Bitcoin koers analyse: Wat als tether crasht?

Deze week lijkt het er of de markt reageert op alle commotie rondom tether. Er sijpelt namelijk steeds meer tether naar exchanges waar je deze munt voor fiatgeld kan verkopen. Zo is de tetherbalans van de Amerikaanse beurs Kraken met ruim 25 miljoen dollar toegenomen in de afgelopen twee weken.

In dit artikel leggen we precies uit waarom de markt haar vertrouwen in de stablecoin lijkt te verliezen. Of dat ook voor een totale crash van de tetherkoers zal zorgen? Dat blijft natuurlijk gissen. Dit weekend namen we tether al mee in onze technische analyse die tot nu toe redelijk lijkt te kloppen.

Gevolgen van eventuele crash

Vorige week berichtten wij al dat een massale exodus uit de munt gepaard ging met een flinke stijging van de bitcoinkoers. Tether daalde toen van grofweg 97 dollarcent naar 85 dollarcent. Tijdens die daling van 12 dollarcent steeg de bitcoinkoers met 400 euro.

Crasht tether naar 1 cent? Dan is de kans heel erg groot dat beleggers hun toevlucht zoeken in bitcoin. De vraag kan ervoor zorgen dat de prijs van bitcoin hard stijgt. 

Wat als iedereen van zijn tether af wil?

Tether ontleent zijn ‘stabiele’ waarde aan het feit dat de cryptomunt gekoppeld is aan échte dollars. Die dollars staan op een bankrekening van Bitfinex. Overigens volgde Follow the Money in februari het geldspoor van Bitfinex en kwamen ze uit bij de ING Bank.  

Bij Bitfinex is het mogelijk om je tethers om te ruilen voor dollars. Dus:  Bitfinex claimt garant te staan voor twee miljard dollar aan tether. Het gerucht gaat dat die dollars echter helemaal niet op de bankrekening van Bitfinex staan.

Stel dat het gerucht klopt.Stel dat elke belegger van zijn of haar tether af wil. Dat is lastig te voorspellen. Zodra beleggers doorkrijgen dat de munt nog maar lastig in te wisselen is voor dollars kan er een bankrun ontstaan. Mochten die dollars echt niet beschikbaar zijn, dan is het aannemelijk dat investeerders hun tether inwisselen voor bitcoin.

Hoewel een dergelijke bankrun dus wel voor een koersstijging van bitcoin kan zorgen, zorgt het ook voor veel onrust. De kans bestaat dan ook dat een bitcoin rally door tether maar van korte duur is. 

Laag volume & weinig beweging voor bitcoin

Op dit moment lijkt bitcoin wel een stabiele munt. De koers beweegt de laatste dagen nauwelijks. Daarnaast is ook de handel in de munt rustiger geworden. Kijken we op coinmarketcap.com? Dan zien we dat het volume ongeveer gelijk is aan het volume vorig jaar rond deze tijd. Er is wel een verklaring voor deze stilte op de markt:

Sinds begin juli van dit jaar bevindt bitcoin zich in een zogeheten bullish pennant. Dat is een koersformatie in de vorm van een driehoek waarbij de bodem langzaam stijgt. Het feit dat de koers zich in zo’n driehoek bevindt is ook de reden dat bitcoin steeds kleinere prijsbewegingen maakt.

De uiteinden van de onder- en bovenkant van de driehoek komen steeds dichterbij. De ruimte waarin de koers kan bewegen wordt dus steeds kleiner en dat is zichtbaar in de prijs. Meestal is het een positief teken dat de koers zich binnen zo’n bullish pennant bevindt.

De koers wil namelijk nogal eens een flinke sprong omhoog maken na een uitbraak boven zo’n pennant. Vorige week is de koers voorzichtig boven die pennant uitgebroken. Die sprong naar boven? Die blijft helaas nog uit. Dat kan komen omdat de uitbraak nog getest moet worden.  De koers valt terug op de resistance die na de uitbraak is veranderd in support. Lukt het om boven die koers te blijven? Dan kan bitcoin nog wel eens een flinke opleving krijgen. De kans bestaat dat een eventuele crash van tether net dat zetje in de goede richting zou geven.

Delen:

Thijs is gastauteur bij BTC Direct. Hij doet niets liever dan de koers analyseren en schrijven. Ondanks zijn jonge leeftijd heeft hij veel ervaring. Hij houdt zich namelijk al sinds zijn tienerjaren met blockchain bezig.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Laat een reactie achter