Bitcoin jaaroverzicht #3: Regulering

Welkom bij het bitcoin jaaroverzicht. Er is dit jaar heel veel gebeurd, ook op het gebied van regulering. Als je het nieuws een beetje gevolgd hebt dan heb je vast gelezen over ETF, SEC, Zwitserland en Malta. We blikken terug:

Institutionele beleggers en bitcoin. Will they or will they not?

Januari: strengere regels in Azië

Het jaar begon voor veel coins natuurlijk met een flinke bullrun. Iedereen wist hoe je geld kon verdienen met altcoins en ICO’s. Zelfs mensen waarvan je het niet verwachtte kwamen met tips over een obscure ICO die het helemaal ging maken. “Interessant project, goed team.”
Ja ja.

Als reguliere burgers zich hiermee bezig houden kan je er als de donder op zeggen dat de wetgevende macht hier ook naar gaat kijken. Zuid-Korea was een van de eerste landen die dit jaar regulering invoerde. Vanaf januari is het verplicht om je te identificeren als je wil handelen in crypto. Zuid-Koreaanse banken hadden een strikt KYC AML-beleid (know your customer en anti money laundering), dus niet in crypto?

Nog meer belangrijk nieuws: Tether moest zich verantwoorden voor de rechtbank en Facebook verbiedt ICO en crypto reclame.

Februari: Rabobank moet diep door het stof

In de tweede maand ook veel nieuws. We beginnen met de Rabobank. Zij krijgen een koekje van eigen deeg. Op 1 februari zegt de bank niks te maken willen hebben met cryptocurrency omdat ze bang zijn voor witwassen en crimineel geld. geen enkel cryptobedrijf kan zaken doen met de Rabobank.  Nog geen week later krijgt de bank een boete opgelegd van 369 dollar vanwege hun rol in het witwassen van crimineel geld van Mexicaanse kartels.

Ohh en aan het eind van de maand tweette de bank dat ze bezig zijn met de ontwikkeling van Rabobit, een wallet voor crypto’s. HUH?!

Verder hebben de regeringen van Singapore, Australië en India zich uitgesproken over bitcoin. Ze hebben hun bedenkingen maar willen de handel absoluut niet verbieden.

Wie prikt de luchtballon?

Maart: Russische spierballentaal

Rusland blokkeerde in 2017 veertig cryptowebsites. In maart van dit jaar zijn ze daarvan teruggekomen. Alle websites staan weer online.

De Winklevoss tweeling stelt voor om een organisatie te starten die de cryptocurrencymarkt in de gaten houdt en waar nodig reguleert.

Nog meer Nederlands nieuws, de rechtbank van Amsterdam zegt dat bitcoin een officieel financieel product is. Zij schrijven in de uitspraak:  Bitcoins zijn op zichzelf staande waarde-bestanden, die bij een betaling rechtstreeks door de betaler aan de begunstigde worden geleverd. Hieruit volgt dat een bitcoin een waarde vertegenwoordigt en overdraagbaar is. Naar het oordeel van de rechtbank vertoont het hiermee kenmerken van een vermogensrecht. Een vordering tot betaling in bitcoin is dus te beschouwen als een vordering die voor verificatie in aanmerking komt.

April: anti-crypto

Deze maand heeft een hoog anti-cryptosentiment. Canadese banken zeggen dat je via hun accounts geen crypto meer mag kopen. Deze regel heeft niet het gewenste effect, de Canadese cryptomarkt verhuist naar P2P-platformen.  

In de Filipijnen krijgen maar tien bedrijven toestemming om in crypto te mogen handelen. Deze worden in een speciale economische zone geplaatst.

Mei: R E S P E C T

Miljardair Peter Thiel, een libertarian van het eerste uur, wil bitcoin kunnen handelen op Wall Street. Hij beschrijft bitcoin als digitaal goud, met de potentie om een globale crisis te kunnen overleven.

Giancarlo, de baas van Commodity Futures Trading Commission (CFTC) zegt dat de financiële industrie bitcoin moet respecteren. “We moeten vooruit kijken en een progressief beleid hanteren.”

Ook Goldman Sachs laat van zich horen, ze willen geld verdienen door een bitcoin trading platform te starten. Dan gaat het hard, de Nasdaq laat weten ook een graantje mee te willen pikken door handelen onder strenge regels mogelijk te maken. En toen kwam het nieuws van NYSE (New York Stock Exchange). De grootste beurs ter wereld wil ook bitcoin aanbieden.

Helaas is dit sentiment niet wereldwijd; Zimbabwe verbiedt bitcoin binnen de landsgrenzen.

Juni: Bitcoin is geen security

De maand begint goed! Of toch niet? Het IMF prijkt met een artikel over bitcoin op hun hoofdpagina. Dat het inhoudelijk niet zo sterk is en eigenlijk eerder zegt dat blockchain revolutionair is en bitcoin niet, tja…

De Amerikaanse financiële waakhond, de SEC spreekt zich uit: bitcoin is geen security.

Juli: Another one bites the dust

De adoptie van crypto kan afhankelijk zijn van hoe fiatgeld presteert. Deze maand daalt de waarde van de Iraanse Rial hard en dat gaat hand-in-hand met een toenemende populariteit van bitcoin in Iran.

In februari ging de Rabobank nat, deze maand is het een Deense bank. In een maand tijd spreken zij zich uit tegen bitcoin vanwege witwassen en financieren van criminaliteit. Er is niet genoeg toezicht op om te controleren. Mooie woorden, zeker van een bank die 8,3 miljard dollar witwast voor criminele ondernemingen uit Rusland, Moldavië en Azerbeidzjan.

Deze maand schiet de prijs ook omhoog, als een raket richting de maan. Dat komt doordat er nieuws is over een ETF-aanvraag door de CBOE (Chicago Board Options Exchange).

Overigens werd een andere aanvraag voor een ETF afgewezen door de SEC, en dat zag je ook terug in de koers.

Nog meer belangrijk nieuws: De Financial Stability Board (FSB) heeft namens de G20 een rapport met richtlijnen voor crypto gepubliceerd.

Augustus: De rol van de SEC

In de zomer is het komkommertijd. Maar niet voor bitcoin, daar gebeurt altijd wel iets. Augustus was de maand van verschillende bitcoin ETF’s. Het begin met een interview met Hester Peirce van de SEC. Zij is heel erg positief en begrijpt de belangrijke rol die de SEC heeft in de bitcoinwereld.

Daarna werd de stablecoin, Gemini dollar (GUSD),  van de Winklevoss tweeling goedgekeurd. 

In Brazilië was de presidentsrace in volle gang. Joao Amoedo, een presidentskandidaat wil van bitcoin een officiële valuta maken. Venezuela maakt het heel erg moeilijk voor hun burgers om andere valuta dan de bolivar te gebruiken. Gevolg; een toevlucht naar bitcoin.

Ondanks al het positieve nieuws eindigt de maand in mineur. Eerst werd de ETF-aanvraag van de gebroeders Winklevoss afgewezen. Op 7 augustus verplaatste de SEC bijvoorbeeld de bitcoin ETF aanvraag van VanEck en SolidX. En tot slot werd de aanvraag van ProShares afgewezen door de SEC.

September: Fake news!

De baas van Goldman Sachs noemt het nieuws dat de bank gaat handelen in crypto ‘fake news.’ Maar niet alleen institutionele partijen zijn bezig met financiële bitcoin producten, ook Coinbase wil een ETF-aanvraag doen. Met hulp van BlackRock.

In Canada is een bitcoinfonds wel goedgekeurd. Nu kunnen institutionele investeerders geld verdienen met bitcoin. De investeerders worden overigens niet zelf eigenaar van de bitcoin, het fonds blijft deze beheren.

Het leek even of een Zwitserse bank crypto zou accepteren maar dat bleek niet helemaal waar te zijn. SwissQuote is een soort broker waar je crypto kan kopen.

Oktober: Azië gaat ervoor

Halverwege de maand wordt het schaalbaarheidsprobleem in de Amerikaanse Senaat besproken. Mooi om terug te kijken, Peter van Valkenburgh is een goede stem van het (bitcoin)volk.

In Azië is er ook goed nieuws. Japan zegt dat hun crypto-industrie zelfregulerend is. In China spreekt een rechter zich uit over bitcoin, het is legaal om bitcoin te hebben te mogen versturen. Dat geldt niet alleen voor consumenten maar ook voor bedrijven, zij mogen hun betalingen in bitcoin ontvangen en versturen.

November: Belasting in crypto

De Oekraïense regering heeft bekend gemaakt dat ze van plan zijn om vanaf 2021 cryptocurrency’s te reguleren. Het is de bedoeling dat er onder andere regels komen omtrent belasting, minen en smart contracts.

Onderzoek wijst uit dat er bijna een half miljoen bitcoin in beslag is genomen door wetgevers. De SEC beboet deze maand ook een Amerikaanse cryptobeurs, namelijk EtherDelta. Zij waren ‘vergeten’ een vergunning aan te vragen.

Nog meer Amerikaans nieuws, de staat Ohio accepteert crypto als belasting. Ook goed nieuws, Nasdaq en VanEck gaan samenwerken om cryptoproducten te maken voor institutionele beleggers.

December: Security tokens

De maand is nog in volle gang. Maar er is wel wat nieuws.

Over Nederland: Een nieuw wetsvoorstel van de minister van Financiën kan grote invloed hebben voor de Nederlandse cryptomarkt. Het ministerie van Financiën heeft samen met het ministerie van Justitie en Veiligheid op 11 december een wetsvoorstel ingediend voor wijzigingen in de anti-witwasrichtlijn.

OpenFinance opent haar deuren voor security tokens. Dit zijn door de SEC goedgekeurde tokens. Een opmaat voor 2019?

Dit artikel is onderdeel van het bitcoin jaaroverzicht. Lees hier onze andere artikelen in deze reeks:


Jerrymie Marcus komt uit de journalistiek en gelooft dat crypto de wereld kan verbeteren. Dat ondervond hij jaren geleden toen hij binnen een minuut waarde verzond naar zijn Indonesische familie. Bekend van o.a. Emerce, VPRO en EUclaim.

Bezoek mijn Linkedin

Reacties
  • Wauw! Mooie samenvatting! Volg het nauwlettend maar toch veel nieuwe info.

    20 december 2018