Bitcoin laat al 5 jaar hetzelfde patroon zien in januari, nu ook?

‘Resultaten uit het verleden zijn geen garantie voor de toekomst.’ Maar toch laat de bitcoin koers elk jaar in januari een opvallend patroon zien. In de eerste week van januari stijgt bitcoin tussen de 10 en 24 procent. De week erna zakt de koers tussen de 15 en 50 procent. Er is geen enkele garantie dat dit nu ook gaat gebeuren, maar bijzonder is het natuurlijk wel.

De eerste week omhoog

Twitteraar SalsaTekila viel het op dat de koers van bitcoin in de eerste week van januari flink omhoog gaat. In 2019 steeg bitcoin bijvoorbeeld nog met 11,8 procent, dat was tussen 1 en 6 januari.

De hoogste toename in de eerste week was in januari 2018. Toen vloog de bitcoin koers met ruim 24 procent omhoog! Ook 2017 startte bitcoin het jaar fantastisch, in de eerste dagen steeg de koers met bijna 22 procent. Op basis daarvan verwacht SalsaTekila (mooie naam wel) dat bitcoin in de komende dagen 8.200 dollar waard kan worden.

En daarna weer naar beneden?

De koers kan niet altijd omhoog gaan. Sterker nog, volgens Twitteraar BOHO Crypto krijgt bitcoin midden januari vaak te maken met een flinke correctie. In 2015 was de grootste correctie, toen verloor bitcoin bijna 50 procent aan waarde.

Het patroon is opvallend, al vijf jaar op rij zakt de bitcoin koers midden januari.

Maar waarom eigenlijk? Dat weet niemand, hoewel er wel volop over wordt gespeculeerd. Volgens sommigen komt de prijsdaling door het Chinees Nieuwjaar, dat dit jaar op 25 januari valt.

Een van de tradities tijdens Chinees Nieuwjaar is het weggeven van een Hongbao, een rood envelopje met contant geld erin voor vrienden en familie. Het kan zijn dat investeerders hun bitcoin verkopen om dit te kunnen bekostigen. En dat zou dan een van de redenen moeten zijn voor dit jaarlijks patroon.

Maar bitcoin is wereldwijd, en er kunnen tal van andere redenen zijn. Zal de bitcoin koers dit jaar hetzelfde doen? Of wordt het patroon nu doorbroken? We houden het voor je in de gaten!


Frank Smits heeft zijn master behaald in Communicatie- en Informatiewetenschappen. Zijn specialisme is het analyseren van de koers. Frank voorziet een grote rol voor bitcoin in de digitale samenleving. Bekend van o.a. Twinkle Magazine en Internet Marketing Unie.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.