Sinds halving presteert bitcoin beter dan in 2016 en 2017

Op 11 mei dit jaar vond de bitcoin halving plaats. Sinsdien is bitcoin al met factor 2,2 gestegen, en dat is meer dan tijdens de vorige cyclus. Dat blijkt uit data van ChartsBTC op Twitter.

Bitcoin goed op schema

Op de grafiek hierboven zie je de stijging van bitcoin in de eerste cyclus (blauw) en de tweede cyclus (rood). Tot nu toe luidt elke bitcoin halving het begin van een nieuwe bull run in. Tot nu toe ligt bitcoin nog goed op schema, de koersstijging van nu ligt iets boven die van de vorige cyclus van 2016 en 2017.

Opvallend, want in 2016 kwam de bitcoin bull run langzamer op gang als nu. Blijft bitcoin dit volhouden, dan kan bitcoin met een hogere factor stijgen dan tijdens de vorige halving-cyclus.

Analist PlanB is het hiermee eens, hij gelooft dat de koers gaat acceleren in januari 2021. Volgens hem kunnen we op dat moment ‘een echte sprong zien’, die het begin markeert van de echte bull market. Hij noemt dit ook wel fase 5. Dat is een fase waarin institutionele partijen de waarde van bitcoin beginnen in te zien.

Wat is een bitcoin halving?

Elke (ongeveer) vier jaar vindt er een bitcoin halving plaats. Tijdens deze bitcoin block halving wordt de beloning van miners gehalveerd. De laatste halvering was van 12,5 bitcoins per transactieblok naar 6,25 bitcoins. Deze minerbeloning is tegelijkertijd de instroom van nieuwe bitcoins op de markt. De bitcoin halving heeft dus direct invloed op het nieuwe aanbod van bitcoins, en dus ook op de prijs. Want daalt het (nieuwe) aanbod, en blijft de vraag gelijk? Dan moet de prijs in theorie gaan stijgen.

Elke cyclus begint hoger

ChartsBTC deelde vorige week ook een interessante grafiek. Elke groene balk stelt een periode van vier jaar voor. De eerste balk laat bijvoorbeeld de koersontwikkeling zien vanaf het begin van bitcoin tot aan de eerste halving. De tweede balk toont de koers van 2012 tot en met 2016, en de derde balk de prijs van 2016 tot en met mei 2020. De laatste balk loopt door tot aan de volgende halving van 2024.

De grafiek hierboven geeft aan dat het soms belangrijk is om uit te zoomen. De bitcoin koers kan enorme bewegingen op en neer maken, maar de trend op lange termijn is nog steeds omhoog. Wat wordt het nieuwe hoogtepunt?


Toon is hoofd Marketing & Communicatie bij BLOX. Zo nu en dan maakt hij er graag de tijd voor vrij om een bijdrage te leveren aan deze nieuwssite. Toon schrijft dan vooral over de opmerkelijke gebeurtenissen en zet zijn overtuigingskracht in om bitcoin onder het grote publiek bekend te maken. Hij was onder meer te gast bij NOS, RTLZ, De Telegraaf, FD, Marketingfacts, BNR, Quote, Satoshi Radio en Bitcoin Magazine.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.