Wat te kijken, lezen en beluisteren tijdens kerst: Bitcoin-editie

Rond dit tijdstip heb je hoogstwaarschijnlijk al meerdere pasteitje met ragout op en begin je de eerste glazen glühwein te voelen. Tijd om even te relaxen voordat je weer mag aanschuiven voor het kerstdiner. Hier een paar tips om met de familie, of alleen, de komende paar uur door te komen.

The Big Short

Toegegeven, het is geen kerstfilm. Maar heb je echt meer redenen nodig dan Brad Pitt, Ryan Gosling en Margot Robbie om de rest van de familie te overtuigen om deze film te kijken?

The Big Short laat op een duidelijke en vermakelijke manier zien wat er mis ging tijdens de financiële crisis in 2008. Het is niet alleen een historische beschouwing, maar ook een waarschuwing voor wat er weer kan gebeuren.

De kerstboodschap? Tijdens de periode waarin deze film zich afspeelde, werkten de Kerstman en zijn elven hard aan een oplossing. In zijn werkplaats schreef de Kerstman op wit papier over een alternatief. Bitcoin werd geboren als reactie op het monopolie van de centrale banken op geld.

Mocht de wereld weer geraakt worden door economische malaise, dan hebben we nu in ieder geval Bitcoin om een alternatief te bieden.

The Big Short is te streamen op Disney+.

The Bullish Case for Bitcoin

Kerst is een goed moment om te reflecteren op wat je belangrijk vindt en om na te denken over je normen en waarden. Als je dit BLOX-artikel leest, dan is de kans groot dat je veel waarde hecht aan gelijkwaardigheid, onafhankelijkheid, soevereiniteit, decentrale besluitvorming en de andere eigenschappen die Bitcoin rijk is.

Vijay Bojapati schreef een paar jaar geleden een tijdloos stuk getiteld The Bullish Case for Bitcoin. Deze longread is zelfs zo populair dat er een boek van gemaakt is. Bojapati beargumenteert waarom Bitcoin een toevoeging voor de wereld is.

Hij gaat in op het nut van Bitcoin, maar ook op de normen en waarden die Bitcoin vertegenwoordigt. Mocht je door de dalende koersen van dit jaar even kwijt zijn waar we het met zijn allen voor doen, dan is zijn stuk een aanrader om weer bij zinnen te komen.

Heb je het boek in de kast staan, dan is kerst een mooi moment om er weer aan te beginnen. Maar als je het boek niet hebt, dan is de gratis long read net zo goed. Een voorproefje:

‘Het hebben van Bitcoin is een van de weinige asymmetrische weddenschappen waaraan mensen over de hele wereld kunnen deelnemen. De keerzijde van een belegger is beperkt tot 1x, terwijl de potentiële winst nog steeds 100x of meer is.’

Het luisteren waard

Als je je even wil afzonderen van de kerstdrukte, dan kan dat het beste met een podcast. Zet een koptelefoon op en doe alsof je slaapt, terwijl je stiekem iets leert over Bitcoin. In deze categorie beperken we ons tot twee aanraders.

De eerste is aflevering 63 van de podcast Bankless. De aflevering heet The Crypto Renaissance en gaat in op de overeenkomsten tussen Bitcoin en de Europese renaissance periode. Deze is uiteraard op alle bekende manieren te beluisteren, waaronder op Spotify en de aflevering duurt 1 uur en 43 minuten.

De tweede aanrader staat op YouTube. De titel is simpelweg Bitcoin Masterclass en het is een gesprek tussen Michael Saylor van MicroStrategy en Ross Stevens van Stone Ridge Holding Group.

Ze spreken over dat tijd geld is, en als Centrale Banken geld uit het niets bijdrukken, dat onze tijd minder waard wordt. Als antwoord hierop verwacht Saylor dat meer bedrijven op een Bitcoin standaard overstappen.


Jerrymie Marcus komt uit de journalistiek en gelooft dat crypto de wereld kan verbeteren. Dat ondervond hij jaren geleden toen hij binnen een minuut waarde verzond naar zijn Indonesische familie. Bekend van o.a. Emerce, VPRO en EUclaim.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.