‘Bitcoin bevrijdt ons en is beter dan alle nationale valuta’

Bitcoin is een superieure valuta die mensen bevrijdt, aldus durfkapitalist Tim Draper in een interview met The Bitcoin of Crypto Street. “BTC bevrijdt mensen en is een goedkopere en vrijere manier om waarde wereldwijd te verzenden.”

Niet gebonden aan regulering of geografie

Draper heeft verschillende vormen van valuta in de geschiedenis van de wereld bekeken, variërend van schelpen tot goud. In de 21e eeuw zijn valuta’s alleen maar gebaseerd op vertrouwen in de regering, zegt hij. Bitcoin is anders. BTC is een valuta die niet leunt op het vertrouwen in een overheid of een centrale partij, en is in essentie een globale valuta. Draper:

“Plots hebben we een valuta die niet gebonden is aan een regering en niet gebonden is aan een geografisch gebied.”

BTC dient ook als middel om waarde in op te slaan. Ook is bitcoin goedkoper dan bank- of creditcardtransacties, voegt Draper hier aan toe.

“Dat bevrijdt ons, omdat regeringen die valuta altijd hebben gebruikt om ons te controleren.”

Het bitcoin-netwerk voert nog steeds 800.000 transacties per dag uit. Dit is veel lager in vergelijking met de netwerken van VISA of MasterCard, ondanks de claims van Draper dat BTC mogelijk sneller is. Maar de infrastructuur van bitcoin heeft het ook mogelijk gemaakt om gigantische bedragen te verzenden met zeer lage kosten en zonder geografische beperkingen.


Altijd op de hoogte van het laatste cryptonieuws?

Volg ons op Telegram


Bitcoin kan niet worden gecensureerd

Regeringen proberen bitcoin zoveel mogelijk te censureren en regels te verzinnen die het bitcoin moeilijk maakt. Logisch ook, want waarom zouden ze blij zijn met een munt van het volk waar ze geen controle over hebben? Denk hierbij aan de wereldwijde KYC-regels onder het mom van consumentenbescherming (lees: belasting betalen). Of het verbod op transacties in China of het hebben van cryptocurrency’s in India. Maar het wereldwijde netwerk van bitcoin is bestand tegen censuur, er komen namelijk steeds meer nodes bij.

Dat zie je goed terug op de livemap van bitnodes.

In Nederland geef je je identiteit bloot op het moment dat je je bitcoin inwisselt voor euro’s. Het is mogelijk dat de belastingdienst in de toekomst nog strenger wordt en ze transacties en ontvangstadressen gaan volgen. Wat dat betreft is bitcoin niet helemaal anoniem, je kan op een simpele blockexplorer transacties volgen en adressen in de gaten houden. Draper ziet deze transparantie echter als iets positiefs.

Draper was er ook van overtuigd dat, omdat de nieuwe technologie aanwezig is, overheden zich moeten aanpassen aan de invoering van bitcoin. Wat bemoedigend is, is dat bitcoin meer dan een decennium heeft overleefd en blijft doorgaan ondanks strubbelingen van regelgevers.

Zoals Anthony Pompliano vaak zo cynisch zegt:

‘Bitcoin still not dead.’

Delen:

Jerrymie Marcus heeft een journalistieke achtergrond en gelooft dat crypto de wereld kan verbeteren. Dat ondervond hij jaren geleden toen hij binnen een minuut waarde verzond naar zijn Indonesische familie. Bekend van o.a. Emerce en VPRO.

Bezoek mijn Linkedin

Reacties
  • Geachte ik lees het graag dat er dagelijks vele transacties zijn in Bitcoin. Mijn stelregel is dat één van beide partijen en eigenlijk beide partijen goed gek zijn wegens de onvoorspelbare volatiliteit

    14 oktober 2019