Hoe Bitcoin honderden families op het platteland van Kenia aan energie helpt

Een dorp op het platteland van Kenia gebruikt waterkracht om Bitcoin te minen en 500 families in de buurt van stroom te voorzien. Het nieuws werd gedeeld door Cash App Product Lead Miles Suter, samen met een video en verschillende foto’s.

Bitcoin helpt off the grid

Het energienetwerk van Kenia bereikt niet iedereen. Als je bent aangesloten dan wordt dat on the grid genoemd, maar een groot deel van het platteland van Kenia leeft off the grid.

In de video van Miles Suter zijn mining machines te zien. Het model is van Gridless Compute, een stichting voor groene energie in Kenia. Het bedrijf richt zich voornamelijk op het leveren van goedkope en ononderbroken energie aan de plattelandsgebieden van Kenia.

Door het ontbreken van een goede infrastructuur kan het betalen van elektriciteit in een klein dorp in Kenia tot wel vier keer duurder zijn dan in een grote stad zoals Nairobi. Deze energie is niet alleen duur, maar wordt ook vaak onderbroken.

Overtollige energie om Bitcoin te minen

Gridless koopt mini-grid waterkracht-energiegeneratoren in plattelandsgebieden die de lokale families gebruiken om stroom te krijgen. Als er meer energie wordt opgewekt dan nodig is, dan wordt deze overtollige capaciteit gebruikt om Bitcoin te minen.

Aangezien deze dorpjes off the grid leven, kan overtollige energie niet gedeeld worden met de rest van het land. Om de kosten terug te verdienen van de apparatuur, is Bitcoin minen een perfecte oplossing. Met de inkomsten die het genereert uit mining, verlaagt Gridless de stroomprijs voor de gezinnen die hier hierop aangesloten zijn.

2 miljoen dollar investering

Kennelijk heeft het werk van Gridless een goede indruk achtergelaten, zelfs tijdens deze bearmarkt weten ze investeerders binnen te halen. Op 6 december maakten ze bekend dat er 2 miljoen dollar is geĆÆnvesteerd tijdens een investeringsronde onder leiding van Stillmark en Block.

In de aankondiging van de investering schrijft Erik Hersman, CEO van Gridless:

‘Afrika heeft betaalbare elektriciteit nodig. Ons werk bij het ondersteunen van ontwikkelaars van miningnetwerken voor hernieuwbare energie vult een leemte, waardoor ontwikkelaars sneller kunnen uitbreiden, duurzamer kunnen zijn en duizenden huishoudens kunnen bedienen.’

‘Het duurt een paar jaar voordat huishoudens groeien van het krijgen van elektriciteit tot het kopen van koelkasten, tv’s en andere apparaten die meer energie verbruiken.’

Opschalen vraag energie gaat in stappen

Hij beschrijft hoe de vraag naar energie langzaam oploopt, en dat er in de tussentijd of de kosten oplopen of er geld verdiend kan worden door energie te verkopen.

‘De opschaling gaat niet snel, wat betekent dat je in de tussentijd een andere koper van die energie nodig hebt, of dat de kosten om die stroom op te wekken te hoog zullen zijn voor die gemeenschap om voor te betalen. Hierdoor kan het opschalen zelfs vertraagd worden.’

Gridless schrijft dat ze geloven dat het minen van Bitcoin kan helpen om de toegang tot energie in Afrika kan vergroten.

‘Hoewel bitcoin-mining dominant is geweest in Noord-Amerika, Europa en AziĆ«, biedt Afrika een geweldige kans om mining over de hele wereld verder te diversifiĆ«ren, waardoor het netwerk beter kan worden beveiligd.’ voegde Hersman toe.

‘Hernieuwbare energie is overvloedig aanwezig op het continent. Dit biedt een uitstekend winstpotentieel voor zowel energieopwekkers als mijnwerkers, evenals het vermogen om echt een positieve impact te hebben op de gemeenschappen waar het wordt gebruikt.’

Delen:

Jerrymie Marcus komt uit de journalistiek en gelooft dat crypto de wereld kan verbeteren. Dat ondervond hij jaren geleden toen hij binnen een minuut waarde verzond naar zijn Indonesische familie. Bekend van o.a. Emerce, VPRO en EUclaim.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.

Deze site is gericht op de Nederlandse markt. Klik hier voor Belgiƫ.