Bitcoin jaaroverzicht #6: BTC, ETH, XRP, BCH en LTC koersen

Dit jaar was een spannend jaar voor veel cryptoliefhebbers. Veel traders hebben geen nagels meer van het kluiven, en de app Blockfolio is van verschillende telefoons verwijderd. Koersen van verschillende cryptocurrencies zijn gedaald met tachtig procent. Dat is toch even schrikken! Hoe hebben bitcoin, ether, xrp, bitcoin cash en litecoin gepresteerd in deze bear market? En is dit juist een goed moment om te kopen? Vandaag in ons jaaroverzicht: de koersen.

We vergelijken de prijzen van 1 januari tot het moment van schrijven, vrijdag 21 december.

Bitcoin (BTC)

1 januari: 11.286,20 euro
Nu: 3.646,59 euro
Verandering: -67,7 procent

De bitcoin koers heeft rake klappen gekregen. Sinds begin januari heeft de cryptomunt maar liefst 67,7 procent aan waarde verloren. Daarmee heeft bitcoin nog niet eens het meest verloren in de cryptomarkt.

Daarnaast is het ook niet altijd kommer en kwel geweest voor de bitcoin koers. Verschillende keren heeft bitcoin zichzelf proberen te herstellen. In oktober en november was er zelfs een korte periode geweest van stabiliteit.

Daarna ging het echter snel. De koers van bitcoin daalde snel. Op het dieptepunt was bitcoin zelfs even minder waard dan 3.000 euro. Maar op het moment van schrijven lijkt bitcoin weer bezig te zijn met een kleine opmars.

Een ander opvallend feit: op 13 januari had bitcoin het laagste aandeel in de cryptomarkt. Slechts 32,5 procent van de waarde kwam van bitcoin! Op het moment van schrijven vertegenwoordigt bitcoin weer ruim de helft van de cryptomarkt, ruim 54 procent.

Bitcoin kopen

 

 

Ether (ETH)

1 januari: 621,59 euro
Nu: 105,63 euro
Verandering: -83,0 procent

Voor ether kwam de All Time High later dan die van bitcoin. Midden januari bereikt ether opeens een waarde van meer dan duizend euro! Toen bitcoin aan waarde verloor, was ether even the place to be. Maar in de maanden januari tot midden april daalt de waarde van ether snel.

In het midden van april lijkt ether weer terug van weggeweest. Begin mei haalt de cryptovaluta een waarde van 675 euro. Maar daarna zakt ether snel terug in waarde. Het voorlopige dieptepunt werd bereikt op 15 december, nog niet zo heel lang geleden. Toen was één ether ‘slechts’ 74 euro waard. Maar inmiddels is de cryptovaluta weer bezig met een opmars!

Ether kopen

 

 

XRP

1 januari: 1,60 euro
Nu: 0,34 euro
Verandering: 78,8 procent

XRP schoot begin dit jaar als een raket omhoog. Op 21 december 2017 was XRP nog 80 cent waard. Een paar dagen na de jaarwisseling, op 4 januari: 2,50 euro!

Zo snel als XRP steeg, zo snel daalde het ook weer in waarde. Op 6 februari was XRP nog ‘maar’ 54 cent waard.

In september kreeg XRP ineens een flinke opleving. Dat kwam omdat het platform xRapid werd gelanceerd. De cryptovaluta hield deze koersstijging nog knap staande. Maar ook XRP kon niet voorkomen dat het in november in waarde verloor. Op dit moment is XRP 34 cent waard.

XRP kopen

 

 

Bitcoin Cash (BCH)

1 januari: 1.948,97
Nu: 194,10 euro
Verandering: -90,0 procent

Het jaar begon goed voor bitcoin cash. De afsplitsing van bitcoin begon het jaar met een waarde van bijna tweeduizend euro. Maar ook bitcoin cash kon een daling niet voorkomen. En sterker nog: de cryptovaluta is het hardst getroffen van alle cryptomunten die we in dit artikel bespreken. Hoe heeft het zover kunnen komen?

In de eerste helft van 2018 ging het eigenlijk nog wel redelijk met bitcoin cash. De community van bitcoin cash kondigde voor 15 mei 2018 een speciale update aan. De maximale grootte van een transactieblok werd uitgebreid naar 32 MB. Dit was een grote aanpassing, voorheen was het maximum 8 MB. In de aanloop van deze update steeg de koers snel. Op het (tijdelijke) hoogtepunt was de bitcoin cash koers bijna 1.500 euro. Maar dat duurde niet lang.

In de maanden daarna daalde de koers namelijk hard, voornamelijk op 15 november. Dit was de dag van de bitcoin cash hard fork. Een hard fork is een splitsing in de blockchain. Na 15 november bestaan er twee munten die gebaseerd zijn op bitcoin cash:

  • Bitcoin Cash (ABC)
  • Bitcoin SV

De hard fork verliep niet op een vreedzame manier. Integendeel, beide partijen probeerden elkaar de grond in te stampen. En dit had invloed op de hele cryptomarkt. Het dieptepunt werd bereikt op 15 december: toen was bitcoin cash 65 euro waard. De cryptomunt heeft deze klap inmiddels weer verwerkt. Sterker nog, inmiddels is de waarde van bitcoin cash meer dan verdubbeld.

Bitcoin cash kopen

 

Litecoin (LTC)

1 januari: 188,38 euro
Nu: 29,30 euro
Verandering: -84,4 procent

Litecoin begon het jaar met een waarde van 188,38 euro. Dat was trouwens niet de ‘All Time High’. Die was net als bij bitcoin in december 2017.

De cryptomunt van Charlie Lee volgt in grote lijnen dezelfde bewegingen als zijn grote broer, bitcoin. Net zoals bij bitcoin werd het voorlopige dieptepunt op 6 februari bereikt. Daarna volgde er een snelle opleving.

Op 18 februari onderging litecoin een hard fork. Een nieuwe cryptomunt, litecoin cash, ontstond na de hard fork. In de dagen voorafgaand aan de fork steeg de prijs snel. Litecoinhouders verwachtten namelijk te kunnen cashen met de nieuwe munt. Echter bleef het opvallend stil na de hard fork. De nieuwe munt werd namelijk maar op een beperkt aantal exchanges verhandeld.

Veel is er verder niet gebeurd rondom litecoin dit jaar. Even leek litecoin een grote use case te pakken te hebben. LitePay werd namelijk aangekondigd, een organisatie met dezelfde doelstelling als BitPay, maar dan met litecoin. Met LitePay zou het voor winkeliers mogelijk worden om eenvoudig litecoin te ontvangen als betaalmiddel. Litecoin wordt dan wel direct na ontvangen omgezet in dollar of euro.

Maar helaas ging LitePay niet door. Hierdoor zakte de koers van litecoin snel in elkaar. Litecoin volgde verder met pieken en dalen de bewegingen van bitcoin. Op het moment van schrijven is één litecoin bijna dertig euro waard.

Opvallend: qua totale marktwaarde lijkt litecoin wat te zakken in de rangorde. Waar vorig jaar nog de top drie werd bepaald door bitcoin, ether en litecoin, staat de munt van Charlie Lee nu op plek 8 bij Coinmarketcap. Wordt 2019 een beter jaar voor litecoin?

Dit artikel is onderdeel van het bitcoin jaaroverzicht. Lees hier onze andere artikelen in deze reeks:


Frank Smits heeft zijn master behaald in Communicatie- en Informatiewetenschappen. Zijn specialisme is het analyseren van de koers. Frank voorziet een grote rol voor bitcoin in de digitale samenleving. Bekend van o.a. Twinkle Magazine en Internet Marketing Unie.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.