Deutsche Bank: beleggers kiezen bitcoin boven goud tegen inflatie

Volgens analisten van de in Duitsland gevestigde investeringsbank Deutsche Bank wordt de aantrekkingskracht van Bitcoin als waardeopslag steeds groter.

Liever bitcoin dan goud

‘Er lijkt een toenemende vraag te zijn om bitcoin te gebruiken waar goud vroeger werd gebruikt om dollarrisico, inflatie en andere zaken af ​​te dekken,’ aldus Jim Reid, hoofd van de wereldwijde kredietstrategie bij Deutsche. Deze uitspraak lijkt vooralsnog alleen bevestigd te zijn op de website zerohedge, bekend om het delen van conspiracy theorieën.

Bitcoin wordt door supporters al lange tijd beschouwd als digitaal goud, vanwege het beperkte, voorspelbare aanbod en wordt gebruik als opslag van waarde waar banken niet bij kunnen.

Bedankt centrale banken en regeringen

Terwijl bitcoin dit jaar 140% is gestegen, is goud 22% in waarde toegenomen. Beide activa lijken te hebben geprofiteerd van het inflatie bevorderende monetaire en fiscale beleid van centrale banken en regeringen over de hele wereld. Deze maatregelen zijn uiteraard genomen om de economische gevolgen van de coronavirus-pandemie in te dammen.

Bitcoin is deze maand alleen al met meer dan 40% gestegen. Goud heeft echter zijn reputatie als veilige haven waargemaakt door tot dusver deze maand ‘maar’ 1% te dalen.

Goud, zilver en bitcoin

Het verschil tussen goud en zilver enerzijds en bitcoin anderzijds is een van de eigenaardigheden van deze maand, aldus Reid. Medicijnfabrikanten Pfizer en Moderna deelden eerder deze maand bemoedigende resultaten voor hun experimentele coronavirusvaccins. Dit leidde tot een rotatie van geld uit goud en andere havenactiva naar risicovolle activa. Maar bitcoin bleef juist stijgen.

Reid vertelde Bloomberg eerder deze maand dat vaccins tegen het coronavirus gelijkwaardig zijn aan wereldwijde fiscale stimuleringsmaatregelen. Christian Nolting, Global Chief Investment Officer bij Deutsche Bank Wealth Management, zei dat de inflatie in 2021 en 2022 licht zou kunnen stijgen, wat een goed voorteken is voor aandelen en goud.

Analist Calvin Tse van Citibank verwacht dat de dollar nog 20% in waarde zal afnemen. Een sterker of zwakker wordende dollar heeft veel effect op de koers. Je zou er bijna een correlatie in kunnen zien.


Jerrymie Marcus komt uit de journalistiek en gelooft dat crypto de wereld kan verbeteren. Dat ondervond hij jaren geleden toen hij binnen een minuut waarde verzond naar zijn Indonesische familie. Bekend van o.a. Emerce, VPRO en EUclaim.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.