Bitcoin jaaroverzicht #7: Wat gaat 2019 ons brengen?

Wat is een jaaroverzicht zonder een vooruitblik? In dit laatste artikel van het bitcoin jaaroverzicht kijken we daarom vooruit. Wat kan het jaar 2019 brengen voor bitcoin en cryptocurrency in het algemeen? Zeker weten kunnen we het natuurlijk nooit, maar het blijft altijd leuk om te speculeren.

Institutionele beleggers in bitcoin

Afgelopen jaar werden de fundamenten al gelegd. Verschillende grote partijen zijn zich aan het voorbereiden om beleggers ‘met een grote portemonnee’ aan zich te trekken. Denk bijvoorbeeld aan de vele bitcoin ETF aanvragen, of het lanceren van het Bakkt platform.

Zal volgend jaar het jaar worden waarin er een bitcoin ETF aanvraag wordt goedgekeurd? Het kan al snel gebeuren. Op 27 februari 2019 beslist de SEC definitief over de gezamenlijke aanvraag van VanEck en SolidX. Maar of de aanvraag ook daadwerkelijk geaccepteerd wordt? Tot nu toe zijn alle voorgaande aanvragen afgekeurd. De laatste ontwikkelingen lees je natuurlijk op BTC Direct Nieuws.

Komend jaar zal ook het jaar worden wanneer bitcoin futures platform Bakkt wordt gelanceerd. Wanneer precies? Dat is nog niet bekend. Het platform moet eerst nog goedkeuring krijgen van de Amerikaanse Commodity Futures Trading Commission. Het is mogelijk dat dit in het eerste kwartaal van 2019 gaat gebeuren.

Gaan grote beleggers de bitcoin-markt bestieren?

Security tokens

Het jaar 2017 was het jaar van de Initial Coin Offering (ICO). Dit jaar was een jaar van, tja.. Daar hebben we het maar niet over. Maar volgend jaar wordt volgens velen echter het jaar van de security tokens.

Met securtiy tokens kunnen beleggers een aandeel of een financieel product kopen via de blockchain. En dat heeft verschillende voordelen. Security tokens zijn snel en eenvoudig te verhandelen. Maar een ander voordeel is dat je op deze manier een bezit heel eenvoudig kan ‘opknippen’ in verschillende delen. Wat te denken van een aandeel in een kunstvoorwerp? Door middel van het ‘tokenizen’ van dit soort objecten kunnen verschillende beleggers eigenaar zijn zonder het fysiek te hoeven opdelen.

Verschillende crypto-bedrijven zijn bezig met het ontwikkelen van een eigen platform voor security tokens. Denk bijvoorbeeld aan tZERO, Securitize en Polymath. Deze platformen houden zich bezig met het tokenizen van financiële producten. Deze security tokens geven zij dan uit door middel van een Securtiy Token Offering, een STO. Gaat 2019 het jaar worden van de STO’s?

Een van de projecten die zich bezighoudt met security tokens

Meer projecten in crypto

Aan het begin van 2018 liep het transactienetwerk van bitcoin aan zijn limieten. Op dat moment werden er zoveel transacties gedaan dat het netwerk vastliep. De rest van het jaar was het rustig. En eigenlijk is dat ook wel goed, want daardoor heeft bitcoin de kans gekregen om rustig verder te groeien. Dat is positief voor nieuwere technieken, zoals het Lightning Network en SegWit. Maar wat staat er ons volgend jaar te verwachten?

Op Github staan de meest recente projecten. Welke grote projecten er in 2019 op de planning staan? Dat blijft een beetje gissen. We lichten twee Bitcoin Improvement Protocols eruit. Of deze ook in 2019 worden uitgevoerd blijft de vraag:

  • Schnorr signatures
    Een manier om handtekeningen efficiënter in te delen. Alle handtekeningen worden samengevoegd tot één algemene handtekening. Deze handtekening neemt minder ruimte in beslag in een transactieblok. Daarnaast verbetert dit de privacy van de gebruiker. Het is bijvoorbeeld niet meer te zien of je een MultiSig wallet gebruikt. Dat is een wallet die verschillende handtekeningen nodig heeft voor één transactie.
  • Dandelion
    Dit is een manier om het verspreiden van transacties anoniemer te maken. Een transactie wordt versleuteld verstuurd naar verschillende nodes op het bitcoin netwerk. Pas wanneer verschillende nodes de transactie in het geheim hebben ontvangen, wordt deze openbaar zichtbaar. Op die manier is de locatie van de verzender nauwelijks te achterhalen. Weten hoe dit werkt? Antonopoulos legt dit uit in een van zijn video’s:

Langzaam herstel koers

Over de koers is het moeilijk een uitspraak te doen. Kijk je op Tradingview, dan heeft iedere gebruiker een andere verwachting van de bitcoin koers. En toch vindt bitcoin uiteindelijk zijn eigen weg. Dit deel van het artikel zit daarom tussen hoop en verwachting in.

Het afgelopen jaar was voor velen een jaar van afzien, als je naar de koers kijkt. Bitcoin is gedaald van een hoogtepunt op 16.000 euro naar het dieptepunt van net onder de 3.000 euro. Op het moment van schrijven lijkt bitcoin echter weer aan een herstel bezig. Hoe zal de bitcoin koers zich in 2019 gaan ontwikkelen?

Sommige analisten wijzen op het effect van de bitcoin block halving. Dit is de gebeurtenis dat de beloning voor bitcoin miners wordt gehalveerd. De volgende bitcoin block halving staat gepland in 2020. Rondom de bitcoin block halving stond tot nu toe altijd een koersstijging te wachten:

We hopen natuurlijk dat dit ook van toepassing bij de volgende block halving. Maar je weet wat ze zeggen: resultaten uit het verleden bieden geen garantie voor de toekomst. We kijken daarom alleen maar vooruit, en hopen dat 2019 een fantastisch jaar gaat worden voor crypto.

Maar niet alleen voor crypto, maar ook voor jou, onze trouwe lezer. Wij wensen jou fijne feestdagen en een gelukkig 2019!

Dit artikel is onderdeel van het bitcoin jaaroverzicht. Lees hier onze andere artikelen in deze reeks:

 

Wat verwacht jij van 2019? Laat het weten in een reactie!

Wij verwachten in ieder geval dit:

Delen:

Frank Smits heeft zijn master behaald in Communicatie- en Informatiewetenschappen. Zijn specialisme is het analyseren van de koers. Frank voorziet een grote rol voor bitcoin in de digitale samenleving. Bekend van o.a. Twinkle Magazine en Internet Marketing Unie.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.