Hoe Bitcoin alle ‘nieuwe Bitcoins’ de baas bleef

Een van de meest gebruikte argumenten tegen Bitcoin, maar vóór altcoins, is dat de techniek van BTC hopeloos verouderd is. Dat moet beter kunnen zeggen ze, en tientallen projecten hebben dat dan ook geprobeerd. In dit artikel kijken we hoe het met ze gaat.

Bitcoin is vaak gekloond

Voor we die andere projecten onderzoeken, is het handig om te weten waar we het over hebben. We kijken hier namelijk niet naar andere altcoins, maar alleen naar kopieën van Bitcoin, die ook nog eens het woord Bitcoin in hun naam hebben verwerkt.

De software van Bitcoin is open source, wat betekent dat iedereen deze kan kopiëren, aanpassen en kan gebruiken voor andere doeleinden.

Je raadt het al, dat is dan ook veelvuldig gedaan om nieuwe coins te creëren, zoals Bitcoin Cash. Dit proces wordt een hard fork genoemd.

Bitcoin, hard fork en het splitsen van een blockchain

We leggen dit uit aan de hand van Bitcoin Cash. Een groep wilde dat de blokken van Bitcoin groter zouden worden, zodat er meer transacties tegelijkertijd verwerkt konden worden. Ze stelden deze verandering voor en vervolgens was het aan nodes en miners om deze update te accepteren.

Een groep accepteerde deze verandering niet, en de andere wel. Dit leidde tot een splitsing in de blockchain. Voor beide gevallen is immers draagvlak.

Maar welke is dan de echte blockchain? In de meeste gevallen stappen alle gebruikers over naar de nieuwe blockchain en sterft de oude versie een langzame dood. Maar dit was hier niet het geval. Beide blockchains kregen genoeg ondersteuning van hun community en beiden hebben hierdoor bestaansrecht.

De oude blockchain, waarvan de community geen grotere blokken wilde, is Bitcoin. Uit de hard fork werd Bitcoin Cash geboren.

Wie wil de nieuwe Bitcoin?

Tijdens de bullrun van 2017 was het idee van hard forks van Bitcoin ontzettend populair. Vaak werden deze hard forks voorgesteld door mensen die wilden profiteren van de populariteit van Bitcoin en nieuwkomers de ‘nieuwe Bitcoin’ bieden.

Tijd om eens nader te bekijken wat er van hen geworden is. Bitmex noteert 44 Bitcoin hard forken en daarvan worden er slechts 14 vermeld op websites zoals Coinmarketcap en Coingecko.

Van die 14 zijn er van 5 geen marktgegevens meer beschikbaar, zoals de koers of marktkapitalisatie. Dit betekent dat deze coins dood zijn en door niemand meer verhandeld worden.

Kort leven na geboorte neppe Bitcoins

De grafiek hieronder is gemaakt door onderzoeker Ren & Heinrich en laat de return on investment zien van de neppe Bitcoins in de afgelopen 5 jaar.

Bron: https://ren-heinrich.medium.com/

Alle coins beginnen op 100 en door de jaren wordt gekeken hoe erg de koers in percentages afwijkt van de beginstand. De bovenste lijn is de koers van Bitcoin Cash.

Bitcoin Cash is de enige Bitcoin-kloon die positief kon presteren, althans tijdelijk. De rest crashte kort na hun creatie en zijn sindsdien nooit meer in prijs hersteld.

De bearmarkt van 2018 heeft hier zeker een doorslaggevende rol gespeeld. Maar wat ook opvalt, is dat hun prestatie in de bullmarkt van 2021 niet merkbaar beter was.

Bitcoin is ongeëvenaard

In de volgende tabel de market cap (huidige koers keer aantal coins in omloop) van de verschillende Bitcoin broeders en zusters. Volgens Coinmarketcap zijn de volledige gegevens alleen beschikbaar voor een deel van de forken.

En hiervan hebben alleen Bitcoin Cash en Bitcoin Gold significante waarden. Tegen de huidige marktkapitalisatie van Bitcoin (meer dan vierhonderddrieënveertig miljard) lijken ze echter dwergen.

Bron: https://ren-heinrich.medium.com/

Bitcoin Cash is verhandelbaar in BLOX, en dit is dan ook meteen de enige kloon die enigszins betekenisvol is. Alle andere hard forks van Bitcoin hebben geen indruk kunnen maken.

Voor Bitcoin maakt het niets uit. Bitcoin blijft elke tien minuten nieuwe blokken produceren, van dezelfde grootte. Het maakt niets uit. De koning kan rustig op zijn troon blijven zitten.

Hoofdredacteur gezocht

Lees jij deze artikelen met plezier en wil je graag bijdragen aan onze content? Wij zijn op zoek naar een nieuwe hoofdredacteur met een vlotte pen en een gedegen kennis van de cryptomarkt. Bekijk hier onze vacature en reageer direct!


Jerrymie Marcus komt uit de journalistiek en gelooft dat crypto de wereld kan verbeteren. Dat ondervond hij jaren geleden toen hij binnen een minuut waarde verzond naar zijn Indonesische familie. Bekend van o.a. Emerce, VPRO en EUclaim.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.