Bitcoin jaaroverzicht #1: Wat is er gebeurd in 2018?

Het is vandaag 17 december 2018. Precies één jaar na bitcoin’s All Time High. De euforie was enorm: de bitcoin koers was nog nooit zo hoog geweest. Hoe anders kijken we daar nu naar. Wat is er allemaal gebeurd dit jaar? We nemen je per maand mee in de belangrijkste gebeurtenissen..

Januari: optimisme en val van Bitconnect

Het jaar begon nog relatief goed voor bitcoin en de cryptowereld. De koers van bitcoin is weliswaar ingezakt, altcoins stegen als nooit tevoren. Voor ether werd de top bijvoorbeeld niet op 17 december, maar op 12 januari gehaald. Toen haalde ether voor het eerst een waarde boven de duizend euro!

Een paar dagen later werd de cryptowereld opgeschrikt door groot nieuws. Bitconnect sloot op 16 januari haar diensten. Met Bitconnect konden gebruikers bitcoin lenen. Bitcoin werd ingeruild voor Bitconnect Coin (BCC) en gebruikers konden daar rente over verdienen. Op de website werd een rendement beloofd van één procent per dag.

Maar wat te mooi om waar te zijn klink, is het vaak ook. Het platform was in feite een vorm van Ponzifraude. Dit is een systeem waarin uitbetaald rendement wordt gefinancierd uit de inleg van nieuwe klanten. Bitconnect ging failliet en de bijbehorende cryptomunt verloor enorm aan waarde.

Ook de bitcoin koers leidde hieronder, de schrik zat er goed in. In één dag tijd daalde de waarde van bitcoin van 11.000 euro naar 8.200 euro. Oftewel: in slechts een dag verloor bitcoin ineens een kwart aan waarde.

Bitconnectpromotor Carlos Matos in betere tijden

Februari: Bitcoin koers in een achtbaan

Bitcoin bleef verder dalen, en op 6 februari werd het tijdelijke dieptepunt gehaald. Op een kort moment stond de waarde van de cryptomunt even op 4.730 euro.

Deze waarde is een belangrijk punt. Dit was namelijk een belangrijke supportzone in oktober en november van 2017. De waarde van bitcoin kwam niet onder dit punt door, en dit zorgde eind vorig jaar voor een flinke stijging.

Het duurde slechts twee weken totdat de koers weer verdubbelde in waarde. Op 20 februari steeg de waarde van bitcoin naar 9.570 euro. Nog dezelfde maand daalde de prijs naar 7.600 euro. De koers van bitcoin was voor veel handelaren een emotionele achtbaan.

De koers van bitcoin had in februari veel weg van een achtbaan

Maart: Binance hack en verhuizing, MT. Gox in de uitverkoop

Op 7 maart werd de internationale cryptocurrency exchange Binance gehackt. Hackers hadden toegang tot de sleutels van verschillende trading bots. Dit zijn programma’s die het handelen in cryptocurrency’s automatiseren. De hackers gebruikte de gehackte accounts om bitcoins in te ruilen voor VIA Coins. Hierdoor steeg de prijs van deze altcoin enorm: van 2,70 dollar naar 5,80 dollar.

De hack is dezelfde dag nog opgelost door Binance, en de ongebruikelijke transacties waren snel daarna weer ongedaan gemaakt. De koers van VIA Coin zakte weer naar het niveau van voor de prijsstijging. De dag erna ging de beurs weer open voor alle gebruikers.

Niet lang daarna zakte de koers van bitcoin enorm. Op 9 maart daalde de bitcoin koers zelfs met ruim 11 procent. En dat kwam niet alleen door het nieuws van Binance. De daling van bitcoin kwam ook door nieuws van de failliet verklaarde bitcoinbeurs Mt. Gox.

De curator van Mt. Gox heeft namelijk in begin maart maar liefst 40.000 bitcoin verkocht. Op dat moment goed voor een waarde van ongeveer 400 miljoen dollar. Hierdoor steeg het aanbod van bitcoin enorm in korte tijd. Het gevolg: een flinke prijsdaling.

De gifbeker was nog niet leeg: de curator gaf aan in de komende maanden nog meer bitcoin te verkopen (Let op: PDF, en in het Japans).

Voor de curator van Mt. Gox was het duidelijk: tijd om te verkopen

April: Koersstijging bitcoin, 17 miljoenste bitcoin gemined

De maand april was een goede maand voor bitcoin. De cryptomunt steeg van 5.210 euro op 1 april naar bijna 8.000 euro op 24 april. Op 12 april steeg bitcoin zelfs ineens met bijna duizend euro in slechts één uur. Even was het optimisme weer terug. Zou dit het einde zijn van de bear market?

De koersstijging van bitcoin was niet de enige feestelijke gelegenheid voor bitcoin. Op 26 april werd de 17 miljoenste bitcoin gemined. Dit houdt in dat er in totaal nog ‘maar’ vier miljoen bitcoins op de markt komen. In tegenstelling tot de euro of de dollar heeft bitcoin namelijk een gelimiteerde oplage. Er komt een moment dat er geen bitcoin meer bij komt. Maar dit is ook niet erg. Het zorgt ervoor dat de inflatie onder controle wordt gehouden. Op de dag van het minen van de 17 miljoenste bitcoin steeg de koers van 7.000 euro naar 7.600 euro.

Mei: Goldman Sachs en pizza

In mei kondigden verschillende grote financiële partijen ‘in bitcoin’ te gaan. Op 3 mei publiceerde de New York Times ineens over Goldman Sachs. De investeringsbank zou bereid zijn om te gaan handelen in bitcoin futures. De opwinding was groot op het internet. Maar het bleef daarbij. Later bleef het namelijk opvallend stil rondom Goldman Sachs en bitcoin futures.

22 mei is een internationale feestdag voor de cryptowereld. Op deze dag, nu acht jaar geleden, bestelde een Amerikaan een pizza voor 10.000 bitcoin. Op dat moment vertegenwoordigde dat een waarde van ongeveer 35 euro. Een prima prijs, zou je zeggen. Ware het niet dat de bitcoin koers inmiddels enorm is gestegen. Iemand op Twitter houdt elke dag bij wat de bitcoin pizza nu waard is. Op het moment van schrijven: ruim 30 miljoen dollar!

Juni: Verschillende hacks bij exchanges

In juni zijn er verschillende cryptocurrency exchanges gehackt. Op zondag 10 werd cryptocurrency exchange Coinrail gehackt. Veertig miljoen aan altcoins zijn buitgemaakt. Vooral de token Pundi X (NPXS) is het hardst getroffen. Op die zondag werd ook de bitcoin koers hard getroffen. In slechts één uur tijd daalde de waarde van bitcoin met ruim vijfhonderd dollar.

Dat was niet de enige hack die maand. Op dinsdag 19 juni werd cryptocurrency exchange Bithumb gehackt. Maar liefst 30 miljoen dollar aan cryptocurrency’s zijn er buitgemaakt. Deze hack had weinig invloed op de koers. Op deze dinsdag bleef de waarde van bitcoin namelijk relatief stabiel.

Juli: Stijging bitcoin koers, SEC uitstelgedrag

In juli van dit jaar stijgen niet alleen de temperaturen, maar ook de koersen. Van 14 tot en met 24 juli steeg de waarde van bitcoin van 5.300 euro naar 7.250 euro! Lang hebben we hier echter niet van mogen genieten. Aan het eind van de maand was een daling ingezet die nog tot augustus zou duren.

Wat kan daar de oorzaak van zijn? Juli en augustus waren belangrijke maanden voor het al dan niet goedkeuren van bitcoin ETF’s. Op 24 juli werd er een bitcoin ETF afgewezen door de SEC. Mede door onzekerheid hierdoor daalde de bitcoin hard. De dag erna daalde de bitcoin koers van 7.200 euro naar 6.960 euro.

 

Augustus: ETFs, ETFs, ETFs

In de zomer is het komkommertijd. Maar niet voor bitcoin, daar gebeurt altijd wel iets. Augustus was de maand van verschillende bitcoin ETF’s. De cryptowereld was nog gematigd positief. Wie weet keurt de SEC wel eens een aanvraag goed!

Maar die hoop was ijdel. Eerst werd de ETF-aanvraag van de gebroeders Winklevoss afgewezen. Op 7 augustus verplaatste de SEC bijvoorbeeld de bitcoin ETF aanvraag van VanEck en SolidX. En tot slot werd de aanvraag van ProShares afgewezen door de SEC.

Qua koers is augustus een gekke maand. Bitcoin begon de maand met een waarde van 6.600 euro. Een week later stond bitcoin er een stuk slechter voor. De koers was gedaald naar 5.280 euro. De maand eindigde echter wel positief. Bitcoin herstelde zich met een waarde van 6.100 euro op 31 augustus knap.

September: Bitcoin blijkt stabieler dan Venezolaanse bolivar

Soms lijkt de koers van bitcoin koers wel een achtbaan. Maar dat geld niet alleen voor cryptomunten. Op 2 september publiceerde het onderzoeksbureau Pension Partners een opvallende statistiek. In het eerste half jaar van 2018 is bitcoin stabieler dan de nationale munten van onder andere Venezuela en Argentinië.

Waar bitcoin in een half jaar ‘slechts’ met 46,7 procent gedaald is, heeft de Venzolaanse bolivar 99,99 procent in waarde ingeleverd. EOS deed het zelfs nog beter. Die cryptomunt is met ‘maar’ 15 procent in waarde gedaald. Op dat moment beter dan elf nationale valuta.

Oktober: Bitcoin bestaat 10 jaar

Eind oktober bestond bitcoin 10 jaar. Althans, het plan voor bitcoin in ieder geval. Op 31 augustus 2008 publiceert Satoshi Nakamoto namelijk zijn whitepaper voor bitcoin. In dit whitepaper staan de fundamenten voor de cryptomunt beschreven. Het tienjarig bestaan van dit document is voor de cryptowereld een grote mijlpaal.

Is het voor de bitcoin koers in oktober ook zo’n feestelijke gelegenheid? Dat kunnen we helaas niet zeggen. Vanaf oktober beweegt de koers zich namelijk in een steeds nauwere marge: tussen de 5.300 euro en de 5.760 euro. Het duurt pas tot midden november voordat de koers deze marge doorbreekt.

November: Bitcoin stabiel, maar Bitcoin Cash hard fork gooit roet in het eten

De maand november leek net zo rustig te gaan worden als oktober. De bitcoin koers stijgt en daalt, maar het zijn telkens maar kleine bewegingen. De waarde van de cryptomunt beweegt zich nog steeds in een kleine marge van 200 euro. Tot 14 november. Toen daalde de bitcoin koers enorm.

14 november was de dag voor de bitcoin cash hard fork. De afsplitsing van bitcoin splitste zich af in bitcoin cash abc (BCHABC) en bitcoin cash sv (BCHSV). Er gingen geruchten dat deze hard fork de oorzaak was van de koersdaling. Beide partijen verruilden bitcoins voor dollars om mining apparatuur te kunnen bekostigen. En dit drukte de waarde van bitcoin omlaag.

Helaas daalde de koers hierdoor onder de psychologische grens van 6.000 dollar (ongeveer 5.300 euro). Dit bleek eerst een belangrijk steunpunt. De bitcoin koers was hier dit jaar namelijk nog nauwelijks onder geweest. Toen de waarde van bitcoin hier eenmaal onder dook, ging het hard. In een maand tijd is de prijs van BTC vrijwel gehalveerd.

December: Bitcoin blijft dalen, is de bodem in zicht?

Ook in december blijft bitcoin dalen. Maar de snelheid waarmee dit gebeurt neemt langzaam af. Op sommige dagen wordt zelfs een flinke winst genoteerd. Op internet wordt er weer als vanouds gespeculeerd over de bitcoin koers. Is dit de bodem? Of gaan we nog verder omlaag?

De reguliere media schrijft bitcoin af. Zo lees je bijvoorbeeld op Nu.nl zelfs dat bitcoin naar nul gaat. Crypto-gerelateerde websites zijn natuurlijk een stuk positiever. Zo wijzen insiders erop dat bitcoin wel vaker te maken heeft gehad met een flinke koersdaling, maar is het altijd nog hersteld. Of dat ook in 2019 gaat gebeuren? Ook wij hebben helaas geen glazen bol..

Dit is het eerste artikel in een reeks over het afgelopen jaar. Morgen gaan we het hebben over de techniek van bitcoin.

Dit artikel is onderdeel van het bitcoin jaaroverzicht. Lees hier onze andere artikelen in deze reeks:


Frank Smits heeft zijn master behaald in Communicatie- en Informatiewetenschappen. Zijn specialisme is het analyseren van de koers. Frank voorziet een grote rol voor bitcoin in de digitale samenleving. Bekend van o.a. Twinkle Magazine en Internet Marketing Unie.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.