange termijn blijft groeien. Dat is positief voor de koers. Maar wat verwachten we van de komende dagen? We beschrijven twee scenario’s: bullish (positief) en bearish (negatief)

Bullish
Stijgt bitcoin tot aan de bovenkant van het blauwe kanaal? Dan is 19.300 dollar (16.258 euro) mogelijk in de komende dagen. In dat geval moet de koers wel boven de groene weerstand van 18.361 dollar (15.465 euro) kunnen blijven.

Bearish
Maar zal bitcoin zakken, dan wordt 17.672 dollar het niveau om in de gaten te houden. Dat is de oranje lijn op de grafiek.

Kan bitcoin deze prijs niet vasthouden? Dan kan de koers eerst ondersteuning vinden op de onderkant van het kanaal, rond 16.600 dollar. Houdt het kanaal geen stand, dan richten we onze ogen op 15.800 dollar. Dat is de rode lijn op de grafiek. Dit was eerder deze maand een sterke ondersteuning.

Delen:

Frank Smits heeft zijn master behaald in Communicatie- en Informatiewetenschappen. Zijn specialisme is het analyseren van de koers. Frank voorziet een grote rol voor bitcoin in de digitale samenleving. Bekend van o.a. Twinkle Magazine en Internet Marketing Unie.

Bezoek mijn Linkedin

Reacties
  • Begryp t is grote jongens stappen eindelyk in, was toch te verwachten in dit geval zo moeilyk is het tocch niet. schaarste doet verkopen. heb steeds gezegd eind dit jaar tussen de 15000, e tot 20000, e. slaap lekker. gr. Aad the only one……

    21 november 2020