Analyse: Bitcoin herstelt weer na grote dip, stijging van 7%
Iedereen die zich ook maar beetje in cryptocurrency’s interesseert, weet ondertussen dat de prijs van de bitcoin het afgelopen weekend flink gezakt is. In zijn kielzog sleurde de grote broer zijn broertjes, zusjes, neefjes en nichtjes mee de diepte in.
Ondertussen zijn de meesten redelijk aan het opkruipen. Hoe ziet er momenteel uit? We gaan kijken naar enkele grafieken met een prijs in dollar.
Uitbraak bevestigd
In deze grafiek heb ik de trendkanalen laten staan die ik vorige week deelde. Net voor het weekend liet ik al weten dat er een uitbraak niet lang op zich zou laten wachten. De prijs verbleef al lange tijd in een zone die wel op slot leek te zitten. Wel, het slot is er af en de prijs dook tegen ieders verwachting direct door enkele vloeren heen.
Vanaf 20 juli is er een stijgende trend te zien. In die trend gaat de prijs uiteraard omhoog, maar ook omlaag en opzij. Velen verwachtten dat de steun van dit opwaartse kanaal (samen met enkele andere steunen) zou houden en dat de weg naar boven weer ingezet ging worden. Er werden veel long-posities gesloten. Vervolgens, zo gaat het gerucht, besloot een bedrijf vrijdagochtend om in één keer miljoenen aan bitcoins te verkopen. Het kan ook zijn dat het doorbreken van één van de weerstanden een trigger was. Hoe dan ook; de prijs daalde even flink en dat zorgde voor een domino-effect.
Hefboomwerking
Dat gebeurt met name doordat traders een hefboom gebruiken om met geleende bitcoins (of andere crypto’s) posities in te nemen. Als de prijs vervolgens de andere kant op gaat (in dit geval naar beneden) dan gaat de hefboom in hun nadeel werken en zijn ze veel geld verschuldigd aan ‘hun’ handelsplatform.
Zo’n exchange is daarop voorbereid en stuurt traders een bericht dat er bijgestort moet worden. Als dat niet gebeurt, dan volgt er een liquidatie; de munten worden verkocht tegen marktprijs.
Dat zorgt ervoor dat de prijs verder daalt. Er ontstaat een sneeuwbaleffect wat we ook wel een squeeze noemen; in dit geval een long-squeeze. Voeg daaraan mensen toe die verkopen omdat emoties een rol gaan spelen en mensen die op bepaalde niveaus een stoploss hebben klaarstaan om verlies te beperken… alle ingrediënten voor een snoekduik.
Blik terug in de tijd
Vanaf de laatste all-time high is de prijs zo’n 40 procent gedaald. Zo’n daling levert een hoop boegeroep op en velen kondigen het einde aan van de bull-market of zelfs van de bitcoin. Dat is een mogelijkheid, maar als we even terugscrollen naar bijvoorbeeld 2017 dan zie je dat deze bewegingen gebruikelijk zijn.
In de onderstaande grafiek zijn meerdere dalingen van de bitcoin koers tussen de 28 en 42 procent zichtbaar terwijl de prijs een enorme stijging onderging.
Terug naar nu
We zoomen iets in op de grafiek waarin elke candle staat voor 1 uur. We zien direct dat er weer wat vertrouwen in de markt is gekomen want de prijs heeft een stijging laten zien. Ook is de prijs boven de groene lijn uitgekomen. Dat is de 100-EMA (Exponential Moving Average) die een de gemiddelde van de afgelopen 100 candles aangeeft (waarbij de laatste belangrijker zijn).
Mocht de sfeer weer omslaan naar negatief, dan dient de onderste blauwe lijn als vloer die zichzelf al bewezen heeft. Ook kan het neerwaartse kanaal gevolgd worden. Als extreme angst een rol gaat spelen dan kunnen we kijken naar de prijs van 42.000 dollar; het niveau tot waar de prijs afgelopen weekend zakte. Dat is vanaf de huidige prijs zo’n 18 procent naar lager.
Maar… de kantel-kiepraam staat op een kier en de zon komt tevoorschijn. Er is weer wat vertrouwen. De prijs schuurt nu tegen enkele belangrijke fibonacci-lijnen aan (getrokken van de all-time high tot de low van afgelopen weekend). Ook komt de bovenkant van het neerwaartse kanaal in zicht. Allemaal weerstanden die doorbroken dienen te worden, maar elke doorbraak geeft meer vertrouwen.
De blauwe lijn rond de 53.700 dollar is een oude vloer en als de prijs daarboven weet te komen -en als dit niveau wederom als vloer gaat dienen- dan is een sprongetje naar het ‘oude’ opwaartse kanaal zo gemaakt en gaat de grafiek misschien lijken op de grafiek van 2017.