Bitcoin geslaagd voor herkansing: op weg naar nieuwe all-time high

Herinner je die tijd nog dat je naar de middelbare school ging of studeerde? Haalde je een toets of tentamen niet, dan moest je herkansen. Terug de boeken in, zodat je het de volgende keer sowieso ging halen. Bitcoin heeft nu ook een belangrijke herkansing. Slaagt de crypto nu wel voor zijn herkansing?

Tweede poging voor 60.000 dollar

Met de herkansing doelen we op het belangrijke niveau van 60.000 dollar, omgerekend 51.500 euro. Eerder lukte het de bitcoin koers niet om deze prijs te verdedigen, de blauwe lijn op de daggrafiek hieronder. Nu staat bitcoin er beter voor.

Na de beursgang van Coinbase op woensdag 14 april schoot de bitcoin koers naar bijna 65.000 dollar (55.750 euro). Crypto-twitter stond vol met laser-ogen, en iedereen was ervan overtuigd dat bitcoin naar 100.000 dollar zou gaan. Toch dook bitcoin vier dagen later onder de blauwe lijn. Gezakt, een rood kruisje op het tentamen.

Na enkele maanden vond bitcoin de weg weer omhoog. Vorige week noteerden we een nieuw record op 67.000 dollar (57.480 euro). Een correctie daarna is onvermijdelijk, de koers kan nooit in één rechte lijn omhoog.

Maar wat er daarna gebeurde, is hoopgevend. De koers vond deze keer wel ondersteuning op 60.000 dollar: geslaagd!

Fibonacci en gemiddelden

Wat verwachten we van de komende dagen? We hebben helaas geen glazen bol, wel kunnen we je twee scenario’s schetsen. Dat doen we op basis van de grens van 60.000 dollar, Fibonacci en een voortschrijdend gemiddelde (moving average).

Eerst even wat uitleg over de indicatoren. Fibonacci was een Italiaans wiskundige die rond het jaar 1200 verhoudingen tussen een reeks getallen beschreef: de reeks van Fibonacci. Deze getallenreeks wordt overal in gebruikt, van film en fotografie tot in technische analyse.

In de technische analyse is 0 de waarde van een recente bodem, wij pakken hiervoor de bodem van eind juni. Het getal 1 is de vorige top, die van woensdag 14 april. De verhoudingen tussen deze getallen geven vervolgens belangrijke weerstanden en ondersteuningen aan. Normaal zie je meer lijnen op de grafiek, maar we hebben de minder relevante niveau’s eruit gehaald.

De oranje lijn die je ziet is het voortschrijdend gemiddelde van de afgelopen 100 dagen. Zo’n lijn noem je ook wel een moving average, en is handig om de richting van de trend te bepalen. Maar de oranje lijn kan ook dienen als ondersteuning of weerstand. In dit geval heeft de koers recent ondersteuning gevonden op de 100-dagen moving average.

Wat kunnen we hieruit opmaken? We beschrijven twee scenario’s, een positief en een negatief scenario.

Positief: op weg naar 75.000 dollar

Bitcoin is nu op weg naar 65.000 dollar (55.750 euro), het vorige koersrecord. Schiet de koers hier met overtuiging doorheen? Dan kunnen we ons opmaken voor 75.000 dollar, omgerekend 64.350 euro. Dit is het volgende Fibonacci-niveau, de bovenste groene lijn op de grafiek.

Negatief: terug naar 51.000 dollar

Lukt het bitcoin niet om door 65.000 dollar te breken én zakt de koers door het belangrijke niveau van 60.000 dollar? Dan kan het hard gaan.

Het volgende belangrijke niveau wat wij in de gaten houden is 51.000 dollar, omgerekend 43.750 euro. Dit is de onderste groene Fibonacci-lijn. Ook komt de 100-dagen moving average hier waarschijnlijk op uit, als de trend zich voortzet.


Frank Smits heeft zijn master behaald in Communicatie- en Informatiewetenschappen. Zijn specialisme is het analyseren van de koers. Frank voorziet een grote rol voor bitcoin in de digitale samenleving. Bekend van o.a. Twinkle Magazine en Internet Marketing Unie.

Bezoek mijn Linkedin

Reacties
  • Fibonacci bij koersvoorspellingen. Heerlijk, wat een kolder

    25 oktober 2021