60 procent in derde kwartaal 2019, moeilijkheidsgraad bitcoin blijft groeien

De moeilijkheidsgraad om bitcoin te minen neemt met tweederde toe in het derde kwartaal van 2019.

Elk kwartaal 42 procent toename

Analist Kevin Rooke keek naar data over de moeilijkheidsgraad sinds 2016. Hij kwam tot een opmerkelijke conclusie. Gemiddeld wordt de moeilijkheidsgraad sinds 2016 elk kwartaal met 42 procent verhoogd.

In elk kwartaal zag een stijging, met uitzondering van het vierde kwartaal van 2018, het hoogtepunt (eigenlijk dieptepunt) van de bearmarkt van afgelopen jaar. Maar als je kijkt naar 2019 dan lijkt de groei haast wel parabolisch toe te nemen.

“De moeilijkheid zal naar verwachting dit kwartaal met 60% groeien, en het was al op een recordhoogte toen het tweede kwartaal eindigde”, schrijft Rooke in een reactie onder zijn tweet.

Maar wat is die moeilijkheidsgraad eigenlijk?

De moeilijkheidsgraad geeft een bepaald doel aan wat behaald moet worden om te ‘winnen’ met minen. Dit doel geeft op zijn beurt weer aan hoe klein of groot het winnende getal moet zijn die miners moeten vinden.

Een voorbeeld: stel je een tafel met 1000 bekers voor. Onder elke beker ligt een papiertje met een getal tussen 1 tot 1000. Bij de makkelijkste moeilijkheidsgraad vraag je een miner om een getal te vinden tussen 1 en 1000. Die heeft hij op zijn eerste poging al gevonden. We maken iets moeilijker. Hij moet een getal tussen 1 en 500 vinden. Dat gaat al wat moeilijker. Een vriend van de miner komt aangelopen en wil ook meedoen. Met z’n tweeën zoeken ze nu naar een getal tussen 1 en 500. Nu wordt het weer te makkelijk, ze vinden het getal heel snel. Uit het niets gaat de bel en willen tien anderen ook meedoen. Het systeem moet zichzelf nu reguleren om het nog spannend te houden. Nu moeten ze op zoek gaan naar een getal tussen 1 en 5.


Altijd op de hoogte van het laatste cryptonieuws?

Ontvang nieuwsbrief


Alleen een nonce gebruiken

Een miner schiet een getal in een algoritme en dat getal (samen met getallen die vanuit het vorige blok komen) wordt gehusseld tot een uitkomst. Die uitkomst moet dus lager of gelijk zijn aan de moeilijkheidsgraad. De miner heeft dus alleen invloed door het getal aan te passen wat hij in het algoritme stopt. En dat getal noemen we de nonce.

Als je alles wil weten over minen, blockchain en moeilijkheidsgraden, dan raden we aan om het artikel Blok Uitgelegd te lezen.

Invloed op de bitcoin koers

De computerkracht die alle miners bij elkaar leveren, wordt ook wel hash rate genoemd. Als door de hash rate het te simpel wordt om het te minen, past de moeilijkheidsgraad zich aan, dat gebeurt om de twee weken ongeveer. De moeilijkheidsgraad is dus een goede indicatie van de ontwikkeling van de hash rate op het bitcoin netwerk.

Analist Willy Woo ontdekte een sterke correlatie tussen de koers van bitcoin en de moeilijkheidsgraad. Hij ontwikkelde hiervoor de difficulty ribbon.


Jerrymie Marcus komt uit de journalistiek en gelooft dat crypto de wereld kan verbeteren. Dat ondervond hij jaren geleden toen hij binnen een minuut waarde verzond naar zijn Indonesische familie. Bekend van o.a. Emerce, VPRO en EUclaim.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.