Bitcoin heeft bodem bereikt en is op weg terug, maar economie wankelt nog

Het is altijd makkelijk praten als Bitcoin midden in een opwaartse run zit, dus dat doen we dan ook. Bitcoin heeft de bodem inmiddels bereikt, aldus een analyse van IntoTheBlock.

Bitcoin, blockchain en de economie

Schrijver Lucas Outumuro baseert dit door te kijken naar data van de blockchain. Toch moet Bitcoin oppassen, want de rest van de economie is nog steeds wankel.

De analyse richt zich op de economie in zijn geheel, dit wordt macro-economie genoemd. De focus ligt hierbij niet op individuele bedrijven die eventueel de Bitcoin koers kunnen beïnvloeden, maar naar trends op grote schaal, die vaak ook globaal zijn. We kijken eerst naar Bitcoin, voordat macro-economische factoren erbij worden gehaald.

Bodem van bearmarkt Bitcoin

Op basis waarvan concludeert IntoTheBlock dat Bitcoin de bodem heeft bereikt? Allereerst, wat bedoelen ze met de bodem? Hier wordt vaak gekeken naar periodes van vier jaar die bestaan uit een bearmarkt en een bullmarkt.

De grafiek hieronder laat zien dat Bitcoin in een bearmarkt zit, een langdurige periode waarbij de koers laag is. De bodem is in dit geval het laagste punt van de bearmarkt, die werd bereikt op 31 december.

Let op, dit zegt niets over hoe lang de bearmarkt nog duurt en wanneer Bitcoin weer records gaat verbreken.

Lange termijn Bitcoiners zijn toegenomen

IntoTheBlock concludeert dat het aantal langdurige Bitcoin-houders (minimaal één jaar in bezit) in 2022 enorm is toegenomen. Ze zeggen dat dit type investeerders bekend staat om Bitcoin te kopen tijdens de bearmarkt en zo organisch de koers ondersteuning geven.

‘HODLers die een bodem ondersteunen, Bitcoin-houders op lange termijn profiteren historisch gezien van bearmarkten door Bitcoin te kopen.’

‘In 2022 zagen we de hoeveelheid Bitcoin die eigendom is van adressen die langer dan een jaar in bezit zijn (‘hodlers’) met 50% toenemen van 10 miljoen BTC naar 15 miljoen BTC. Dit patroon is waargenomen in eerdere bearmarkten, waarbij het saldo van hodlers pas afnam nadat nieuwe hoogtepunten waren bereikt.’

Dat lijkt goed te passen bij een populaire mantra, namelijk dat je van Bitcoin niet snel rijk wordt, maar op de lange termijn vooral niet arm wordt. Zoals bijna alle one-liners, klinkt dit in het Engels beter.

Helft moet verliezen met Bitcoin

Het artikel constateert ook dat de helft van de Bitcoin-houders momenteel onder water staat, en dit was ook het geval in voorgaande bearmarkten waar de koers zijn bodem vond.

‘Eerdere bearmarkten bereikten hun dieptepunt nadat ze het punt bereikten waarop 50% of meer van de houders geld verliezen op hun posities.’

Bitcoin kijkt af bij aandelen

Volgens IntoTheBlock is de correlatie tussen aandelen en cryptocurrency’s (Bitcoin meer dan altcoins) weer toegenomen. Nadat crypto exchange FTX instortte, gingen aandelen en crypto’s hun eigen weg. Logisch, crypto had hier meer onder te lijden dan aandelen.

Het bedrijf merkt echter op dat, hoewel de huidige omstandigheden lijken op de omstandigheden op de bearmarkt uit het verleden, het moeilijk is vast te stellen wat er voor Bitcoin in het verschiet ligt.

‘Macro-correlaties zijn terug, na veranderende paden tijdens de ineenstorting van de FTX, zijn crypto en aandelen weer samen op weg. De correlatiecoëfficiënt tussen de Nasdaq en Bitcoin is momenteel weer 0,86, wat duidt op een zeer sterke statistische relatie tussen de twee…’

We kunnen proberen om die 0,86 uit te beelden, maar de koersbewegingen in de grafiek hieronder zeggen genoeg.

Bron: IntoTheBlock

Is dit het begin van een bullmarkt? Of een bulltrap?

‘Wordt de huidige stijging mogelijk gemaakt omdat de markt roept om het einde van QT en renteverhogingen? En zo niet, zou crypto dan nog steeds kunnen stijgen, zelfs als de bredere financiële liquiditeit daalt? On-chain-statistieken van eerdere bearmarkten volgen eerdere bodempatronen, maar de toenemende relevantie van deze macrofactoren zorgt nog steeds voor onzekerheid over de vraag of de recente prijsactie het begin markeert van een bullmarkt, of slechts een bulltrap is.’

Hoofdredacteur gezocht

Lees jij deze artikelen met plezier en wil je graag bijdragen aan onze content? Wij zijn op zoek naar een nieuwe hoofdredacteur met een vlotte pen en een gedegen kennis van de cryptomarkt. Bekijk hier onze vacature en reageer direct!


Jerrymie Marcus komt uit de journalistiek en gelooft dat crypto de wereld kan verbeteren. Dat ondervond hij jaren geleden toen hij binnen een minuut waarde verzond naar zijn Indonesische familie. Bekend van o.a. Emerce, VPRO en EUclaim.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.