Congresleden VS zijn bang: ‘Bitcoin in El Salvador lijkt een achteloze gok’

Door de invoering van bitcoin als wettig betaalmiddel in El Salvador, lopen de Verenigde Staten risico, vinden twee congresleden uit het land. Met deze reden hebben deze congresleden, Norma J. Torres en Rick Crawford, gisteren de Accountability for Cryptocurrency in El Salvador (ACES) Act geïntroduceerd. Wat houd dit in?

Niet goed doordacht

Kort gezegd willen Torres en Crawford deze ‘act’ gebruiken om onderzoek doen naar eventuele risico’s, en op basis daarvan een plan maken om de VS te beschermen. Ze leunen vooral op het principe dat de bitcoin standaard van El Salvador niet goed doordacht is.

“El Salvador is een onafhankelijke democratie en we respecteren zijn recht op zelfbestuur, maar de Verenigde Staten moeten een plan hebben om onze financiële systemen te beschermen tegen de risico’s van deze beslissing, die eerder een achteloze gok lijkt te zijn dan een doordachte omarming van innovatie”, aldus Torres.

Aan de andere kant heeft het El Salvador ook veel gebracht. Voorheen had 70% van de Salvadorianen geen bankrekenig. Sinds de invoering van bitcoin kunnen deze inwoners betalen met een bitcoin wallet. Zo zijn er nog meer voordelen, maar de risico’s voor de VS zijn belangrijker.

‘Overhaaste beslissing’

Deze wetgeving moet ervoor zorgen dat het ministerie van Buitenlandse Zaken de risico’s voor cyberveiligheid analyseert. Daarnaast willen ze ook de economische stabiliteit en democratisch bestuur in El Salvador onder de loep nemen.

Op basis van deze analyses willen ze een plan uitrollen om de risico’s voor de VS te beschermen, want volgens Crawford creëert de populariteit van cryptocurrency’s een “noodzakelijke herziening van regelgeving en consumentenbescherming”.

“De overhaaste beslissing van El Salvador om Bitcoin als wettig betaalmiddel in te voeren, baart zorgen voor de stabiliteit van de economische relatie tussen de VS en El Salvador. Het is onze taak als beleidsmakers om een beter inzicht te krijgen in de mogelijke gevolgen van de invoering van bitcoin als wettig betaalmiddel in El Salvador en wat de VS daarvan kunnen leren in de toekomst”, aldus Crawford.

IMF wil dat El Salvador stopt

Met deze wetgeving leunen zij op eerdere beslissingen van het IMF en een schatting van Moody’s Sovereign Risk Group dat El Salvador 22 miljoen dollar in één dip verloor.

Het IMF probeerde bitcoin als wettig betaalmiddel te stoppen in El Salvador. Het zou een groot risico zijn voor de financiële stabiliteit en consumentenbescherming. Dit was de reden voor het fonds om geen leningen te verstrekken aan El Salvador.

De president van het land, Nayib Bukele, heeft daar geen oren naar. Zoals hij vaker op twitter laat blijken, is hij geen fan van het IMF.

Kasper is een journalist met een hart voor crypto. Hij filtert het brede scala van nieuws en zorgt dat dit op een begrijpelijke manier terecht komt bij het publiek. Dit doet hij vaak met onderbouwing van technische analyses.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.