Meer dan 10 miljoen euro aan Bitcoin gestolen bij hack op Binance Smart Chain

Er is voor ongeveer 10,8 miljoen euro aan getokeniseerde bitcoins gestolen op pNetwork. Dit is een DeFi-protocol op het Binance Smart Chain. Er worden tokens uitgebracht die gekoppeld zijn aan echte bitcoins, zodat deze bitcoins ook gebruikt kunnen worden op andere blockchains.

Honderden verpakte bitcoins

Vanochtend deelde pNetwork meer details over de hack op Twitter in onderstaand draadje.

Een hacker heeft het grootste deel van het bitcoin-onderpand van het netwerk gestolen, dit gaat om 277 bitcoins. Het team merkte op dat de aanval werd uitgevoerd door gebruik te maken van een bug in de codebase, en voegde eraan toe dat er al een oplossing in uitvoering is.

Hacker mag deel houden

pNetwork bood de hacker ook aan dat hij of zij ongeveer 1,28 miljoen euro van het gestolen geld mag houden als de rest wordt teruggestuurd.

‘Aan de black hat-hacker. Hoewel dit vergezocht is, bieden we een schone premie van 1.500.000 dollar als het geld wordt teruggegeven.’

Op het moment van schrijven heeft het team geen verdere details over de exploit vrijgegeven. Het pNetwork-team weet ook nog niet hoe ze willen omgaan met de funds van de getroffen gebruikers.

Wat is pNetwork?

Het doel van pNetwork is om het verplaatsen van cryptocurrency’s over verschillende blockchains te vergemakkelijken. Dit wordt meestal gedaan door middel van ‘wrapped’ coins. In bovenstaand geval kunnen gebruikers bitcoin vastzetten in een smart contract, de waarde van deze BTC wordt dat overgedragen in de vorm van een token op andere blockchains. Zo kun je dus bitcoins gebruiken op de blockchains van Binance en Ethereum.

De prijs van het governance-token PNT van pNetwork is de afgelopen 24 uur met 18% gedaald en is nu ongeveer 0,85 euro.

Bron: Coingecko

Tien miljoen euro aan funds van klanten verliezen betekent voor andere startende bedrijven vaak het einde van de bedrijfsvoering. Bij DeFi werkt dat iets anders, het is een nieuwe sector waarbij gebruikers enigszins weten dat er risico’s zijn. Er zijn namelijk genoeg voorbeelden van andere zogenaamde cross chain protocollen die nat zijn gegaan.

DeFi brengt risico’s met zich mee

In juli werd de gedecentraliseerde beurs THORchain ook aangevallen en ging de hacker er met 6,5 miljoen euro vandoor. Een paar weken later overkwam THORchain dit nog eens, ditmaal voor 6,8 miljoen euro. Gelukkig bleek het te gaan om een ethische hacker, die het geld terugstuurde, in ruil voor een beloning van 10%.

Binance Smart Chain heeft dit jaar een behoorlijk aantal exploits gehad. Denk aan PancakeBunny, Cream Finance, bEarn, Bogged Finance, Uranium Finance, Meerkat Finance, SafeMoon, Spartan Protocol, BurgerSwap, Belt Finance en nu pNetwork.

En wat te denken van de hack op Poly Network, deze haalde zelfs het reguliere nieuws. Een hacker ging er in eerste instantie vandoor met 512 miljoen euro aan cryptocurrency’s, maar gaf bijna al het geld later weer terug.

Het is aantrekkelijk om via DeFi rendement te pakken op je coins, maar het is niet zonder risico.


Jerrymie Marcus komt uit de journalistiek en gelooft dat crypto de wereld kan verbeteren. Dat ondervond hij jaren geleden toen hij binnen een minuut waarde verzond naar zijn Indonesische familie. Bekend van o.a. Emerce, VPRO en EUclaim.

Bezoek mijn Linkedin

Reacties
  • Tsja, elke hobbyist kan serverruimte huren en een crypto platform beginnen. Een procentje provisie en een leuk marketingbudget en het geld stroomt binnen. En voor de gevorderde criminele hacker is er genoeg te verdienen.
    De argeloze belegger betaalt de rekening.

    20 september 2021