Bitcoin prijs analyse: koers beweegt zich in nauwe marge

De bitcoin koers stuitert op en neer, soms lijkt er geen pijl op te trekken. Afgelopen week is de waarde van bitcoin even flink gedaald, en gisteren (14 januari) maakte de koers juist weer een sprong omhoog. Wat kunnen we vandaag uit de grafieken opmaken?

Gisteren: breuk trendlijn door double top

Eerst even een terugblik naar de afgelopen dagen. Wat is er allemaal gebeurd? In de grafiek hieronder zie je dat bitcoin sinds het dieptepunt midden december bezig is aan een stijgende trend (rode lijn). Achteraf zie je twee factoren (althans van een technische analyse) die de koersdaling hebben veroorzaakt:

  • Op 24 december ontstond een shooting star. Een shooting star kan een teken zijn van een ommekeer in de trend. Het geeft aan dat er op die dag een hoogtepunt is bereikt, maar dat de koers deze stijging niet heeft weten vol te houden. Bitcoin sloot de dag af met slechts een kleine koersstijging.
  • Daarnaast zie je een double top op de grafiek. Een double top kan ertoe leiden dat de koers hard daalt, als de trendlijn eenmaal is doorbroken. Dat is dan ook gebeurd afgelopen week. De double top hieronder wordt weergegeven door die twee groene bollen.

Knal omhoog

Gisteren steeg de bitcoin koers opeens, hoe komt dat? De koersstijging wordt gesteund door positieve divergentie. Dit houdt in dat de koers daalt, maar een indicator relatief stijgt. Dat is nu bij de RSI het geval, de Relative Strength Indicator. Een positieve divergentie kan ervoor zorgen dat de koers op termijn stijgt. En dat gebeurde gisteren ook.

Op de grafiek hieronder stelt elke candle één uur voor, het effect van deze trend in de positieve divergentie is dan ook om naar de korte termijn te kijken.

Waar zitten we nu?

De bitcoin koers beweegt zich nu in een nauwe marge, tussen support en resistance in. De waarde lijkt moeilijk boven 3.270 euro uit te komen. De ondersteuning bevindt zich op 3.100 euro. Op het moment van schrijven heeft bitcoin een waarde van 3.205 euro.

Waar gaat de koers heen?

Gaat bitcoin stijgen of dalen? Ook wij hebben helaas geen glazen bol, en daarom schetsen wij twee verschillende scenario’s.

Bearish

Op de grafiek hieronder zie je dat de waarde van bitcoin aan de onderkant een dalende trendlijn heeft. Daalt bitcoin, en breekt het door deze trendlijn heen? Dan kunnen we een koersdaling verwachten naar 2.800 euro.

Bullish

Maar ook aan de bovenkant vormt zich een trendlijn. De koers van bitcoin maakt de afgelopen dagen steeds lagere toppen. Stijgt de bitcoin koers in de komende uren? Dan moet het eerst de weerstandszone van 3.500-3.600 euro doorbreken.

Disclaimer: De informatie in dit artikel is niet bedoeld als beleggingsadvies of als aanbeveling tot aan- of verkopen van cryptocurrencies. Het handelen in digitale valuta brengt een significant risico met zich mee en is op eigen risico.

Delen:

Frank Smits heeft zijn master behaald in Communicatie- en Informatiewetenschappen. Zijn specialisme is het analyseren van de koers. Frank voorziet een grote rol voor bitcoin in de digitale samenleving. Bekend van o.a. Twinkle Magazine en Internet Marketing Unie.

Bezoek mijn Linkedin

Reacties

Deze site is gericht op de Nederlandse markt. Klik hier voor België.