Bitcoin koers analyse: is de bodem bereikt?

De bitcoin koers is ook deze week nog aan het dalen. Op het moment van schrijven schommelt de bitcoin koers rond de 3.000 euro per bitcoin. Maar verschillende indicatoren wijzen erop dat een (tijdelijke) bodem in het verschiet ligt. Hoe zit dat?

Let op: in deze technische analyse gaan we uit van een mogelijk scenario. Resultaten uit het verleden bieden geen garantie voor de toekomst.

Bitcoin volgt dezelfde beweging als in april

Kijken we naar de huidige koers, dan toont deze veel gelijkenissen met die van april. Links zie je de huidige koers. Rechts de koers van april van dit jaar:

Wat zie je in deze grafiek?

  1. Eerst daalt de koers sterk.
  2. De prijs lijkt support te hebben gevonden, en veert op. Hierna vormt een double top.
  3. De koers zakt onder de support (trend)lijn, en test hem een keer.
  4. De koers test de grote schuine trendlijn, en breekt er aan de bovenkant uit. Dit vormt het startschot voor een gestage stijging.

Zal dit scenario deze keer ook zo uitpakken? Het zou zomaar eens kunnen. De MACD-indicator toont namelijk een positieve divergentie. Dit houdt in dat de koers zakt, maar de dalen bij de MACD-lijnen steeds minder diep worden. Dit kan zorgen voor een ommekeer van de dalende trend.

Bitcoin is op weekniveau oversold

When in doubt, zoom out! Deze grafiek is dan ook gericht op de lange termijn. Eén candle in deze grafiek stelt één week voor. Dat zie je dan ook terug, de grafiek loopt van (eind) 2011 tot en met nu. Op weekniveau is bitcoin op dit moment oversold. En dat kan een positief teken zijn voor de langere termijn. Hoe zit dat?

In deze grafiek gebruiken we de RSI-indicator. Deze indicator geeft het momentum aan van de koers. Is de waarde van deze indicator onder de 30? Dan geeft het aan dat bitcoin oversold is. Dat betekent dat veel handelaren in korte tijd veel bitcoin hebben verkocht. Dat kan er vervolgens voor zorgen dat de trend omkeert en de koers kan stijgen.

In de grafiek is met grijs ingetekend wat een mogelijk scenario zou kunnen zijn. In dit scenario gaan we ervan uit dat bitcoin hetzelfde patroon volgt als in 2014 en 2015:

  1. De bitcoin koers stijgt op korte en bereikt een tijdelijke top.
  2. Hierna zakt de waarde weer, totdat bitcoin opnieuw oversold is.
  3. Dit oversold niveau dient als een soort support. Hierna stijgt de koers weer.

Bullish en bearish

We sluiten deze analyse met twee scenario’s voor de korte termijn. Wat verwachten de stieren en de beren voor de komende dagen?

Bullish

Stijgt de bitcoin koers? Dan moet bitcoin eerst een belangrijke barrière doorbreken. Deze resistance bevindt zich tussen de 2.990 euro en 3.050 euro. Hierna is de weg vrij voor een verdere stijging. Een andere resistance ligt rond 3.150 euro.

Bearish

Daalt de koers op korte termijn? Dan is 2.840 een belangrijk prijsniveau om in de gaten te houden. Dit is het laagste niveau van 2018. Breekt de koers hier doorheen, dan ligt een daling richting 2.620 euro in het verschiet. Dit was in juni 2017 een belangrijk weerstandsniveau.

Disclaimer: De informatie in dit artikel is niet bedoeld als beleggingsadvies of als aanbeveling tot aan- of verkopen van cryptocurrencies. Het handelen in digitale valuta brengt een significant risico met zich mee en is op eigen risico.


Frank Smits heeft zijn master behaald in Communicatie- en Informatiewetenschappen. Zijn specialisme is het analyseren van de koers. Frank voorziet een grote rol voor bitcoin in de digitale samenleving. Bekend van o.a. Twinkle Magazine en Internet Marketing Unie.

Bezoek mijn Linkedin

Reacties
  • Wat een duidelijke uitleg!

    13 december 2018
  • oke duidelijk, ik zit er toch in voor de lange termijn

    13 december 2018
  • top!

    13 december 2018