Waarom is bitcoin juist nu populair? Waarom blijft de waarde maar stijgen?

Bitcoin bestaat iets langer dan een decennium en gedurende het grootste deel van zijn bestaansgeschiedenis, bleven de financiële instellingen zo ver weg als mogelijk. Doorgaans werd bitcoin namelijk bestempeld als een risicovolle, speculatieve activa.

Instellingen vinden bitcoin in 2020

In de loop van 2020 zijn echter veel instellingen begonnen met het ondersteunen van bitcoin. Een van de meest genoemde redenen voor deze verandering is  dat bitcoin zou kunnen dienen als een goede afdekking tegen inflatie.

Zo kondigde de miljardair-hedgefondsmanager Paul Tudor Jones begin mei aan dat hij meer dan 1% van zijn vermogen in bitcoin had. Hij legde uit dat hij het zag als een afdekking tegen inflatie en zei: ‘we zijn getuige van de grote monetaire inflatie, een ongekende expansie van elke vorm van geld, anders dan alles wat de ontwikkelde wereld ooit heeft gezien.’

In het rapport ‘Why Corporate Treasuries May Consider Bitcoin‘, noemt Fidelity Digital Assets potentiële inflatie als een van de belangrijkste redenen waarom bedrijven beginnen te overwegen om bitcoin in hun corporate treasuries te houden. MicroStrategy, Square en anderen hebben onlangs bitcoin gekocht en verklaarden dat ze het zien als een bescherming tegen inflatie.

Geld drukken door corona

In het eerste kwartaal van 2020 zorgde COVID ervoor dat de macro-omstandigheden van de ene op de andere dag veranderden. Na de marktcrash in maart begonnen centrale banken over de hele wereld geld te drukken en kwantitatieve versoepelingsmaatregelen te nemen. Dit werd uitgevoerd in combinatie met agressieve fiscale stimuleringsmaatregelen tegen een ongekend tempo.

Eind maart keurden de VS de CARES-wet goed, die ongeveer 2 biljoen dollar aan stimuleringsgeld opleverde. Als gevolg hiervan groeide de Amerikaanse M2-geldvoorraad, zoals hieronder te zien, in de loop van 2020 meer van ongeveer 15 biljoen tot ongeveer 19 biljoen dollar. Voor de juiste context groeide de M2-geldvoorraad met minder dan 1 biljoen dollar van januari 2008 tot januari 2010, na de financiële crisis van 2007-2008. Vandaag is ook bekend geworden dat Trump een nieuw steunpakket heeft goedgekeurd, dus de grafiek wordt nog iets steiler.

Bron: https://fred.stlouisfed.org/series/M2

Kwantitatieve versoepeling en groei van de M2-geldvoorraad leidt niet rechtstreeks tot een hogere inflatie, aangezien nieuw gedrukt geld doorgaans grotendeels in de bankreserves blijft. Maar combineer dat met oplopende begrotingstekorten als gevolg van achterblijvende wereldeconomieën, en de Centrale Banken lijken geen keuze te hebben. Ze zijn tot het uiterste gedreven en hebben door kwantitatieve versoepeling omstandigheden gecreëerd die kunnen leiden tot een stijgende inflatie.

Hoewel het inflatiepercentage nog steeds rond de 2% ligt, is de onzekerheid over mogelijke toekomstige inflatie toegenomen. Met andere woorden, terwijl de huidige mediane schatting van de verwachte inflatie nog steeds verankerd is rond 2%, is de variatie in de verwachtingen groter geworden. Dit komt tot uiting in de onderstaande grafiek van de New York Federal Reserve, die laat zien dat de inflatie-onzekerheid na maart 2020 oploopt tot meer dan 3%.

Bron: https://www.newyorkfed.org/microeconomics/sce#indicators/inflation-expectations/g2

Deze toegenomen onzekerheid lees je ook terug in de bijgewerkte beleidsverklaring van de Federal Reserve die in augustus 2020 werd gepubliceerd. Hoewel de FED net als de ECB historisch gezien een inflatie van 2% nastreeft, staat in de bijgewerkte verklaring dat de inflatie boven de 2% zal liggen.

Bitcoin is voorspelbaar

Bitcoin lijdt daarentegen niet aan een onzeker monetair beleid. Een van de belangrijkste eigenschappen van bitcoin is het voorspelbare leveringsschema. Elke keer dat een nieuw blok wordt gemined, worden er nieuwe bitcoins uitgegeven als beloning voor de miner die het blok succesvol heeft verwerkt. Dit is de enige manier waarop nieuwe bitcoins kunnen worden gemaakt en is een belangrijk onderdeel van het Bitcoin-protocol.

De huidige blokbeloning van Bitcoin is 6,25, wat betekent dat 6,25 nieuwe bitcoins worden uitgegeven elke keer dat een blok wordt gemined. Gemiddeld worden blokken elke tien minuten gemined, wat doorgaans betekent dat er elke dag ongeveer 800-1000 nieuwe bitcoins worden uitgegeven. Er is een kleine variatie van dag tot dag vanwege de onvoorspelbare aard van hoe vaak nieuwe blokken worden gemined (de moeilijkheidsgraad van Bitcoin past zich elke twee weken aan om de gemiddelde bloktijd rond de tien minuten te houden), maar op de lange termijn is deze voorraaduitgifte deterministisch en voorspelbaar.

Bron: https://btcdirect.eu/nl-nl/bitcoin-inflatie

Belangrijk is dat de voorraaduitgifte van Bitcoin ook transparant en controleerbaar is. Iedereen kan een node draaien en onafhankelijk de uitgifte van bitcoin gedurende zijn geschiedenis verifiëren.

Groot verschil met fiat

In tegenstelling tot fiat-valuta’s, is er een harde limiet op het totale aantal bitcoin dat ooit zal bestaan. Halveringen zullen elke vier jaar plaatsvinden totdat de voorraadlimiet van 21M bitcoin is bereikt. Dit betekent dat we ver in de toekomst kunnen kijken en duidelijkheid hebben over hoe de inflatie van Bitcoin er over 1, 5 of 10 jaar er uit zal zien. Dat is de oranje trap in bovenstaande grafiek.

Het voorspelbare en transparante monetaire beleid van Bitcoin maakt het uiteindelijk tot een goede potentiële afdekking tegen inflatie. Terwijl de Amerikaanse dollar, onze euro, en vele andere fiat-valuta’s, geconfronteerd worden met toenemende onzekerheid over de inflatieverwachtingen voor de komende jaren, zijn de inflatieverwachtingen van Bitcoin vooraf bepaald.

Vanwege de regelmatige halveringen en het plafond op het aanbod, zal het inflatiepercentage van Bitcoin in de toekomst dalen, terwijl de fiat-inflatie blijft stijgen.

Ofwel: angst voor inflatie van fiat is de reden waarom veel grote institutionele investeerders en consumenten in bitcoin stappen.




Jerrymie Marcus komt uit de journalistiek en gelooft dat crypto de wereld kan verbeteren. Dat ondervond hij jaren geleden toen hij binnen een minuut waarde verzond naar zijn Indonesische familie. Bekend van o.a. Emerce, VPRO en EUclaim.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.