Bitcoin hash rate keldert met veertig procent! Of toch niet?

Paniek! Gisteren kopten veel cryptonieuwswebsites dat de bitcoin hash rate met wel dertig of veertig procent is gedaald. Oké vooruit, ook wij schreven er kort over. Maar klopt dat wel? Het korte antwoord is: nee, dat hoeft niet.

Data van blockchain.com laten een ‘flash crash’ zien van de bitcoin hash rate

Over de bitcoin hash rate

De hash rate geeft aan hoeveel berekeningen per seconde alle computers tegelijk maken op het bitcoin netwerk. Dit getal geeft je een indicatie hoe sterk en veilig het netwerk is, dat in stand wordt gehouden door zogeheten miners. Hoe hoger de hash rate, des te moeilijker het wordt om de blockchain van bitcoin te hacken.

Deze hash rate is al sinds december 2018 in een stijgende trend. Steeds meer miners sluiten zich aan op het bitcoin netwerk. Een tijd terug werd zelfs de hoogste hash rate ooit genoteerd. Maar gisteren was dan ineens het nieuws dat de hash rate met veertig procent was gedaald.

De wildste theorieën gingen de ronde. Heeft de Chinese overheid maatregelen getroffen om miners te stoppen? Is een grote bekende miningorganisatie gestopt? Wisten miners al dat er een prijsdaling te wachten stond? Er werd weer volop gespeculeerd, maar de reden was onbekend.

De hash rate is een schatting

Belangrijk om te weten is dat de cijfers nooit een exacte weergave bieden van de echte hash rate op het netwerk. De grafieken die je zien zijn vaak een schatting van de totale rekenkracht op het netwerk. Christopher Bendiksen, hoofdonderzoeker bij CoinShares, legt dit op Twitter uit:

‘De bitcoin hash rate is geen vast gegeven. Dit cijfer wordt geschat op basis van tijdsintervallen tussen transactieblokken. Deze tijden zijn gebaseerd op een Poissonverdeling (een soort kansberekening). Wanneer blokken langzaam worden gevonden gaat de schatting van de hash rate flink omlaag’

Een andere Twitteraar laat zien dat er inderdaad sprake was geweest van langzame blokken:

Gemiddelde grafiek geeft een beter beeld

Dat de hash rate een schatting is zie je ook goed terug in de grafiek helemaal bovenaan dit artikel. De hash rate stuitert omhoog en omlaag. Je kan daarom beter kijken naar de grafiek die het zeven-daags gemiddelde weergeeft. Deze grafiek is minder gevoelig voor toevallige schommelingen:

Zevendaags gemiddelde van de hash rate, van blockchain.com

Je ziet dat de hash rate sinds het hoogtepunt iets is gedaald, maar veel minder dan veertig procent. Kortom, er is niks aan de hand!


Frank Smits heeft zijn master behaald in Communicatie- en Informatiewetenschappen. Zijn specialisme is het analyseren van de koers. Frank voorziet een grote rol voor bitcoin in de digitale samenleving. Bekend van o.a. Twinkle Magazine en Internet Marketing Unie.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.