Bitcoin koers ruim 11.700 dollar, China en VS verantwoordelijk voor stijging?

De laatste dagen beweegt de koers van bitcoin zich in een stroomversnelling. Om twee uur ‘s nachts werd de grens van 11.000 dollar gepasseerd. En vanaf toen ging het heel snel. In de drie uur erna schoot de waarde omhoog naar 11.700 dollar. Bitcoin heeft daarmee een groot deel van de daling in juli weer goedgemaakt. Komt de stijging door nieuws vanuit China en Amerika?

Eerder schreven we over een onderzoek van Longhash, het blijkt dat de meeste handel in bitcoin plaatsvindt tussen twee en drie uur ‘s nachts. En ergens is dat ook geen gekke tijd. Het tijdstip komt namelijk overeen met het begin van de avond in Noord-Amerika en het begin van de werkdag in grote delen van Azië. Het kan zijn dat veel Amerikanen en Aziaten tegelijkertijd traden.

Escalatie in handelsbesprekingen China en VS de oorzaak?

Peter Tchir (voormalig uitvoerend directeur Deutsche Bank) viel het op dat bitcoin reageert op nieuws vanuit Amerika en China. Beide landen zijn op dit moment verwikkeld in nogal verhitte handelsbesprekingen. Hoewel, besprekingen, het lijkt nu uit te lopen op een heuse handelsoorlog.

De Chinese centrale bank heeft afgelopen nacht (Nederlandse tijd) namelijk de waarde van de nationale valuta laten zakken. Voor het eerst sinds meer dan tien jaar tijd zakt de munt onder de grens van zeven renminbi per Amerikaanse dollar. Een zwakkere munt zorgt ervoor dat Chinese producten in het buitenland goedkoper worden. En dat stimuleert de export.

Deze beslissing komt niet helemaal uit de lucht hangen. Afgelopen donderdag kondigde de Amerikaanse president Donald Trump aan de Amerikaanse importtarieven uit te breiden. Er komt een extra taks van tien procent op 300 miljard dollar aan Chinese export. Dat zorgt ervoor dat vrijwel alle Chinese containers naar de VS worden belast.

Investeerders verliezen steeds meer vertrouwen in de handelsbesprekingen. Gemiddeld verliezen Aziatische aandelenindexen ruim twee procent. Volgens Tijd.be zorgt dit voor een vlucht naar veilige havens zoals goud en de Japanse yen.

Het is een aanname, maar het kan ook mogelijk zijn dat Chinezen en investeerders in het algemeen hun toevlucht zoeken in bitcoin. Sinds dinsdag 30 juli zijn de handelsbesprekingen tussen de Verenigde Staten weer hervat. En in deze periode is bitcoin met ruim 26 procent in waarde toegenomen. Toeval?

Protesten in Hong Kong geven bitcoin misschien ook een zetje

Tel daar bij op dat er al maanden grootschalige protesten zijn in Hong Kong. Hong Kong is een semi-autonome regie van China, ten zuiden van het land. Aanleiding van de protesten is het mogelijk invoeren van een nieuwe wet waarbij criminelen kunnen worden uitgezet naar China. Die wet staat nu in de ijskast, maar demonstranten willen dat deze definitief niet doorgaat.

De demonstraties gaan eigenlijk verder dan alleen deze wet. Het gaat demonstranten nu meer over de invloed die China over Hong Kong heeft in het algemeen.

Volgens PlanB kan de situatie in China en Hong Kong zorgen voor een grootschalige uitstroom van geld, in Chinese renminbi maar ook in de Hongkongse dollar.

Het is voor Chinezen alleen moeilijk om grote bankoverschrijvingen te maken naar het buitenland. In China mag je per persoon per jaar namelijk tot een maximum van 50.000 dollar overmaken naar het buitenland. Een gebruiker reageert op de tweet van PlanB, volgens hem wordt bitcoin gebruikt om buiten deze wetgeving geld over te maken naar het buitenland.

Heeft de situatie in China, Hong Kong en de Verenigde Staten invloed op de koers? Of is de koersbeweging van bitcoin te verklaren vanuit de technische analyse? Hoe dan ook, voor bitcoin ziet de situatie er in ieder geval een stuk beter uit dan een paar weken terug.


Frank Smits heeft zijn master behaald in Communicatie- en Informatiewetenschappen. Zijn specialisme is het analyseren van de koers. Frank voorziet een grote rol voor bitcoin in de digitale samenleving. Bekend van o.a. Twinkle Magazine en Internet Marketing Unie.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.