Bitcoin koers daalt met 600 euro in een nacht, wat is er aan de hand met de prijs?

Afgelopen nacht daalde de bitcoin koers van 9.237 euro naar 8.612 euro. Iedereen die al wat langer in crypto zit kent het klappen van de zweep. Maar voor alle nieuwelingen die sinds kort in bitcoin zijn gestapt: dit hoort erbij. In dit artikel kijken we naar mogelijke oorzaken en verklaren wij de daling aan de hand van een korte technische analyse.

Voordat we de diepte induiken, drie tips voor nieuwkomers:

  • Haal rustig adem en drink kamillethee.
  • De cryptomarkt is relatief klein en jong. Volatiliteit hoort er nu nog bij.
  • In deze fase van de marktcyclus lijkt bitcoin de toon te zetten voor de rest van de markt. Daalt bitcoin? Dan dalen de meeste altcoins mee.

Hierboven zie je het koersverloop sinds gisteravond. De koers ging van 9.237 euro naar 8.612 euro. Wil je zelf spelen met de koersgrafiek en verschillende statistieken bekijken? Check dan onze koerspagina:

Bekijk live koers BTC

144 miljoen dollar aan long posities geliquideerd

Op BitMex kan je speculeren op de koers. Je gokt of de koers omlaag (short gaan) of omhoog (long gaan) gaat. Zit je er te ver naast dan wordt je short of long positie geliquideerd en ben je je inleg kwijt. Op BitMex is te zien dat er aan 144 miljoen dollar aan long posities geliquideerd zijn.

De koers daalt en dit zorgde voor een kettingreactie, als de koers daalt worden er long posities gesloten en dat zorgt er weer voor dat de koers nog harder daalt en dit zorgt er weer voor dat er meer long posities worden gesloten en dit zorgt er weer voor dat de koers daalt etc. Dit wordt een long squeeze genoemd. Alle long posities worden als citroenen uitgeknepen.

En in den beginne

Maar wat zorgde dan voor de initiële koersdaling? BitMex is vooral voor particulieren maar er is ook een variant voor de grote jongens met institutioneel geld. Deze dienst wordt aangeboden op de beurs van Chicago en heet CME. Ook hier sluit je contracten af om short of long te gaan. Deze contracten hebben een bepaalde looptijd en bijna 50 procent van al deze contracten lopen af op 30 augustus. Dit is absoluut een voorbode voor prijsvolatiliteit.

Analist Dave Balter zegt hierover: “Vanuit ons perspectief lijkt het erop of er veel futurecontracten al zijn afgerekend omdat deze op vrijdag vervallen.”

Jeff Dorman van Arca denkt dit dit inderdaad de oorzaak is maar hint ook naar marktmanipulatie door whales: De volumes zijn laag en het kost nu heel weinig om de bitcoin markt op en neer te bewegen. Combineer dat met het feit dat grote contracten aan het einde van de week verlopen.

Dorman beweert dat er niet genoeg bullish sentiment is om de bitcoin prijs overeind te houden.

Relatief sterk

Hierboven zie je een analyse voor de lange termijn van een gerenommeerd analist: PlanB. De twitteraar kijkt vooral naar de Relative Strenght Index (RSI). Dit is een momentum indicator die geschaald is tussen de 0 en 100. RSI vergelijkt de slotkoers van een candle met de slotkoers van de vorige candle.

Is de RSI boven de 80? Dan spreek je van een overbought momentum. Is de RSI onder de 50? Dan spreek je van een oversold momentum. Op dit moment zweven we tussen deze twee waardes in. PlanB maakt de vergelijking met 2016 en dat bleek later de opmaat te zijn voor bitcoin om te klimmen naar een all time high. In 2016 zie je namelijk ook dat die gele bolletjes een kleine dip maken.

Maar kijk je alleen naar dit jaar, dan is de RSI niet meer zo laag geweest als op 7 februari. Maar PlanB is geen analist voor de korte termijn. Op de lange termijn blijft hij positief.

Dat bevestigt hij/zij hieronder nogmaals:

Wat denk jij? Reden tot paniek of een goed moment om rustig bij te kopen?

Koop Bitcoin

Delen:

Jerrymie Marcus komt uit de journalistiek en gelooft dat crypto de wereld kan verbeteren. Dat ondervond hij jaren geleden toen hij binnen een minuut waarde verzond naar zijn Indonesische familie. Bekend van o.a. Emerce, VPRO en EUclaim.

Bezoek mijn Linkedin

Reacties
  • Je bedoelt RSI onder de 20 (niet 50) is oversold. Rond de 50 is neutraal. PlanB snapt er niets van.

    29 augustus 2019
  • allemaal lariekoek allemaalnom winst en haat te zaaien.sinds dat op beurs was.werdt t misbruikt.gulzigheid vd mens maakt ieder blind

    30 augustus 2019

Deze site is gericht op de Nederlandse markt. Klik hier voor België.