Bitcoin is aan het vlammen! Waarom stijgt de bitcoinprijs ineens?

Op 29 juni kostte één bitcoin je nog maar 5800 dollar. Vanochtend schoot de bitcoinkoers door de 8000 dollar heen. Welke factoren kunnen aan deze prijsstijging hebben bijgedragen en wat kan je de komende dagen verwachten? Je leest het hier!

Komt ’het grote geld’ binnenkort naar de cryptomarkt?

Deze vraag is wellicht de grootste prijsdrijver van dit moment. Op 26 juni diende de Chicago Board Options Exchange (CBOE) een vergunningsaanvraag (pdf) in bij de Securities and Exchange Commission (SEC). De vergunningsaanvraag gaat over het aanbieden van zogeheten bitcoin-ETF’s.

Een ETF is een beleggingsproduct dat investeerders in staat stelt om indirect in een onderliggend beleggingsproduct te investeren. Dat biedt vooral uitkomst voor investeerders die op een gereguleerde manier in een ongereguleerde markt willen investeren.

Verkoop je ETF’s? Dan heb je daar een vergunning voor nodig. Hierdoor is een ETF een gereguleerd beleggingsproduct, ongeacht het onderliggende product. Wordt de aanvraag van de CBOE dus goedgekeurd? Dan opent dat de deuren voor grote institutionele beleggers, zoals banken, verzekeraars en pensioenfondsen.

In 2017 zag de cryptomarkt een enorme prijsstijging die vooral gedreven werd door particulier geld. Binnenkort komen hier dus wellicht institutionele partijen bij. De komst van bitcoin-ETF’s maakt de cryptomarkt voor hen een stuk toegankelijker.

De SEC heeft volgens de aanvraag 45 dagen de tijd om deze te beoordelen. De eerste dag dat we een uitspraak kunnen verwachten is dus 16 augustus. Deze termijn kan echter met nog eens 45 dagen verlengd worden.

Daarnaast lijkt het overheidssentiment over de cryptomarkt aanzienlijk positiever dan in het begin van dit 2018. Toen onderzocht minister Hoekstra van Financiën nog of een cryptoverbod wenselijk was.

Na de G20-vergadering op 21 en 22 juli, waarbij Hoekstra aanwezig was, klonk juist een heel ander geluid. De minister en zijn buitenlandse collega’s zijn inmiddels van mening dat cryptocurrency’s voordelen bieden aan de economie en het financiële stelsel. Zo blijkt uit een communicatie die door de G20 is gepubliceerd.

Al met al zorgt dit voor veel vertrouwen onder cryptobeleggers.

Update: Coindesk schrijft dat de SEC een beslissing omtrent ETF’s zal uitstellen. Dit gaat echter NIET om de ETF’s waarover de cryptogemeenschap op dit moment zo enthousiast is. De beslissing over de ETF’s van de Chicago Board Options Exchange wordt nog steeds halverwege augustus verwacht.

Steeds meer zekerheid over regulering cryptomarkt

Op 16 juli zijn de richtlijnen voor het monitoren van de cryptomarkt gepubliceerd. De richtlijnen zijn opgesteld op verzoek van de G20-landen. Ze vormen een belangrijk element voor het reguleren van de cryptomarkt.

De richtlijnen zijn in het weekend van 21 op 22 juli besproken door de ministers van Financiën van de G20-landen. Uit het verslag van de vergadering blijkt dat zij een zeer positieve houding ten opzichte van cryptocurrency’s hebben.

Wat gaat de bitcoinkoers de komende dagen doen?

Dat is altijd lastig te zeggen, we kunnen wel een berekende voorspelling doen aan de hand van een technische analyse. Zoals altijd schetsen we twee scenario’s. We kijken naar de verschillende support- en resistancezones waar de koers op dit moment mee te maken heeft.

In onze vorige technische analyse spraken we over een bullish scenario wanneer de koers een belangrijke weerstandslijn zou doorbreken. Deze lijn lag rond de 7500 dollar en is inmiddels doorbroken.

Om de volgende resistancezones te bepalen gebruiken we een Fibonacci retracement. Dit is een raster dat de koers laat overlappen met Fibonacci ratio’s. Sinds 5 mei vindt de koers meermaals steun en weerstand op de grens van deze zones. In de afbeelding wordt dit weergegeven met blauwe bolletjes.

Aan de hand van deze zones voorspellen we de volgende scenario’s:

Bullish

  • Als we naar de Fibonacci ratio’s kijken zien we dat de volgende weerstandszone waarschijnlijk ronde 8300 dollar ligt. Door het momentum dat de bullrun inmiddels heeft opgebouwd is de kans aanwezig dat ook deze barrière snel wordt doorbroken. De eerstvolgende (Fibonacci) weerstandszone ligt op 9000 dollar.

Bearish

  • De koers heeft de afgelopen dagen op aardig wat punten sterke support op weten te bouwen. Een harde correctie is dan ook niet erg waarschijnlijk. Lukt het de koers niet om de vorige steun op 7750 dollar te houden? Dan ligt de steun historisch gezien op 7600 dollar.

De informatie in deze technische analyse is niet bedoeld als beleggingsadvies of als aanbeveling tot aan- of verkopen van cryptocurrencies. Het handelen in digitale valuta brengt een significant risico met zich mee.

Delen:

Thijs is gastauteur bij BTC Direct. Hij doet niets liever dan de koers analyseren en schrijven. Ondanks zijn jonge leeftijd heeft hij veel ervaring. Hij houdt zich namelijk al sinds zijn tienerjaren met blockchain bezig.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.