Bitcoin jaaroverzicht #5: Het bitcoin whitepaper bestaat 10 jaar

Dit jaar is een bijzonder jaar geweest voor de bitcoin gemeenschap. In 2018 bestaat de blauwdruk van bitcoin namelijk tien jaar! Satoshi Nakamoto publiceerde zijn whitepaper voor bitcoin op 31 augustus 2008. Diezelfde dag dit jaar is dus het tienjarig jubileum voor deze gebeurtenis.

Eerder hebben we er al aandacht aan besteed, maar voor het jaaroverzicht nemen we je mee in de hoogtepunten.

De weg naar het whitepaper

Het idee voor bitcoin is niet helemaal nieuw. Al sinds de beginjaren van het internet fantaseren cryptografen over een digitale valuta. Dat gaat dan bijvoorbeeld om hashcash (1997), B-money (1998), en Reusable Proof of Work (2004).

De auteurs van deze voorstellen hebben sowieso één ding gemeen. Zij streven net als Satoshi naar een meer decentrale wereld. Een wereld waarin het individu meer macht krijgt over zijn eigen bezittingen.

In 2008 publiceert Satoshi Nakamoto zijn plan voor bitcoin. Waarom slaagt dit plan voor bitcoin wel, en de voorgaande plannen niet? Begin jaren 90 waren computers en het internet wellicht nog niet gevorderd genoeg voor dit soort oplossingen. Maar een belangrijkere factor is misschien wel de financiële crisis van 2008.

Vrijwel iedereen was het er dat jaar over eens: de bancaire sector kan niet langer zo doorgaan. Van Lehman Brothers tot aan Occupy Wall Street, opeens had iedereen een mening over het financiële stelsel. Het was tijd voor verandering. En die verandering was er met bitcoin opeens mogelijk.

Na het publiceren van zijn plan weet Satoshi steeds meer enthousiastelingen aan zich te binden. En vanaf 3 januari staat het Bitcoin netwerk voor het eerst live. Maar zonder het plan van Satoshi, nu tien jaar geleden, zijn we hier nooit gekomen.

Banken waren opeens ‘too big to fail’

Wat lost het whitepaper op?

Het whitepaper van Satoshi Nakamoto lost een belangrijk probleem van een digitale valuta op. Hoe zorg je er namelijk voor dat je digitale munt niet eindeloos gekopieerd wordt? Computerbestanden kan je gemakkelijk kopiëren. Denk aan het downloaden van een film of een mp3-bestand. Dit principe kan ook van toepassing zijn op digitale valuta. Het kopiëren en meermaals uitgeven van digitale valuta wordt double spending genoemd.

In het huidige systeem zorgt een centrale partij (de bank) ervoor dat je geld niet twee keer kan worden uitgegeven. Maar hoe doe je dit met een digitale valuta? Satoshi Nakamoto bedacht hiervoor een ingenieus systeem. Hij beschreef de blockchain zoals wij deze nu kennen.

De gemeenschap achter bitcoin zorgt ervoor dat jij dezelfde bitcoin niet tweemaal kan uitgegeven. Iedere node op het bitcoin netwerk is namelijk in het bezit van een kopietje van de blockchain, het transactienetwerk van bitcoin. Een node kan je zien als een soort boekhouder op het bitcoin netwerk. Gezamenlijk controleren de nodes op het netwerk of jij jouw bitcoins kan uitgeven of niet. En aangezien er zoveel van dat soort nodes op het netwerk zijn is er geen sprake van een single point of failure.

Op het moment dat Satoshi dit schreef is dit systeem in deze vorm nog niet in praktijk gebracht. Maar ondertussen werkt het bitcoin systeem al tien jaar onafgebroken.

Wie is Satoshi Nakamoto?

Maar wie is nu die mysterieuze Satoshi Nakamoto? De naam Satoshi is eigenlijk een pseudoniem, het is niet de echte naam van de ontwikkelaar van bitcoin. Tot op de dag van vandaag weten we niet wie Satoshi is. Op internet circuleren echter wel de wildste geruchten. Het zou bijvoorbeeld mogelijk zijn dat de Amerikaanse ontwikkelaar Hal Finney Satoshi was (inmiddels is hij helaas overleden). Of wat te denken van Craig Wright, die een paar jaar geleden zelf beweerde Satoshi te zijn?

Dit jaar leek Satoshi even van zich te laten horen. Op een internetforum plaatste hij op 2 december een opvallende post. Hij plaatste op dat forum alleen het woord ‘nour’. Wat dat betekent? Dat is onduidelijk. Het kan ook goed zijn dat het om een gehackt account gaat. Op die bewuste dag voegt hij nog een vriend toe op het forum, en daarna blijft het wederom opvallend stil

 

Zal de echte Satoshi van zich laten horen in 2019? Of blijft zijn identiteit voor altijd een mysterie? Wie weet, wie weet..

Dit artikel is onderdeel van het bitcoin jaaroverzicht. Lees hier onze andere artikelen in deze reeks:


Frank Smits heeft zijn master behaald in Communicatie- en Informatiewetenschappen. Zijn specialisme is het analyseren van de koers. Frank voorziet een grote rol voor bitcoin in de digitale samenleving. Bekend van o.a. Twinkle Magazine en Internet Marketing Unie.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.