Institutionele partijen en gebrek aan whales op cryptocurrency exchanges stuwen Bitcoin omhoog

Gisteren kwam in het nieuws dat NYDIG, een dochterbedrijf van fondsenbeheerder Stone Ridge, 115 miljoen dollar aan bitcoin in beheer heeft. Dit komt na het nieuws dat Square en Microstrategy miljoenen dollars aan bitcoin hebben gekocht. In totaal hebben grote bedrijven wereldwijd nu ongeveer 600.000 bitcoin in bezit, vandaag voor een waarde van meer dan 6 miljard dollar. Veel vraag en gelimiteerd aanbod, wat doet dit met de koers? Op lange termijn veel, maar wij kijken in deze analyse naar de komende dagen.

Weerstand op 11.700 dollar

Je kijkt hieronder naar de vier uurs-grafiek. Voorlopig is er nog weinig veranderd ten op zichte van gisteren. Bitcoin vond eergisteren weerstand op 11.730 dollar (9.992 euro), de groene lijn op de grafiek. En op dit moment heeft bitcoin moeite met 11.500 dollar (9.796 euro), de oranje lijn.

Hoe komt het dat bitcoin weer iets is gedaald? Ten eerste is het niet vreemd dat de koers even moet afkoelen na een stijging van meer dan duizend dollar. Waarschijnlijk nemen veel investeerders hun winst op deze prijs.

Daarnaast is er nog steeds sprake van een omgekeerde relatie tussen bitcoin en de U.S. Dollar Index (DXY). De DXY geeft de relatieve sterkte van de dollar weer, afgewogen tegen een mandje belangrijke valuta zoals de euro en de yen.

Op de uurgrafiek hieronder zie je dat de DXY (rood) stijgt, en dat bitcon (blauw) in die periode is gedaald.

Toch hoeft deze trend niet lang door te zetten. In onze analyse van gisteren las je waarom de DXY op lange termijn juist kan gaan dalen. En dat is dus juist positief voor de koers van bitcoin.

Bitcoin maakt geen diepe correctie

Volgens Ki Young Ju, CEO van blockchain data-analysebureau CryptoQuant, gaat de koers van bitcoin niet zakken. Dat komt omdat er relatief weinig bitcoins naar beurzen worden verzonden. Ki Young Ju kijkt hiervoor naar het gemiddelde aantal bitcoin dat wordt verstuurd naar een wallet van een exchange. Als dat gemiddelde boven 2 bitcoin komt, dan moeten de alarmbellen volgens hem afgaan. In dat geval zijn er whales actief die hun bitcoin willen verkopen. Whales zijn investeerders met grote hoeveelheden bitcoin, zij kunnen veel invloed uitoefenen op de koers. Whales verstuurden bijvoorbeeld op 9 maart hun coins naar exchanges, nog voor de grote coronacrash.

Onze verwachting van bitcoin

Terug naar de komende dagen, want wat verwachten we van bitcoin? Eigenlijk verandert er niet veel ten opzichte van gisteren. We beschrijven twee scenario’s: bullish (positief) en bearish (negatief). Je kijkt hieronder opnieuw naar de vier uurs-grafiek.

Bullish
Weet bitcoin de barrière van 11.500 dollar (9.795 euro) te doorbreken, de oranje lijn op de grafiek? Dan kan de koers opnieuw de weerstand van 11.730 dollar (9.991 euro) opzoeken. Dat is de groene lijn.

Bearish
Maar daalt de prijs verder, dan kan bitcoin opnieuw ondersteuning vinden op 11.180 dollar (9.521 euro), de rode lijn op de grafiek.


Frank Smits heeft zijn master behaald in Communicatie- en Informatiewetenschappen. Zijn specialisme is het analyseren van de koers. Frank voorziet een grote rol voor bitcoin in de digitale samenleving. Bekend van o.a. Twinkle Magazine en Internet Marketing Unie.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.