Bitcoin verslaat goud, in één grafiek

Slaat het nog ergens op om bitcoin ‘digitaal goud’ te noemen als het echte goud alleen maar minder waard wordt? Waarom noemen we goud niet analoog bitcoin?

Dieptepunt.. of hoogtepunt?

De goud-bitcoin-ratio staat op een historisch dieptepunt, wat betekent dat de prijs van goud vergeleken met BTC op het laagste punt staat sinds bitcoin werd gecreëerd. Dat komt vooral doordat de bitcoin koers in een maandenlange bullrun zit. Een stijging van goud is alsof je een sterretje op oudjaarsavond afsteekt, maar als bitcoin stijgt, dan is het alsof je een lawinepijl in een auto afsteekt. Het kost nu 29,63 gram goud om een ​​enkele Bitcoin te kopen. Op het hoogtepunt van de laatste Bitcoin-bullrun, in december 2017, was dit 14 ounces.

Bron: Tradingview

Opslaan van waarde

Een waardeopslag is iets dat kan worden vastgehouden zonder in waarde te dalen. Auto’s, waar je de helft van de waarde kunt afschrijven zodra je de dealer uitrijdt, is een slechte opslag voor waarde. Maar niet als het een schaars collector’s item is dat niet meer wordt gemaakt. Goud, een edelmetaal dat niet vergaat, is een klassieke waardeopslag.

Beleggers zoeken naar valuta’s, metalen of andere activa om als waardeopslag te dienen, vooral in tijden dat de inflatie hoog is of andere markten niet te vertrouwen zijn. Euro’s zijn, hoewel ze onderhevig zijn aan inflatie, op korte termijn solide. De inflatie op jaarbasis in het eurogebied was in januari 2021 0,9%, tegen -0,3% in december 2020. Deze inflatiecijfers komen van de ECB en zijn gebaseerd op een mandje producten waar bijvoorbeeld woningen niet in worden meegenomen.

Rendement bitcoin

Maar bitcoin zorgt voor veel aantrekkelijkere rendementen dan een fiatvaluta die elk jaar een klein beetje in waarde daalt. Volgens onze koerspagina is bitcoin sinds het begin van het jaar met maar liefst 91% in waarde gestegen. In maart 2020 was de koers op zijn laagste punt 4.509 euro. Op het moment van schrijven is bitcoin 43.605 euro waard. De koers is dus bijna vertienvoudigd.

In dezelfde periode is de prijs van goud met 12% gestegen: van 1.316 naar 1.474 euro. Mati Greenspan, oprichter en CEO van Quantum Economics, zegt hierover: ‘Hoewel beide activa hun unieke voor- en nadelen hebben, is het op dit moment duidelijk dat de markt veel meer bereid is om de komende periode inflatie af te dekken met bitcoin in plaats van goud.’

Gezien de historische volatiliteit van beide activa, kan de goud-bitcoin-ratio zomaar weer een ommekeer maken. Nog geen jaar geleden, op 12 maart 2020, toen de wereld in lockdown ging, kon je één bitcoin voor slechts 86 gram goud kopen.

Delen:

Jerrymie Marcus komt uit de journalistiek en gelooft dat crypto de wereld kan verbeteren. Dat ondervond hij jaren geleden toen hij binnen een minuut waarde verzond naar zijn Indonesische familie. Bekend van o.a. Emerce, VPRO en EUclaim.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.

Deze site is gericht op de Nederlandse markt. Klik hier voor België.