Bitcoin koers analyse: Prijs toont gelijkenissen met 2017

In oktober en september van 2017 was de koers van bitcoin vergelijkbaar met nu. Ook toen vochten kopers en verkopers een maand lang om uit de zone tussen 3.000 euro en 3.600 euro te breken. De kopers wonnen toen en de bullrun ging gestaag verder naar 17.000 euro.

Zo ver zijn we nog lang niet, maar het is wel interessant om de lange termijn in de gaten te houden. In deze technische analyse beschrijven wij goede (bullish) en slechte (bearish) scenario’s op de korte termijn. Maar het is ook leuk om de huidige koers in historisch perspectief te zetten. Daarom kijken we nu ook naar de lange termijn en de moving average.

Geen zin om te lezen? Geen nood, Axel legt het je ook graag uit:

Wat zijn de mogelijkheden op de korte termijn?

We bespreken de mogelijkheden aan de hand van een Pennant. Dat is een moeilijk woord voor de oranje driehoek in de grafiek hieronder. De pennant vormt zich sinds december en gaat door tot de derde week van maart. Inmiddels is de koers hier al uitgebroken.

  • Bullish:
    De groene pijl vertegenwoordigt een optimistisch scenario. Volgt de koers deze lijn dan stuitert de koers op de oranje lijn naar boven. Voor nu lijkt de koers deze lijn nog te testen. Slaagt de koers in de test? Dan is het goed mogelijk dat de waarde van bitcoin binnen een paar weken naar 3.700 euro gaat.
  • Bearish:
    In het negatieve scenario is de rode pijl leidend. Dat betekent dat de koers de test niet doorstaat en dat de koers zich weer binnen de lijnen van de pennant bevindt. het is dan goed mogelijk dat de koers richting 3.050 euro gaat.

Hieronder wordt de bitcoinkoers weergegeven in euro’s. We kijken naar de koers van beurs Bitstamp. Elke candle stelt vier uur voor.

Het grotere plaatje, gelijkenissen met 2017

We vergelijken de huidige koersontwikkeling met de laatste keer dat de koers zich in deze zone bevond. En dat was middenin de bullrun waarin iedereen helemaal FOMO was. Vooropgesteld: dat we de periodes vergelijken betekent niet dat wij op de korte termijn voorspellen dat we nu heel snel omhoog schieten.

Maar er zijn wel gelijkenissen te ontdekken. Zo wordt de koers gedragen door de groene zone, die bevindt zich rond de 2.900 euro. In 2017 moest de koers door een flinke weerstand breken om te kunnen groeien. Die lag toen, en nu eigenlijk ook weer, op 3.750 euro.

Het is dus interessant om deze twee zones in de gaten te houden.

De middellange termijn en de Moving Average

We gebruiken de Moving Average (MA) indicator om te kijken naar wat de koers op de middellange termijn doet.

In onderstaande grafiek stelt elke candle één dag voor. De blauwe lijn is de 100 MA. Dat betekent dat op elk punt gekeken wordt naar het gemiddelde van de afgelopen honderd dagen.

Maandenlang bewogen we onder dat gemiddelde (daar gingen we vorige week op in). Niet gek, de koers was daarvoor alleen maar aan het dalen. Nu lijkt er eindelijk een ommekeer te zijn. Sinds halverwege februari beweegt de koers zich boven dit gemiddelde. En het lijkt erop of bitcoin de MA flink aan het testen is.

Blijft de koers boven de MA? Dan betekent dit dat de koers aan het herstellen is en het in ieder geval beter doet dan het gemiddelde van de afgelopen honderd dagen. Maar zien we de koers weer onder de blauwe lijn duiken? Dan is het tegenovergestelde waar.


Jerrymie Marcus komt uit de journalistiek en gelooft dat crypto de wereld kan verbeteren. Dat ondervond hij jaren geleden toen hij binnen een minuut waarde verzond naar zijn Indonesische familie. Bekend van o.a. Emerce, VPRO en EUclaim.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.