Bitcoin koers analyse: krijgen we een groene kerst cadeau?

De afgelopen dagen kleurden alle crypto grafieken voornamelijk rood. Maar er is een sprankje hoop. Op maandag steeg de waarde van bitcoin van 2.800 naar 3.170 euro. En op het moment van schrijven staat de bitcoin koers weer ruim boven de 3.000 euro. Hoe kwam deze stijging tot stand? En wat gaat de koers op korte termijn doen?

Bitcoin uit falling wedge gebroken

Sinds eind november beweegt de bitcoin koers zich in een falling wedge. Bij een falling wedge beweegt de koers zich tussen twee dalende trendlijnen in. Breekt de koers uit bij de bovenste trendlijn? Dan kan de waarde snel stijgen. Dit is maandag dan ook gebeurd.

Koers stuit op weerstand

Vrij snel na de stijging zakte bitcoin even in waarde. Dit is niet zomaar. De zone waarin de prijs zich nu begeeft is namelijk een belangrijke weerstand, ofwel resistance-zone. In het verleden is dit een belangrijke support geweest. Op 25 en 27 november veerde de koers namelijk bij dit punt op. Maar op 6 december zakte de koers door deze support heen. Vanaf die dag draaide het om: de waarde van bitcoin komt er dan juist moeilijk bovenuit.

Nog steeds positieve divergentie

Kijken we naar de iets langere termijn, dan zien we dat er sinds 20 november positieve divergentie is. De koers zakt steeds dieper, maar de dalen bij de MACD-indicator worden juist minder diep. Dit kan op korte termijn zorgen voor een ommekeer van de dalende trend.

Bullish en bearish

Over lange termijn gesproken, welke zones zijn nu belangrijk bij bitcoin? Zoals altijd schetsen we twee scenario’s: bullish (positief) en bearish (negatief).

Bearish

Zwakt het stijgende momentum van bitcoin af? Dan loopt de koers het risico om weer terug te zakken richting de supportzone. Deze ligt nu rond de 2.800 euro. Zakt bitcoin ook daardoor? Dan ligt de volgende supportzone rond 2.600 euro. Deze zone was in 2017 een belangrijke resistance geweest, en kan nu dienen als ondersteuning.

Bullish

Blijft de stijging van bitcoin doorzetten? Dan moet bitcoin eerst nog de belangrijke weerstand doorbreken die we eerder in dit artikel bespraken. Lukt dit, dan ligt de weg vrij voor een grotere stijging. De volgende weerstand ligt dan rond de 3.800 euro.

 

Disclaimer: De informatie in dit artikel is niet bedoeld als beleggingsadvies of als aanbeveling tot aan- of verkopen van cryptocurrencies. Het handelen in digitale valuta brengt een significant risico met zich mee en is op eigen risico.

Frank Smits heeft zijn master behaald in Communicatie- en Informatiewetenschappen. Zijn specialisme is het analyseren van de koers. Frank voorziet een grote rol voor bitcoin in de digitale samenleving. Bekend van o.a. Twinkle Magazine en Internet Marketing Unie.

Bezoek mijn Linkedin

Reacties
  • Ik ben bullish! Op de korte termijn zie ik de boel nog wel zakken maar tegen het einde van Q1 gaan we vlammen!

    18 december 2018
  • Koersdoel voor mij nu max $3650-$3700 om wat meer fomo kopers binnen te harken. Daarna richting $2800 en als dat breekt is er pas weer support bij $1200 ?

    18 december 2018
  • Callisto moon

    19 december 2018