Bitcoin halving is een feit! Wat betekent dit voor jou?

Om 21:23 is het laatste blok met een beloning van 12,5 bitcoins gemined. De bitcoin block halving is een feit! Miners werken nu aan het eerste blok met een beloning van 6,25 bitcoins. De volgende bitcoin block halving vindt pas over vier jaar plaats.

Miners voelen het meest

De eersten die impact voelen van de halving zijn de miners. Vóór deze bitcoin block halving was de maximale kostprijs om één bitcoin te minen ongeveer 7.800 dollar.

Althans, volgens het model  van Charles Edwards, fondsenbeheerder bij Capriole. Bij deze maximale kostprijs zijn alle mogelijke kosten meegenomen, denk aan energiekosten maar ook aan afschrijving van apparatuur en salaris van personeel.

Edwards gaat uit van een gemiddelde energieprijs van 5 dollarcent per kWh. Ook kijkt hij naar de gemiddelde energie-efficientie van 60 verschillende miningapparatuur. Daarnaast heeft hij onderzoek gedaan naar andere kosten die miningbedrijven hebben, zodat hij een goede schatting kan geven van de kostprijs.

Bij een halvering van de beloning verdubbelt de kostprijs om bitcoin te minen. Miners moeten namelijk dubbel zoveel bitcoin verkopen om dezelfde waarde in fiat valuta ervoor terug te krijgen. In dat geval wordt de kostprijs verhoogd naar 15.600 dollar.

Dit biedt twee mogelijke scenario’s:

  1. De prijs van bitcoin verdubbelt in de komende maanden. Miners die een buffer hebben worden nauwelijks geraakt.
  2. Gebeurt dat niet, dan zijn sommige miners genoodzaakt om te stoppen. De moeilijkheidsgraad om bitcoin te minen daalt, en daarmee ook de kostprijs om te minen.

In aanloop van de vorige halving van 2016 zag je eigenlijk beide scenario’s uitspelen. Al voor de halving steeg de prijs van 436 dollar naar 780 dollar. Dat was niet helemaal genoeg, want sommige miners draaiden nog verlies. Sommige miners stopten toen met minen.

De koers daalde met 20 procent en de moeilijkheidsgraad werd naar beneden bijgesteld, en zo hield het bitcoin netwerk zichzelf in stand. 

De prijs op lange termijn

Maar de meesten van ons zijn natuurlijk benieuwd wat de halving voor impact heeft op de koers. Miners verkopen de bitcoinbeloning vaak om de energiekosten te dekken, dus de halving heeft directe invloed op het nieuwe aanbod op de markt. En we weten dat de prijs wordt bepaald door vraag en aanbod.

De verkoopdruk zal na de halving een stuk lager zijn, dat zie je terug op de tabel hieronder.

Halving datum Bitcoin koers Dagelijkse productie BTC Maandelijks verkoop BTC in dollar in halving Maandelijkse verkoop BTC in dollar na halving
Mei 2020 8.700 dollar 1.800 naar 900 BTC 469.800.000 dollar 234.900.000 dollar
Juli 2016 250 dollar 3.600 naar 1.800 BTC 70.200.000 dollar 35.100.000 dollar
November 2012 12 dollar 7.200 naar 3.600 BTC 2.592.000 dollar 1.296.000 dollar

Blijft de vraag gelijk? Dan kan de prijs eigenlijk niets anders doen dan stijgen. In ons artikel van vrijdag lees je dat de vraag naar bitcoin nog hoog genoeg is, zowel onder kleine als grote investeerders.

Volgens het model van PlanB kan de koers stijgen naar 100.000 dollar volgend jaar. Of het ook zo ver komt? Wie weet.

 


Frank Smits heeft zijn master behaald in Communicatie- en Informatiewetenschappen. Zijn specialisme is het analyseren van de koers. Frank voorziet een grote rol voor bitcoin in de digitale samenleving. Bekend van o.a. Twinkle Magazine en Internet Marketing Unie.

Bezoek mijn Linkedin

Reacties
  • Volgens mij maakt planB een extrapolatie: dat wordt zeer veel gedaan in wiskunde maar is niet altijd zonder meer over te zetten naar het dagelijkse leven.

    13 mei 2020