Meerderheid Reddit-gebruikers slaat bitcoin veilig op

Uit een onderzoek op social media platform Reddit blijkt dat de meerderheid van de Reddit-gebruikers een hardware wallet gebruikt om bitcoins op te slaan. Gebruiker gunnaj doet zijn scriptie over bitcoin, en heeft zijn onderzoek afgenomen onder 339 gebruikers, 158 daarvan gebruiken een hardware wallet zoals een Ledger of een TREZOR.

Verschillende mensen, verschillende wallets

Met een hardware wallet worden je private keys versleuteld en offline op een fysiek apparaat opgeslagen. Een hardware wallet is dan ook veiliger dan elk ander type wallet, omdat je private keys niet in verbinding staan met het internet. Je bitcoins staan op de blockchain, en je private keys vormen de toegang tot je cryptomunten. Je kan een hardware wallet daarom zien als een soort sleutelhanger.

Bijna zestig respondenten gaven aan bitcoins te bewaren op een software wallet op mobiel. Dat is een app waarmee je bitcoin kan beheren, denk aan Coinomi of BRD wallet. Daarnaast gebruiken 54 ondervraagden een software wallet voor op de computer, bijvoorbeeld Jaxx of Exodus.

Slechts 21 ondervraagden gebruiken een paper wallet. Dat is niets meer dan een stuk papier (vaak met QR-codes) waarop de public en private keys te zien zijn. Een voordeel van een paper wallet is dat je niet afhankelijk bent van hardware of software, de toegang tot je cryptomunten kan je namelijk op het stuk papier vinden. Een nadeel is dat je altijd een andere wallet nodig hebt om je private keys te importeren, wanneer je jouw bitcoins weer wil verkopen.

Meeste mensen hebben back-up van de wallet

Van de ondervraagden hebben 299 een back-up, dat is 88,2 procent van de totale groep. 238 gebruikers schrijven hun back-up op een papiertje. Dat is de veiligste methode, offline en buiten het bereik van potentiële hackers.

Meer zorgelijk is dat 33 gebruikers hun back-up hebben opgeslagen in de cloud, denk aan een dienst als Google Drive of iCloud. Wanneer hackers toegang krijgen tot de cloud, kunnen ze ook de back-up van de private keys te pakken krijgen. Ook hebben 10 respondenten hun back-up opgeslagen in een mailtje. Om diezelfde reden is dat net zo gevaarlijk.


Frank Smits heeft zijn master behaald in Communicatie- en Informatiewetenschappen. Zijn specialisme is het analyseren van de koers. Frank voorziet een grote rol voor bitcoin in de digitale samenleving. Bekend van o.a. Twinkle Magazine en Internet Marketing Unie.

Bezoek mijn Linkedin

Reacties
  • 2 x 158 = 316 en dat is minder dan 339. Er is dus, gebaseerd op de getallen, geen meerderheid die een hardware wallet g gebruikt.

    5 mei 2020