Bitcoin koers analyse: het begin van de bull run, of schuilt er een addertje onder het gras?

Wauw, de bitcoin koers blijft deze week maar stijgen! Gisteren behaalde de prijs van bitcoin de belangrijke mijlpaal van 6.000 dollar, en vandaag is de waarde opnieuw gestegen.

Het negatieve nieuws van afgelopen week (Bitfinex, Tether en Binance) lijkt dus voorlopig geen invloed te hebben op de koers.

Maar blijven blijven de koersen stijgen, of neemt bitcoin binnenkort een adempauze? In deze technische koersanalyse kijken we weer naar de grafieken.

En wil je weten wat de bitcoin koers nu is?

Volg hier de bitcoin (BTC) koers in real-time

6.000 dollar als support

Eerst even een terugblik. Gisteren (9 mei) bespraken we het belangrijke niveau van 6.000 dollar (ongeveer 5.345 euro). In de nacht van woensdag 8 mei op donderdag 9 mei steeg de bitcoin koers voor het eerst in 2019 boven dit prijsniveau uit.

Een paar uur lang was het even spannend, het leek erop dat de koers weer onder de 6.000 dollar zou zakken. Maar in plaats daarvan stuiterde de koers bij 6.000 dollar weer omhoog. Deze zone lijkt voorlopig dus een support te zijn.

Op onderstaande grafiek zie je dat goed terug. Hieronder zie je de koers in dollar. Elke candle (groen of rood rechthoekje) stelt één uur voor:

Maar blijft dat wel zo?

Sinds april bevindt de bitcoin koers zich in één grote stijgende trend. Maar blijft dat wel zo? Of schuilt er een addertje onder het gras?

Hieronder zie je de grafiek van bitcoin uitgedrukt in euro. We hebben iets uitgezoomd nu, elke candle stelt nu één dag voor.

We vergelijken de bitcoin koers (bovenste grafiek) met de Relative Strength Indicator (RSI, onderste grafiek). De bitcoin koers laat hogere toppen zien, maar de RSI laat juist lagere toppen zien. Dat noemen we negatieve divergentie.

Negatieve divergentie kan wijzen op een ommekeer van de stijgende trend. In andere woorden: het kan een teken zijn dat de koers op korte termijn weer even gaat dalen.

Bitcoin terug in een belangrijke zone

Waar gaat de koers nu heen? Dat is moeilijk te zeggen, het zijn gekke tijden.

We zoomen de grafiek nog verder uit. Het lijkt erop dat de bitcoin koers weer helemaal terug is in een belangrijke zone (de twee parallelle trendlijnen):

  • In september 2017 diende de zone als een sterke weerstand: de koers zakte flink naar beneden.
  • Daarna volgde er snel herstel. De weerstand was veranderd in een ondersteuning. De rest is geschiedenis, bitcoin steeg naar 16.000 euro.
  • In het grootste deel van 2018 was de zone een ondersteuning. Het lukte de bitcoin koers in eerste instantie niet eronder te zakken.
  • Maar dat gebeurde wel in november 2018. De koers daalde naar een dieptepunt in december 2018.

En nu? Nu zoekt de bitcoin koers deze belangrijke zone opnieuw op.

Welke kant gaat de bitcoin koers op?

Het is weer ouderwets spannend om de koers te volgen. Maar wat kunnen we nu verwachten van de bitcoin koers? Zoals altijd beschrijven we weer twee scenario’s: bullish (positief) en bearish (negatief).

Bullish

Blijft bitcoin stijgen, dan vindt de koers waarschijnlijk weerstand tussen de 6.200 euro en de 6.400 euro (rode rechthoek)

Bearish

Maar daalt bitcoin? Dan ligt het ondersteunende niveau tussen 5.080 euro en 5.160 euro.


Frank Smits heeft zijn master behaald in Communicatie- en Informatiewetenschappen. Zijn specialisme is het analyseren van de koers. Frank voorziet een grote rol voor bitcoin in de digitale samenleving. Bekend van o.a. Twinkle Magazine en Internet Marketing Unie.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.