Bitcoin stijgt met 11%, wat kan je deze week verwachten?

Eindelijk had bitcoin weer eens een groene week, de afgelopen 7 dagen steeg de koers met 11% en op vrijdag werd het hoogste punt van de week behaald met 21.800 euro. In dit artikel belichten we de belangrijkste data van afgelopen week, en leggen we uit wat dat voor de korte termijn kan betekenen.

Mooi hoogtepunt

Maar voordat we je om de oren slaan met moeilijke woorden en lange getallen, eerste deze prachtige koersgrafiek hieronder. Dit is een stijging uit het boekje. Laten we hopen dat de bitcoin koers zich komende week ook van zijn beste kant laat zien.

Grote kopers roeren zich

Een belangrijke reden voor de stijging is dat grote spelers de portemonnee open trekken en bitcoin kopen, met grote spelers doelen we op walletadressen met tussen 10 en 100 bitcoin in bezit. Crypto-analysebureau Santiment viel op dat deze grote spelers deze trend al vijf weken laten zien. Het begin van deze periode valt samen met de val van Terra Luna.

Gedurende die vijf weken kochten deze spelers 52 duizend BTC maar daalde de bitcoin koers echter met 27 procent.

Bron: Santiment

Minder verkopers

De prijs op een vrije markt wordt bepaald door kopers en verkopers. Hierboven hadden we het al over dat er flink bitcoin wordt ingekocht, maar wat we ook zien is dat er steeds minder verkocht wordt. De grootste en meest constante groep die verkoopt zijn miners. Zij vinden nieuwe bitcoins, maar moeten deze ook deels verkopen om hun vaste lasten te betalen. Hoe lager de koers, hoe meer bitcoin ze moeten verkopen om hun kosten te dekken.

Er is een indicator die dit gedrag in de gaten houdt. De bitcoin hash ribbon-indicator probeert perioden te herkennen waarin miners in nood verkeren en moeten verkopen tot op het punt dat ze dat niet meer kunnen. De veronderstelling is dat dergelijke perioden kunnen optreden als de bitcoin koers een dieptepunt bereikt heeft.

Bron: Lookintobitcoin

Zoals je hierboven helemaal rechts ziet zitten we in een tweede groene periode. De kans is groot dat de grafiek hierna overslaat in wit, aangezien het in de geschiedenis van bitcoin niet eerder is gebeurd dat er meer dan twee opeenvolgende oranje-groen periodes zijn. Vooralsnog wordt dat altijd opgevolgd door een terugkeer naar wit en die overgang gaat tot nog toe altijd gepaard met een stijgende koers.

Weer boven trend op lange termijn

Grote spelers kopen en miners zijn grotendeels klaar met verkopen, dit moet je op een gegeven moment terug zien op de koers toch? Daarvoor gebruiken we de 200WMA-indicator, de gele lijn op de grafiek hieronder. Die gele lijn volgt het bewogen gemiddelde van de afgelopen 200 weken en is dus een goede indicator voor de lange termijn.

Bitcoin laat een stijging zien, en de koers komt nu heel dichtbij een belangrijke indicator die analisten gebruiken. Dit is de 200 Week Moving Average. Dit is een indicator die alle bitcoin weekkoersen van de afgelopen 200 weken bij elkaar optelt, en dan het gemiddelde neemt. Op dit moment is het gemiddelde van de afgelopen 200 weken 19.610 euro, terwijl de huidige koers ongeveer 21.000 euro is. Je kunt dus stellen dat bitcoin het nu beter doet dan het gemiddelde van deze lange periode.

Bron: Tradingview

In de geschiedenis van bitcoin gebeurt het zelden dat de koers onder deze indicator komt. Hierboven hebben we drie cirkels gemaakt en eigenlijk hoort die van 2019 er niet eens bij. De koers kwam in de buurt, maar zakte er niet doorheen. Pas een jaar later, toen de hele wereld op slot ging door de coronapandemie zakte bitcoin door de gele lijn.

Nadat Terra Luna faalde en dit voor een domino-effect zorgde op de markt, zakte bitcoin weer even door de 200WMA. Dat bleek een perfect koopmoment, want niet alleen blijkt uit de geschiedenis dat de koers dan snel herstelt, de angst op markt is dan ook op het dieptepunt.

Markt wordt minder angstig

Die angst wordt gevangen door de Bitcoin Fear and Greed Index, deze staat ook op het hoogste punt in twee maanden na een stijging tot 20. Dit is een andere bullish indicator voor bitcoin. Er heerst nog steeds extreme angst, maar de bodem lijkt ook hier bereikt te zijn.

Bron: atlernative.me

Een kleine kanttekening: De bodem lijkt bereikt te zijn en de extreme angst verlaat de markt. Alle indicatoren hierboven laten zien dat de trend weer enigszins positief is, maar ze leunen ook allemaal op een korte geschiedenis die voor sommige investeerders niet representatief genoeg is. Helaas kunnen we je hierdoor alleen achteraf vertellen of al deze indicatoren stand houden.

Delen:

Jerrymie Marcus heeft een journalistieke achtergrond en gelooft dat crypto de wereld kan verbeteren. Dat ondervond hij jaren geleden toen hij binnen een minuut waarde verzond naar zijn Indonesische familie. Bekend van o.a. Emerce en VPRO.

Bezoek mijn Linkedin

Reacties
  • Markt is letterlijk gezakt vandaag

    10 juli 2022
  • Sterke dalingen alweer

    12 juli 2022