Bitcoin jaaroverzicht 2019, over de koers, China, Libra, Bakkt en nog veel meer

Was 2019 het jaar van Libra? Of toch van de CBDC’s? Dit jaar deed ook Stock-to-Flow zijn intrede in bitcoin. En we mogen zeker de rol van China en Bakkt niet buiten beschouwing laten. Het Lightning Network liet ook leuke dingen zien, bitcoin vierde zijn tiende verjaardag en er was ook iets met de koers….

Ohja, die steeg binnen 4 maanden met 320 procent!

Maar het belangrijkste van 2019 is dat bitcoin nog steeds niet dood is en blok na blok blijft produceren. In dit artikel kijken we terug op een mooi cryptojaar.

Januari – hadden we maar gekocht

Het jaar begon zoals 2018 eindigde, met een bitcoin koers die om te janken was. Nu weten we inmiddels dat we niet moesten janken, maar meer fiat hadden moeten inwisselen voor bitcoin. De highlights van het nieuws van januari 2019:

Februari – eindelijk een goede maand

In februari was de shutdown van Amerikaanse regeringsonderdelen voorbij. Goed nieuws voor ingediende ETF aanvragen, toch? Nope. Geen nieuws op dat front. Februari was wel de eerste maand in een half jaar dat de koers hoger eindigde dan de maand daarvoor.

Maart – de weg naar boven gevonden

Achteraf bezien werd in maart de toon voor de rest van het jaar gezet. En dan hebben we het niet alleen over de stijgende koers zoals je hierboven ziet. Ook onze koersvoorspellingen en -analyses werden steeds positiever. De headlines:

April – Icarus vliegt steeds dichter tegen de zon aan

Binnen een maand steeg de koers van bitcoin met ruim 1.200 euro. Dit soort optimisme was lang afwezig op de cryptomarkt.

Mei: hacks deren bitcoin niet

Ook mei liet fantastische groeicijfers zien. De koers begon op ongeveer 4.600 en eindigde op bijna 7.800 euro. Good times. Wij schreven destijds dat de koers met 60% steeg in één maand!

Juni: hoogtepunt van 2019 bereikt

Yeah, eindelijk boven de tienduizend euro! Dit kan alleen maar blijven stijgen. Oude FOMO-gevoelens van 2017 kwamen weer terug. Maar op het hoogtepunt werden 6 kopstukken van cryptoscam PlusToken opgepakt. De koers zakte weer snel in.

Juli: Alleen ruiken aan het grote werk

Juli was een gekke maand voor cryptocurrency. Libra dwong politici wereldwijd om zich te verdiepen in wallets, crypto en decentralisatie. Zelfs President Trump liet van zich horen.

Augustus: Bitcoin is nog steeds volatiel

Hier hebben we het nog helemaal niet over gehad, maar op 5 augustus is de litecoin block halving! De koers van litecoin deed het ontzettend goed tot nog toe.

September: Tijd voor Bakkt

Op 22 september werd Bakkt gelanceerd. Dit had het startschot moeten zijn van een bullrun die zijn weerga niet kent. Het tegenovergestelde gebeurde, de koers zakte als een pudding in elkaar en Bakkt kon vooral in het begin alleen maar lage volumes tonen.

Oktober: Goed moment om een long positie te openen

Eigenlijk is er maar één verhaal van belang in oktober. De Chinese president Xi sprak zijn vertrouwen uit in blockchain. Het rode puntje hierboven (laagste punt van de maand) veranderde binnen een dag in een groen puntje (hoogste punt van de maand). Je zou maar met een flinke leverage long gegaan zijn op het dieptepunt (red: wij niet in ieder geval)…

November: Beren op de weg

De koers was weer lekker aan het dalen. Goed moment om aan het eind van november nog wat sats te stacken.

December: Hoopvol het nieuwe jaar in

Het jaar is bijna ten einde en als we de wildgroei van ‘terugblik lijstjes op 2019’ negeren (is er al een lijst met beste lijstjes 2019 ingelijst waar onze lijst bij ingelijst is?) dan is er nog best veel gebeurd. Voornamelijk PlusToken en CBDC’s.

Wat is jou het meest bijgebleven in 2019?


Jerrymie Marcus komt uit de journalistiek en gelooft dat crypto de wereld kan verbeteren. Dat ondervond hij jaren geleden toen hij binnen een minuut waarde verzond naar zijn Indonesische familie. Bekend van o.a. Emerce, VPRO en EUclaim.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.