Bitcoin jaaroverzicht #2: Techniek

Het is vandaag 19 december 2018.  Ruim een jaar na bitcoin’s All Time High. De euforie was enorm: de bitcoin koers was nog nooit zo hoog geweest. Maar niet alleen de koers is belangrijk voor bitcoin. Wat is er dit jaar met bitcoin gebeurd op het gebied van.. techniek?

In dit artikel behandelen we drie belangrijke technische ontwikkelingen van Bitcoin:

  • Het Lightning Network
  • SegWit
  • Forks

Lightning Network, bliksemsnelle transacties

Als we het over techniek hebben kunnen we niet om het Lightning Network heen. Het concept van het Lightning Network is niet nieuw. Al in 2015 werd er al over gesproken. Toen werd namelijk het whitepaper van deze technologie gepubliceerd. Maar vanaf dit jaar staat het nieuwe netwerk dan eindelijk live. En het ging snel, heel snel. Hoe heeft het Lightning Network zich dit jaar ontwikkeld? 

Wat is het Lightning Network?

Het Lightning Network is een van de oplossingen voor het schaalprobleem van bitcoin. Met het Lightning Network kunnen kleine bitcoin-transacties plaatsvinden in een laag over de blockchain heen. Transacties vinden razendsnel in real-time plaats, met minimale transactiekosten.

Wil je een Lightning-transactie versturen? Dan kan je bitcoin versturen naar een Lightning-kanaal. Binnen dat kanaal kan je bliksemsnel bitcoin verzenden. En dat is heel handig voor kleine dagelijkse transacties. Denk bijvoorbeeld aan je dagelijkse kopje koffie op het station.

Lancering in maart

In maart dit jaar was het zo ver. Lightning Labs kondigde de eerste versie van de software aan die te gebruiken is op het main net. Voorheen konden gebruikers al een beetje ‘spelen’ met het Lightning Network op een testnet, maar vanaf maart konden zij eindelijk beginnen op het echte netwerk.

Het Lightning Network bevond zich toen nog wel in een beta-fase. Het netwerk kon al gebruikt worden, maar dat was geheel op eigen risico.

Eerste Lightning Wallets

Niet lang na deze lancering volgen de eerste ‘lightning wallets’. Met deze wallets is het mogelijk om bitcoin te verzenden via het Lightning Network. Eclair is de eerste aanbieder die hiermee aan de slag ging. Sinds april 2018 kan je gebruikmaken van deze lightning wallets.

Een maand later kwam daar de Bitcoin Lightning Wallet bij. Beide wallets vereisen wel wat voorkennis van het Lightning Network. Zo moet je globaal weten hoe je een lightning wallet moet funden en kan je geen lightning bitcoin ontvangen als jouw betalingskanaal vol is. Voor beginnende gebruikers zijn dit soort wallets daarom nog niet gebruiksvriendelijk.

Zelf aan de slag met het Lightning Network? Download hier de wallet van Eclair of Bitcoin Lightning Wallet (alleen voor Android). Hieronder zie je zo’n wallet in praktijk:

Bliksemsnelle groei van netwerk

Het Lightning Network groeit nog iedere dag. Op 28 november werdt een belangrijke mijlpaal gehaald. Op dat moment heeft het Lightning Network voor het eerst meer dan twee miljoen dollar (1,6 miljoen dollar) aan capaciteit gehaald.

Daarnaast blijft het aantal Lightning nodes toenemen. Dat zijn computers die transacties op het Lightning Network controleren, verwerken en doorsturen naar andere nodes op het netwerk. Op het moment van schrijven beschikt het Lightning Netwerk over ruim 4.250 verschillende nodes.

SegWit, scheiden van handtekening en transactie

Dit jaar was ook het jaar waarin SegWit nog meer is gegroeid. SegWit is naast het Lightning Network een manier om bitcoin meer schaalbaar te maken. De oplossing van SegWit is om handtekeningen van transacties te scheiden in een transactieblok. De informatie van handtekeningen kost dan minder ruimte, en zo passen er meer transacties in een blok. Wat bracht dit jaar voor SegWit?

Meer SegWit transacties

Langzaam maar zeker wordt SegWit steeds vaker gebruikt in bitcoin transacties. In dit jaar werd er een belangrijke mijlpaal gehaald. Voor het eerst sinds de introductie bestonden meer dan de helft van de dagelijkse transacties uit SegWit-transacties. Op het moment van schrijven is dit weer iets gedaald, maar in het grotere plaatje zie je nog steeds een stijging:

Meer wallets en exchanges accepteren SegWit

Het wel of niet gebruiken van SegWit is optioneel. Bij het aanmaken van een bitcoin wallet kan je kiezen of je gebruik wil maken van SegWit of niet. En steeds meer wallets en exchanges bieden je de keuze om dit te doen. Zo kan je bijvoorbeeld vanaf november gebruikmaken van SegWit met een Breadwallet.

Exchanges en brokers omarmen SegWit ook steeds meer. Zo hebben Coinbase, Bitfinex en Xapo al volledige SegWit-ondersteuning.

Eigen adres-formaat

Sinds dit jaar heeft SegWit een eigen adresformaat. In het Engels heet dit ook wel een native SegWit adres. Dit soort adres wordt bech 32 genoemd. Deze adressen beginnen met ‘bc1’ in plaats van een 1 of een 3. Transacties vanuit dit soort adressen hebben minder data nodig. Verschillende wallets zijn al direct overgestapt naar dit type adres. Breadwallet (BRD) heeft dit initiatief meteen omarmd en is direct begonnen met het accepteren van dit adres-formaat.

Forks, forks, en nog eens forks

Een andere opvallende technische gebeurtenis dit jaar: de hard fork van bitcoin cash. Een hard fork is een splitsing in de blockchain van een cryptomunt. Na een hard fork bestaan er twee verschillende cryptomunten. Beide munten hebben nog wel een gedeelde geschiedenis met elkaar. Deze keer vond er wel een heel opvallende fork plaats.. 

Wie heeft de grootste blokken?

Bitcoin cash is een afsplitsing van bitcoin. Maar de afsplitsing van bitcoin doorging dit jaar ook een afsplitsing. Volg je het allemaal nog? Om je geheugen op te frissen, hieronder een kort overzicht van de belangrijkste bitcoin forks:

  • 1 augustus 2017: de splitsing tussen Bitcoin Cash en Bitcoin.
    Bitcoin: de blokgrootte blijft 1MB. Oplossing van het schaalprobleem gaat via SegWit en het Lightning Network.
    Bitcoin Cash: de blokgrootte vergroten naar 8MB. Op 15 mei 2018 wordt de blokgrootte vergroot naar 32MB.
  • 15 november 2018: de splitsing tussen Bitcoin Cash (ABC) en Bitcoin SV
    Bitcoin Cash (ABC): De blokgrootte blijft 32MB. Bitmain is de grote partij achter Bitcoin Cash ABC.
    Bitcoin SV: De blokgrootte vergroten naar 128MB. Craig Wright staat achter Bitcoin SV.
Een heuse ‘oorlog’

Wat maakt de laatste hard fork bijzonder? De splitsing ging gepaard met een heuse technische ‘oorlog’. Beide partijen streden om de hoogste rekenkracht. Dit wordt ook wel de hash war genoemd. Twee belangrijke personen uit de cryptowereld stonden lijnrecht tegenover elkaar. Aan de zijde van Bitcoin Cash ABC staat Roger Ver. Aan de andere kant van de ring staat Craig Wright. Dat is de Australische zakenman die ooit beweerde Satoshi Nakamoto te zijn.

Het ging er hard aan toe. Niet alleen op het gebied van mining, maar ook op persoonlijk vlak. Zo schijnt Craig Wright zelfs een dreigmail te hebben gestuurd naar Roger Ver. Of deze mail authentiek is kunnen wij niet verifiëren:

Wat staat 2019 te wachten?

Het jaar 2018 was een goed jaar voor bitcoin en technologie. Technieken die vorig jaar zijn intrede hebben gedaan, hebben dit jaar de kans gekregen om te groeien. Zowel het Lightning Network en SegWit hebben flinke stappen gemaakt. Maar wat kan er volgend jaar op de technische agenda van bitcoin staan?

  • Schnorr signatures
    Een manier om handtekeningen efficiënter in te delen. Alle handtekeningen worden samengevoegd tot één algemene handtekening. Deze handtekening neemt minder ruimte in beslag in een transactieblok. Daarnaast verbetert dit de privacy van de gebruiker. Het is bijvoorbeeld niet meer te zien of je een MultiSig wallet gebruikt. Dat is een wallet die verschillende handtekeningen nodig heeft voor één transactie.
  • Dandelion
    Dit is een manier om het verspreiden van transacties anoniemer te maken. Een transactie wordt versleuteld verstuurd naar verschillende nodes op het bitcoin netwerk. Pas wanneer verschillende nodes de transactie in het geheim hebben ontvangen, wordt deze openbaar zichtbaar. Op die manier is de locatie van de verzender nauwelijks te achterhalen.

Let op: dit is een greep uit enkele Bitcoin Improvement Proposals. Of dit ook daadwerkelijk volgend jaar wordt ingevoerd is nog niet zeker.

Dit artikel is onderdeel van het bitcoin jaaroverzicht. Lees hier onze andere artikelen in deze reeks:


Frank Smits heeft zijn master behaald in Communicatie- en Informatiewetenschappen. Zijn specialisme is het analyseren van de koers. Frank voorziet een grote rol voor bitcoin in de digitale samenleving. Bekend van o.a. Twinkle Magazine en Internet Marketing Unie.

Bezoek mijn Linkedin

Reacties
  • Simply desire to say your article is as amazing. The clarity to your submit is just cool
    and that i could assume you’re an expert in this subject.

    Fine with your permission allow me to snatch your
    feed to stay up to date with coming near near
    post. Thank you 1,000,000 and please keep up the
    rewarding work.

    20 december 2018
  • I’d like to find out more? I’d like to find out more details.

    6 januari 2019