Bitcoin en goud hebben veel meer gemeen dan de afgelopen 2 jaar

Bitcoin heeft een verrassende bondgenoot gevonden in de vorm van een oude bekende: goud. Sinds maart is de correlatie tussen de koersen van Bitcoin en het edelmetaal gestaag toegenomen, wat beleggers een veilige haven biedt tijdens deze periode van falende banken en stijgende rentes.

Bitcoin overtreft goud tijdens de bankencrisis

Terwijl de bankencrisis voor de financiële wereld voelt als een steeds strakker wordende strop, vinden investeerders de weg naar Bitcoin als een veilige haven voor hun geld. Sterker nog, het tij lijkt te keren omdat veel investeerders liever voor Bitcoin gaan dan voor de traditionele veilige haven: goud. Wellicht omdat het rendement hoger ligt.

Correlatie Bitcoin en goud

Op het moment van schrijven hangt de Bitcoin koers rond het psychologische niveau van 30.000 dollar op 28.936 USD. Deze stijging van de vraag naar Bitcoin is te danken aan de stijgende correlatie met goud, dat het niveau van 50% heeft overschreden en nu 57% bedraagt, volgens data van marktanalysebedrijf Kaiko.

De grafiek laat de gemiddelde correlatie tussen Bitcoin en goud van de voorgaande 30 dagen zien, en deze is in 2 jaar tijd niet meer zo hoog geweest. Met deze correlatie worden de bewegingen van de twee gemeten. Stijgen Bitcoin en goud tegelijkertijd? Dan stijgt de correlatie.

Ontsnappen aan systeem met Bitcoin

Bitcoin wordt al lang beschouwd als een risicovolle investering vanwege de volatiele prijsschommelingen en het gebrek aan regelgevend toezicht. Dit jaar lijkt het echter uitgegroeid tot een veilige haven voor beleggers die zich willen indekken tegen traditionele marktrisico’s.

In tegenstelling tot fiat-valuta’s en andere traditionele activa, opereert Bitcoin onafhankelijk van centrale banken, waardoor het minder kwetsbaar is voor inflatie en overheidsinmenging. Bovendien biedt het gedecentraliseerde karakter van Bitcoin investeerders meer controle over hun activa en vermindert het hun blootstelling aan systeemrisico’s.

De meeste mensen hebben blind vertrouwen in het systeem en zien de risico’s niet. Maar sinds de coronajaren lijken steeds meer investeerders nattigheid te voelen. Dat heeft vooralsnog geculmineerd in afgenomen koopkracht, of geldontwaarding. En als obligaties niet meer renderen en grote banken omvallen, of dat dreigen te doen, dan is het verstandig om iets buiten het systeem te hebben.


Jerrymie Marcus komt uit de journalistiek en gelooft dat crypto de wereld kan verbeteren. Dat ondervond hij jaren geleden toen hij binnen een minuut waarde verzond naar zijn Indonesische familie. Bekend van o.a. Emerce, VPRO en EUclaim.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.