Bitcoin koers analyse: is de prijs te hoog in verhouding met dagelijks gebruik?

Bitcoin handelt nog steeds in een nauwe marge van tussen de 3.000 euro en 3.150 euro. Sinds onze laatste koersanalyse is er dus weinig veranderd. Maar wat kunnen we deze week vertellen over de koers? In deze koersanalyse kijken we naast onze vaste indicatoren ook naar een nieuwe indicator: de NVT Signal.

Nieuwe indicator op Tradingview: de NVT Signal

Een vrij nieuwe indicator op Tradingview die interessant is, is de NVT Signal van Willy Woo. NVT staat voor Network Value in verhouding tot Transactions.

Het unieke van deze indicator is dat het naast de bitcoin prijs ook gegevens meeneemt uit de blockchain. Naast de prijs wordt er nu ook gekeken naar adoptie: hoeveel waarde wordt er in dollars per seconde verstuurd?

De NVT Signal kijkt naar de verhouding tussen totale marktwaarde en het 90-daagse gemiddelde van het transactievolume in dollars. Of korter: klopt de prijs van bitcoin in verhouding met dagelijks gebruik?

De NVT Signal kan je als volgt aflezen:

  • Is de NTV Signal hoger dan 150? Dan is de bitcoin prijs hoger dan het gemiddelde dagelijks gebruik. Bitcoin is dan eigenlijk te duur.
  • Is de NVT Signal lager dan 45? Dan is de bitcoin prijs lager dan het gemiddelde dagelijks gebruik. Bitcoin is dan te goedkoop.
  • Bevindt de NVT Signal zich tussen 45 en 150, dan heeft bitcoin een geschikte prijs in vergelijking met hoe vaak de cryptomunt wordt gebruikt in transacties.

Op onderstaande grafiek zie je de NVT Signal en de bitcoin koers grafiek, van eind december 2011 tot heden. Elke candle op de grafiek stelt één dag voor:

Wat valt op?

  • Van september tot november 2018 bevond bitcoin zich in de rode zone op de NVT grafiek. De bitcoin prijs stabiliseerde rond 5.280 euro, maar dat was eigenlijk te duur. De prijs stond niet in verhouding met de dagelijkse transactiewaarde.
  • Op de groene zones was bitcoin te goedkoop in verhouding met het dagelijks gebruik in transacties. Dit gebeurt meestal als bitcoin een bodem heeft gevonden. Bijvoorbeeld in 2012, 2013 en 2016. Op dit moment handelt bitcoin nog niet in de groene zone van de NVT Signal. Betekent dit dat bitcoin nog geen bodem heeft gevonden?

Waar staat bitcoin nu?

Terug naar het heden. Waar staat bitcoin nu? Bitcoin handelt nog steeds in een nauwe zone: tussen de 3.000 en 3.150 euro op Bitstamp. Onderstaande grafiek laat de bitcoin prijs zien sinds de koersval op 14 november. Elke candle stelt een periode van vier uur voor. Wat valt hier op?

  • Eind november vond de bitcoin koers support rond 3.150 euro. Vanaf hier stuiterde de koers omhoog.
  • Deze support veranderde rond Sinterklaas in een resistance. De koers had toen juist moeite om boven de zone uit te komen.
  • Sinds afgelopen kerst vormt de zone een belangrijke ondersteuning. Vanaf dat moment is bitcoin niet meer onder de 3.000 euro gezakt.

Is er een falling wedge?

Op dezelfde vier uurs grafiek valt nog iets op. De bitcoin koers handelt tussen twee dalende trendlijnen in. En dat in een steeds kleinere marge. Het lijkt erop dat bitcoin een falling wedge aan het vormen is. Een falling wedge kán leiden tot een prijsstijging in de toekomst. Maar bij bitcoin gelden dezelfde regels als bij Wie is de Mol: niets is zeker.

Wat zijn de scenario’s? Het grotere plaatje

Net zoals altijd schetsen we weer twee scenario’s voor jou: een negatieve en een positieve. Deze keer zoomen we iets uit. Als we kijken naar de daggrafiek, dan valt namelijk iets op. Sinds de ‘all time high’ eind december 2017 kan je een lange trendlijn naar beneden trekken tot aan het heden. Wat valt dan op?

  • Bitcoin raakte de lijn op 14 november, maar kwam er niet doorheen. De waarde zakte hard naar beneden.
  • In januari deed de bitcoin koers ook een paar pogingen om de trendlijn te doorbreken, zonder resultaat.

Kijken we naar de bitcoin koers van 2017 tot nu, dan zien we ook een aantal historische support en resistance zones:

Bearish

Bitcoin bereikte haar dieptepunt vorig jaar op 15 december rond 2.800 euro. Dit is een belangrijke zone: in mei 2017 vormde dit punt namelijk een grote weerstand. Een aantal maanden later in 2017 was dit een belangrijk ondersteuningsniveau, het vormde de opmars naar de grote bull run.

Daalt de bitcoin koers? Dan is het aannemelijk dat bitcoin hier wederom ondersteuning zal vinden. Dit zie je terug in de onderste blauwe balk in de grafiek hieronder.

Bullish

Een belangrijke weerstandszone bevindt zich tussen de 4.800 euro en de 5.000 euro. In november 2017 was dit de laatste horde naar de enorme stijging van de koers richting de 16.500 euro. Toen de koers in november 2018 kelderde, bleef het op dit punt even hangen.

Stijgt de bitcoin koers? Dan moet het de historische horde van 4.800-5.000 euro nogmaals overwinnen. Dit zie je terug in de bovenste blauwe balk in de grafiek hieronder.

Bekijk uitgebreide bitcoin koers

 


Disclaimer: De informatie in dit artikel is niet bedoeld als beleggingsadvies of als aanbeveling tot aan- of verkopen van cryptocurrencies. Het handelen in digitale valuta brengt een significant risico met zich mee en is op eigen risico.


Frank Smits heeft zijn master behaald in Communicatie- en Informatiewetenschappen. Zijn specialisme is het analyseren van de koers. Frank voorziet een grote rol voor bitcoin in de digitale samenleving. Bekend van o.a. Twinkle Magazine en Internet Marketing Unie.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.