Bitcoin presteert beter dan goud, staatsobligaties en aandelen aldus Goldman Sachs

Op Twitter circuleert een overzicht waarop Bitcoin bovenaan een lijstje staat, boven goud, aandelen, obligaties, grondstoffen en andere assets. De lijst zou opgesteld zijn door de Amerikaanse bank Goldman Sachs.

Documenting Bitcoin deelt overzicht

Het overzicht werd deze week gedeeld door het Twitter account ‘Documenting Bitcoin’. Hier moet bij vermeld worden dat dit account veel deelt, maar nauwelijks bronnen vermeldt.

De echtheid is zelfs na een langdurige zoektocht op de website van Goldman Sachs niet te verifiëren. Ook is het gissen naar de publicatiedatum, maar het lijkt van 20 januari te komen.

Overigens worden de meeste marktonderzoeken van Goldman Sachs tegen betaling aangeboden, dus het kan zijn dat de afbeelding uit een van de betaalde rapporten komt.

Volgens het year-to-date asset return rapport van Goldman Sachs heeft Bitcoin het sinds 1 januari dus beter gedaan dan S&P 500, goud, onroerend goed en Nasdaq 100.

Bitcoin en MSCI-index

Vlak onder Bitcoin staat de MSCI-index voor opkomende markten. De MSCI-index is een brede wereldwijde aandelenindex die de prestaties van large- en midcap-aandelen in 23 ontwikkelde markten vertegenwoordigt. Het dekt ongeveer 85% van de marktkapitalisatie in elk land, maar biedt geen blootstelling aan opkomende markten.

De MSCI bevat aandelen uit verschillende sectoren zoals energie, informatietechnologie (IT), financiën, 10-jaars Amerikaans staatsobligaties, gezondheidszorg, nutsbedrijven, ruwe olie, basisconsumptiegoederen en nog veel meer.

Bitcoin heeft rendement van 27%

Volgens het overzicht heeft Bitcoin een rendement van 27% en een voor risico gecorrigeerde ratio van 3,1.

Dat rendement van 27% is niets meer dan hoeveel hoger de Bitcoin koers staat ten opzichte van 1 januari. Het begin van het jaar wordt vaak aangegeven met de afkorting YTD, wat staat voor year to date.

In de grafiek hierboven zie je de prestaties van de Bitcoin koers sinds 1 januari, dus YTD. Op de jaarwisseling was Bitcoin ongeveer 15.400 euro, de huidige koers is 21.000 euro. Dit betekent dat Bitcoin sinds 1 januari met 36% is gestegen.

Als we die 27% YTD van Goldman Sachs leggen op de beginwaarde van 15.400 euro, dan kom je uit op 19.560 euro. De laatste keer dat Bitcoin die waarde had, was op 20 januari.

Wat is 3,1 Sharpe-ratio voor Bitcoin?

Het voor risico gecorrigeerde ratio van 3,1 verwijst naar de Sharpe-ratio. De Sharpe-ratio wordt gebruikt om te berekenen in hoeverre het extra rendement het extra risico compenseert. Hoe hoger de ratio, hoe hoger het extra rendement voor het additionele risico. Investeerders zullen dus een voorkeur hebben voor investeringen met een hoge Sharpe-ratio.

Dus, wat wordt beschouwd als een goede Sharpe-ratio? Wat duidt op een hoog verwacht rendement voor een acceptabel risico?

Een ratio onder de 1,0 wordt als suboptimaal beschouwd. Gewoonlijk wordt elke Sharpe-ratio groter dan 1,0 door beleggers als acceptabel tot goed beschouwd. Een ratio hoger dan 2,0 wordt als zeer goed beoordeeld. Een ratio van 3,0 of hoger wordt als uitstekend beschouwd.

In het overzicht van Goldman Sachs wordt Sharpe-ratio toegepast op individuele assets, maar het is gebruikelijker om dit toe te passen op een compleet portefeuille.

Door activa aan een portefeuille toe te voegen (of te verwijderen) om deze beter te diversifiëren, kan de ratio worden verhoogd. Heb je bijvoorbeeld alleen vastgoed, dan zou je kunnen denken om te diversifiëren door Bitcoin toe te voegen om de Sharpe-ratio te verhogen.

Hoofdredacteur gezocht

Lees jij deze artikelen met plezier en wil je graag bijdragen aan onze content? Wij zijn op zoek naar een nieuwe hoofdredacteur met een vlotte pen en een gedegen kennis van de cryptomarkt. Bekijk hier onze vacature en reageer direct!


Jerrymie Marcus komt uit de journalistiek en gelooft dat crypto de wereld kan verbeteren. Dat ondervond hij jaren geleden toen hij binnen een minuut waarde verzond naar zijn Indonesische familie. Bekend van o.a. Emerce, VPRO en EUclaim.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.